Přejít k hlavnímu obsahu

Pohodlná a příjemná. I taková je cesta vlakem do Prahy

Když potřebujete pravidelně pendlovat mezi Severní Moravou a Prahou, auto raději nechte v garáži. Máte i rychlejší, levnější a bezproblémovou možnost. Vlak.

I když české vlaky nemají mnoho fanoušků, já osobně si cestu do Prahy již jinak představit neumím. Určitě nemá cenu tvářit se tak, jako by zpoždění na našich tratích neexistovalo. Existuje, jistě, ale na trase Ostrava – Praha k neustálým a citelným zpožděním, která jsou rozhodně k vzteku, příliš často nedochází. Jako kovaná vlaková cestující, zvyklá v kupé pracovat i odpočívat, bych pro tuto cestu auto už skutečně nedoporučovala ani svému největšímu nepříteli. 

Online i pokladna 

Co se mě týče, budu s největší pravděpodobností už do konce svých dní ten nepokrokový dinosaurus. Ten, který nevěří na techniku a kamkoliv může, jde pěšky. Totéž platí i pro nákup jízdenek. Samozřejmě si můžu jízdenky tam i zpět i s místenkou zakoupit po internetu v pohodlí domova, ale připravuju se tím o zbožňovanou atmosféru, kterou pro mě cestování vlakem obecně má. 

Bez místních staříčků, kteří naposledy u bufetového piva horlivě debatovali na téma AKČNÍ KÓD TIPSPORT, si už naše maličké vlakové nádraží snad ani neumím představit. Paní na pokladně mě už má skvěle přečtenou a pečuje o mě, jako o vlastní. S veškerou ochotou mě vždy poučí o časech i o čísle vlaku a mateřsky mi vybere vhodné místečko u okna. Nakonec mě nechá vylosovat barvu kancelářské sponky, kterou mi všechny cestovní důležitosti úhledně spojí a věnuje mi úsměv na rozloučenou. 

Ostrava

Chcete li se z malého moravského města dostat do Prahy, musíte se nejdřív dopravit do Ostravy. Rozlehlé a až překvapivě čisté nádraží potěší zejména milovníky kávy. Tu si na ostravském nádraží můžete zakoupit snad na každém kroku. Nikde vás tak v souvislosti s dobrou kávou a jiným občerstvením nečekají žádné fronty. To velmi oceníte hlavně tehdy, táhnete-li dva kufry, počítač, pět diářů, dvě knížky a propisku s očima. 

Vlak, kterým budete pokračovat do Prahy, přijíždí na hlavní ostravské nádraží téměř vždy s předstihem a cestující tak mají dostatek času si v klidu nastoupit. To vše bez nervů a loudavým tempem, což je ve všednodenním shonu poměrně vzácným úkazem. 

Pohodová jízda

Potřebujete-li i pořádnou porci klidu pro svou práci na počítači, cestování vlakem z Ostravy do Prahy se vám tak stoprocentně bude zamlouvat. Na své pracovní povinnosti máte necelé čtyři hodiny a připojení k internetu je také velice spolehlivé. Prostředí vlaku bývá udržované, vyhřívané i klimatizované. Během jízdy máte několikrát možnost zakoupit si kávu, cukrovinky i vydatná jídla. To vše u slečny, která v pravidelných intervalech brázdí se svou polní kuchyní chodbičky vlaku. 

Ani ostatní cestující vás rušit nebudou. Pasažéři jsou dnes většinou ukázněnými tichými společníky, kteří si hledí svých telefonů či knížek. Doby, kdy kupé hučelo historkami, jsou ty tam stejně tak, jako nepohodlné sedačky zdobené zaschlými žvýkačkami. 

Do cíle pak se svými souputníky přijíždíte bez zpoždění a bez újmy na pohodlí. V matičce Praze vlak končí a spěch se tak ani při vystupování nekoná. Máte opět možnost v klidu sbalit celou svou přenosnou kancelář nebo si přepočítat děti, a ke dveřím můžete dojít vycházkovým tempem. Žádným zběsilým úprkem, který vystupování zpravidla provází, vaše cesta končit nemusí. Suma sumárum, při troše dobré vůle vám cesta z Ostravy do Prahy může být i hezkým zážitkem. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pohodlná a příjemná. I taková je cesta vlakem do Prahy