Přejít k hlavnímu obsahu

Spletitý osud zámku v Lipové. V dnešní zřícenině byly i kasárny

Zámek v Lipové z 18. století se nikdy nedočkal větší rekonstrukce a renovace. V posledních letech se o něm mluví jako o jedné z nejohroženějších kulturních památek v Česku. Po dlouhé době se mu konečně blýská na lepší časy. Doufejme.

Zámek v Lipové - kde se vzal, tu se vzal

Předchůdce zámku tu nechali v 2. polovině 16. století vybudovat Šlejnicové, ale protože bylo sídlo nedostačující, ve 30. letech 18. století byla dokončena stavba novějšího sídla. Hrabě Leopold Antonín Salm-Reifferscheidt, majitel panství Lipová, přizval k plánování architekta italského původu Girolama Costu. Po Salmech vlastnili zámek ještě Thun-Hohensteinové, od nichž ho v roce 1924 získal během první pozemkové reformy jistý pražský advokát.

Zamotaná a bohatá historie. Na zámku sídlili i vojáci

V roce 1938 si tento trojkřídlý dvoupatrový zámek vzali Němci, byl totiž na ráně – Lipová se nachází ve Šluknovském výběžku jen co by kamenem dohodil od německých hranic a pochopitelně byla součástí Sudet. Němci ho proměnili v rekreační zařízení a později se v něm usadily oddíly SS.

V útrobách zámku už jsou vidět dřevěné konstrukce. Něco se děje.
Zdroj: Petra Malá

Po skončení války byl sice zámek navrácen rodině zmíněného pražského advokáta, ale v roce 1948 se mu nevyhnulo znárodnění. Nejprve sloužil jako domov důchodců, později, od 50. do 70. let jako kasárny.

Od 70. let zámek chátral a několikrát změnil majitele, ani jeden však pro jeho záchranu neudělal žádné viditelné kroky. Od roku 2012 ho vlastní spolek Via Tempora Nova. S jeho příchodem na scénu se zámek konečně dočkal alespoň nějaké naděje.

Záchrana zámku visí ve vzduchu, park už láká k návštěvě

Po převzetí zámku sdružení Via Tempora Nova stanovila částku, kterou bude potřeba vynaložit na rekonstrukci – šlo o sumu pohybující se mezi 284 a 600 milióny korun. Počítalo přitom s financemi od Ústeckého kraje (ten poskytl 500 tisíc korun už v roce 2013), od státu, Evropské unie a také z Norských fondů.

Zámecký park už je zrekonstruovaný a láká místní i přespolní k nahlédnutí.
Zdroj: Petra Malá

Od roku 2012 sdružení na opravě zámku pracuje, počátky prací byly zahájeny v zámeckém parku, který teď už přitahuje zraky místních i přespolních. Zmizely odsud divoce rostoucí dřeviny, pracovníci objevili barokní kašnu, o které neměli do té doby ani tušení, vysázeli stromky i rostliny… Když do parku dnes zavítáte, projdete se po upravených cestičkách, vašim očím zalahodí krátce střižený trávník nádherně zdravé zelené barvy a dýchne na vás duch časů dávno minulých.

K zámku patří i desetihektarový rybník.
Zdroj: Petra Malá

Zámek v zajetí čísel

V zámku v Lipové jako by nic nebylo jen tak náhodou. Například tu najdeme 7 schodišť (jako 7 dní v týdnu), 12 komínů (jako 12 měsíců v roce), 52 pokojů (jako 52 týdnů v roce) a 365 dveří a oken (jako dní v roce). 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

51° 39.7656", 14° 21' 36.8352"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Spletitý osud zámku v Lipové. V dnešní zřícenině byly i kasárny