Přejít k hlavnímu obsahu

Pěší výlety v okolí Prahy: dejte si Postřižinské pivo a do těla na Kokořínsku

Chcete na jeden den zmizet z města a vyčistit si hlavu na poklidné procházce nebo parádní túře? Žádný problém, v okolí Prahy je spousta cílů.

Máme pro vás inspiraci na 10 míst, na nichž určitě zapomenete na starosti všedních dní.

#1 Brdy a jejich dopadové plochy

Lákají vás tajuplné Brdy? Žádný problém, projděte se z obce Obecnice přes Klobouček a přes dopadovou plochu Tok k dopadové ploše Jordán. Tam můžete absolvovat i NS Jordán. Z tohohle místa na Tři Trubky a pak už bude jen na vás, kterou z cest se vrátíte do výchozího bodu. K němu se mimochodem z centra Prahy dostanete asi za hodinu jízdy autem.

CHKO Brdy existuje od roku 2016 na území někdejšího vojenského újezdu a několika přírodních parků. Pokocháte se tu bohatým lesním porostem, desítkami potoků, uvidíte i mokřady, louky a vřesoviště. Do některých lokalit je vstup zakázán, protože i přes rozsáhlé čištění by se v nich mohla objevit nevybuchlá munice. Značené stezky pro pěší a cyklisty jsou ale bezpečné.

#2 Posázavská stezka

Tahle příjemná stezka vás provede po svazích vrchu Medník a údolím Sázavy. Začít i skončit můžete u železniční stanice Petrov u Prahy. Na stezce se přiučíte něco o trampování, stavbě železnice v oblasti, o řece Sázavě a vodáctví. 

Když sem nebudete chtít jet autem (asi 45 minut), můžete se obohatit o další zážitek a svézt se z Braníku Posázavským pacifikem. Z Petrova pak sejdete k řece, dáte se kolem trampské osady Pikovice a pak už jen půjdete podél řeky a budete se kochat, načež se projdete i lesem.

řeka Sázava
V údolí Sázavy zapomenete na okolní svět. A to se počítá!
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Tetínské vyhlídky II

Každý, kdo se rád z výšky rozhlíží po kraji, by se měl vydat na Tetínské vyhlídky II. Nad Tetínem u Berouna na turisty čekají dva vyhlídkové okruhy, přičemž ten druhý nabízí opravdu skvostné rozhledy a 10 tabulí s informacemi o zajímavostech téhle lokality (například se dočtete o těžbě vápence, ale třeba i o napoleonských hrobech nebo staré synagoze). 

Na Tetín, Beroun a krajinu kolem se podíváte z vrchu Damil. Projedete se i tunelem, který tu zbyl po historické malodráze, a po 2,5 kilometrech se vrátíte do výchozího bodu. Pokud hledáte jen krátkou procházku, bude pro vás tahle stezka jako šitá na míru. Z centra Prahy se do Tetína dostanete autem asi za 50 minut.

#4 Cinibulkova stezka

Romantické Kokořínsko nikoho jen tak neomrzí. Můžete se vydat po Cinibulkově stezce a udělat si okruh dlouhý 9 kilometrů. Pozor, cesta je ale docela náročná! Výchozí bod doporučujeme stanovit ve Mšeně, do kterého se autem z Prahy dostanete asi za hodinu jízdy. Na projití trasy budete potřebovat asi 3 hodiny a cestou vás čekají louky, pole a skály, ale i řetězy. Proto se sem nevydávejte s dětmi a psy, případně s méně pohyblivými osobami. 

#5 Naučná stezka Petrovicko

Kraj kamenů se Petrovicku neříká jen tak náhodou. Zdejší naučná stezka vás provede mezi roztodivnými balvany, jeskyněmi a nádhernou přírodou. Celá trasa měří 27 kilometrů, ale můžete si ji zkrátit nebo vyrazit jen k vybraným místům. Ani delší túry tu ale nebudete litovat. A co vás tu čeká? Tak třeba netradiční křížová cesta s reliéfy vytesanými do kamenů, Mašovický rybník, rozhledna Kuníček, Divišova jeskyně, vápencový lom ve Skoupém a taky třeba viklan Husova kazatelna. 

