Přejít k hlavnímu obsahu

Zhmotněný luxus a nenapodobitelný podmořský svět. Vítejte v Hurghadě

Jedno z nejoblíbenějších egyptských letovisek, které je zároveň skvělým výchozím bodem pro výlety za významnými památkami, bývalo prapůvodně malou rybářskou vesničkou. 

Ve významné letovisko se začala Hurghada na západním pobřeží Rudého moře měnit od 70. let 20. století. K rozvoji cestovního ruchu nepochybně přispělo také vybudování mezinárodního letiště a příliv zahraničních investic do turistického ruchu. Letovisko, které je nyní tím vůbec největším egyptským turistickým centrem v oblasti Rudého moře, pomáhali vybudovat američtí, evropští, ale též zámožní egyptští investoři. 

Hurghada a její oblasti

Samotná Hurghada se dělí na několik oblastí. Tou nejsevernější je letovisko El Gouna, které bylo vytvořeno uměle vykopanými lagunami svažujícími se do moře. Laguny jsou po obou stranách obklopeny luxusními hotelovými resorty těch nejvýznamnějších světových řetězců.

Centrum Hurghady tvoří jeho stará část El Dahar – místo, kde původně stála malá obydlí místních rybářů. Pokud chcete vidět, jak vypadá skutečný život v Egyptě, opusťte honosné areály hotelů a vydejte se právě do El Daharu. Posedět můžete v některém z nepřeberných shisha barů, kde si pochutnáte na vodní dýmce i místních specialitách (skvělý je třeba ibiškový čaj). K návštěvě lákají třeba zdejší hojně zdobené mešity.

Egyptská mešita El Dahar
Ve starém městě (El Dahar) si uděláte nejlepší představu o tom, jak žijí místní.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud se vydáte od El Daharu na jih, naskytne se vám pohled na část zvanou Sakkala, která je na rozdíl od starého El Daharu novějším a modernějším turistickým centrem. Na své si tady přijdou především milovníci nakupování a především smlouvání.  Smlouvání patří k egyptskému koloritu (zejména tedy v obchodech a na tržištích, kde nejsou pevné ceny), pokud byste nesmlouvali, místní to budou brát jako urážku a vy nakoupíte za extrémně přemrštěné ceny.

Mladé, živé a nezkrotné rybářské městečko. Takové je Marsa Alam

Mezi Sakkalou a Daharem se nachází mezinárodní přístav, z něhož vyplouvají trajekty a rychlolodě do letoviska Sharm El Sheik a Saúdské Arábie. Rozhodně zavítejte na zdejší rybí trh, kde koupíte čerstvou rybu v kteroukoli denní hodinu. Nechybí samozřejmě ani luxusní restaurace či klasické kavárny v arabském stylu, kde to žije dlouho do noci.

Ve vzdálenosti asi 30 km jižně od Hurghady leží oblíbené letovisko Makadi Bay (stále spadá do regionu Hurghada). To však bylo vybudováno výlučně za obchodním účelem, tedy pro potřeby turismu, a tak tu nehledejte žádné historické centrum ani památky. Opět se tady můžete ubytovat v luxusních hotelech a objevovat dobrodružství skryté pod hladinou.

Vznikal 1 500 let. Zajímavosti chrámového komplexu Karnak

Předposlední částí je Soma Bay – novější letovisko, které sem láká milovníky kvalitních služeb i relaxačních wellness procedur. Soma Bay totiž platí za oblíbené lázeňské středisko. Zdejší vody jsou plné léčivých látek a minerálů. Ty pomáhají s celou řadou pohybových neduhů a obtíží.

Lákadlo pro milovníky podmořského světa a vodních sportů

Život pod hladinou
Podmořský život v Egyptě je jedním z největších lákadel.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hurghada, stejně jako další letoviska okolo Rudého moře, je velkým lákadlem pro profesionální potápěče i jejich méně zkušené kolegy. Podmořský život je tady jednoduše bezkonkurenční. Proto nejen v Hurghadě, ale také dalších egyptských letoviscích, narazíte na školy potápění prakticky u každého většího hotelu. Pětidenní balíček, zahrnující 10 ponorů z lodi, vás vyjde průměrně na 195 eur. Ceny se ale samozřejmě různí dle konkrétní školy i vašich zkušeností.

Ain Sokhna: egyptská karta, na kterou letos klidně vsaďte všechno

Kromě potápění a lenošení na překrásných písčitých plážích s velmi pozvolným vstupem do moře se tady můžete ale oddávat také windsurfingu, pro který zde panují příznivé povětrnostní podmínky. Samozřejmostí jsou i základny vodních sportů, rozeseté prakticky po celém pobřeží. Vyzkoušet si můžete třeba jízdu na banánu, vodním skútru, obřích nafukovačkách nebo „létajícím koberci“. Pokud máte rádi adrenalin, tady si rozhodně přijdete na své.

Letovisko začíná ožívat především po setmění. Najdete tady řadu kaváren, barů, restaurací a diskoték. Ty nejoblíbenější party se však odehrávají přímo na plážích (většinou u hotelových resortů). Těšit se můžete třeba na pěnovou party, která neskončí dřív, než s prvním slunečním paprskem. Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že letovisko je vhodné zejména pro mladší návštěvníky. Ve skutečnosti sem jezdí lidé všech věkových skupin i národností z celého světa.