Do Petrovic, kde stezka začíná i končí, se autem z Prahy dostanete asi za 1,5 hodiny.

#6 Hrabalova stezka

Pěší i cyklisti, kteří mají rádi Hrabalovu tvorbu, určitě ocení 15 kilometrů dlouhý výlet. Jeho výchozím bodem je Hájenka, kde si i dneska můžete v klidu dát kerského divočáka nebo se osvěžit Postřižinským pivem. Cestou vás ale taky čeká spousta krás – třeba minerální Josefský pramen, ke kterému si jezdí chataři z celého okolí, Hrabalovu chatu, pískovcový menhir nebo hrob rodiny Hrabalových. Po téhle stezce dojdete k nymburskému pivovaru, tak na to myslete kvůli další dopravě.

Do Kerska se z centra Prahy autem dostanete za necelou hodinu.

Hájenka
Tady se můžete osvěžit i Postřižinským pivem.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Říp

Výchozím bodem pro výlet na Říp se vám může stát Rovné, ale i Krabčice, Vražkov nebo Roudnice nad Labem, z níž je to na vrchol 6 kilometrů. Hora Říp je vysoká 460,8 m n. m. a na jejím vrcholu stojí notoricky známá rotunda sv. Jiří. Asi nemusíme dlouze připomínat, že Říp je jedním z nejvýznamnějších míst naší mytologie a že to bylo právě tady, kde se praotec Čech se svým národem rozhodl zůstat. A dobře udělal!

Do Roudnice nad Labem, odkud můžete na Říp vyjít, se z Prahy dostanete autem asi za 45 minut.

#8 Vrškamýk

Vytaste svůj terénní kočárek a pro drobotinu odrážedlo a vydejte se ven! Z obce Kamýk nad Vltavou vede pěkná cesta ke zřícenině hradu Vrškamýk, za sucha bez problémů sjízdná. Je dlouhá 2,5 kilometru (dohromady v obou směrech) a děti určitě potěší středověké hřiště v podhradí. Zvídavé povahy uvítají informační tabule. Všichni se pak můžou vyřádit prozkoumáváním zříceniny. Mimo to je tu i ovčín a vyhlídková věž. 

Do obce Kamýk nad Vltavou se z Prahy autem dostanete zhruba za 1 hodinu a 15 minut.

#9 NS Rozhlédni se, člověče

Rozhlédni se, člověče. To je název naučné stezky vedoucí okolím Úholiček, která vás dovede na místa s okouzlujícím výhledem po kraji, především si pak užijete pohledy na tok Vltavy – třeba z vrchů Řivnáč a Stříbrník. Děti potěší atrakce na trase, jako lanové hřiště nebo obří houpačky. Na tuhle procházku se úplně nehodí kočárek.

Do Úholiček to z Prahy trvá autem asi 40 minut.

#10 Údolí Únětického potoka

Chcete si udělat pěknou procházku s kočárkem nebo ratolestí na odrážedle či odstrkovadle? Údolí Únětického potoka vás určitě nadchne, zvlášť pokud vás někdo po 5 kilometrů dlouhé trase vyzvedne v cíli. Jde se z Roztok u Prahy do Únětic. Za sucha tu nebudete mít s kočárkem ani jiným vozítkem sebemenší problém, jen je třeba počítat s tím, že je to celou dobu mírně, ale opravdu jen mírně do kopce. Koneckonců si můžete trasu projít i v opačném směru a klidně hned. Jestli nebudete mít odvoz, můžete to „vzít“ i zpátky. 

Trasa začíná na konci ulice Tiché údolí v Roztokách u Prahy. Do tohohle výchozího bodu se autem z centra Prahy dostanete během 30 minut.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pěší výlety v okolí Prahy: dejte si Postřižinské pivo a do těla na Kokořínsku