Marsa Matruh bude hit. Nabízí pláže jako v Karibiku, koupání v solných jezírkách i pořádný kus historie

Za odpočinkem i poznáním

Mohlo by se zdát, že Hurghada je letoviskem, kde největší „vzrůšo“ představují pěnové party a podmořský život. Ve skutečnosti i zde najdete spoustu aktivit, které nezahrnují pouze lenošení na plážích nebo vysedávání u hotelových barů. Jedním příkladem za všechny je třeba Muzeum mořské biologie a akvárium. To najdete v severní části letoviska.

Hurghada akvárium
V tomhle letovisku se nikdy nebudete nudit.
Zdroj:
Shutterstock

Zdejší unikátní sbírka se zabývá jak podmořskou faunou a florou, zejména pak korály, tak geologií a historií. Pokud jste během potápění neměli štěstí na pestrobarevné zástupce vodní říše, tady na ně určitě narazíte. Kromě obřího akvária s necelými 4 milióny litrů vody se tady můžete projít i uměle vytvořeným deštným pralesem, odpočinout si ve venkovním stanu s občerstvením a menší dítka jistě potěší přítomnost mini zoo s gekony, pštrosy, velbloudy nebo krokodýly.

Ti, kteří si už dosyta užili potápění a obdivování podmořských krás jistě zaujme možnost výstupu na horu Anfish. Ačkoli ji jen tak nespatříte, jakmile spočinete na jejím vrcholu, rozprostře se před vámi široká krajina v celé své kráse.

Exotika na dosah ruky. Od návštěvy Tuniska vás dělí tři hodiny letu

Ideální výchozí bod pro výlety

Hurghada je díky své poloze ideálním výchozím bodem pro ty, kteří touží poznávat zdejší památky i další letoviska v okolí. Vydat se můžete třeba do oblíbeného Sharm el Sheikhu s několika významnými potápěčskými lokalitami, mezi které patří třeba útesy Yolanda a Žraločí útesy, které jsou vyhlášené zachovalým podmořským ekosystémem.

Za zmínku jistě stojí také chrám svaté Kateřiny (1 750 m) v blízkosti hory Sinaj. Jde o místo, kde měl údajně Mojžíš obdržet od Hospodina Desatero. Samotný chrám pak byl postaven v 6. století a dodnes funguje jako klášter. V jeho blízkosti najdete i baziliku, 1 400 let staré mozaiky a druhou největší sbírku starých kodexů a rukopisů. V oblasti stojí i saladinova pevnost Qalaat Al Gundi.

Mahdia, africká krása na dosah. Poznejte romantické městečko s božskými plážemi

Drtivá většina turistů ovšem míří do Káhiry – kulturního a hospodářského centra Egypta, které leží na březích a ostrovech Nilu. Prozkoumat ji za jeden den je prakticky nemožné. Nachází se tady třeba muzeum islámského umění, koptské muzeum, železniční muzeum, ale i muzeum Egypta s více než 120 tisíci exponátů. V Káhiře můžete navštívit také středověkou pevnost Citadela nebo některou z nespočtu mešit. Najdete tady i spoustu raně římských, křesťanských i islámských staveb. Pokud vás přestane obdivování místní architektury bavit, není nic lepšího, než přijít na jiné myšlenky na místních trzích, kde koupíte vše – od vodních dýmek, přes tradiční egyptské pokrmy, až po arabské, hojně zdobené šaty.

Pohled na egyptskou Káhiru
Hlavní město Egypta působí dojmem, že nikdy nespí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Samostatnou prohlídku pak věnujte pyramidám v Gíze (najdete je západně od Káhiry, nedaleko Memfisu). Jde o jediný dosud zachovalý starobylý Div světa. Pyramidový komplex nabízí i takové unikáty jako Cheopsovu pyramidu dokončenou roku 2570 př. n. l. nebo Velkou sfingu, vyrobenou z jednoho kusu vápence, dlouhou 60 metrů a širokou 20 metrů.

Zmínit musíme samozřejmě i oblíbený Luxor – oblast nejstarší egyptské civilizace. Najdete tady třeba Amonův chrám s obrovskými sochami a obelisky, Údolí králů s početnými hrobkami faraónů, alej sfing, velkou kolonádu se sloupy vysokými až 16 m a další neuvěřitelné stavby. Luxor je navíc dobrým výchozím bodem pro plavbu po Nilu.

Hurghada jako taková pak představuje ideální destinaci pro trávení celoroční dovolené. Vyniká svou výhodnou polohou a příjemným podnebím s minimem srážek, stejně jako průzračným mořem s úžasným podmořským životem. Když k tomu připočtete nespočet archeologických skvostů a významných památek, jen stěží byste hledali lákavější destinaci. Letadlem se tady dostanete za 4,5 hodiny. Ceny last minute zájezdů do luxusních resortů se stravováním all inclusive mnohdy začínají pod hranicí 10 000 Kč.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

27° 15' 23.2848", 33° 48' 41.9652"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zhmotněný luxus a nenapodobitelný podmořský svět. Vítejte v Hurghadě