Přejít k hlavnímu obsahu

Trekingové hole – k čemu jsou dobré a jak je vybrat?

Vídáte za městem na lesních cestách rozzářené důchodce, kteří se vydali na procházku s holemi, aby si připadali stabilnější? Víte ale, že trekingové hole jsou skvělou sportovní pomůckou, která vám pomůže rozhýbat 90 % svalů v těle?

Od teď už se nemusíte bát, že byste v celém lese rapidně snižovali věkový průměr všech hůlkařů. S holemi mohou chodit všichni – od dětí až po ty nejdříve narozené. A taky s nimi chodí. Proč?

  • I při nižší kondici můžete jít svižněji, protože váhu nenesete jen na nohou, ale přenášíte ji do rukou
  • tím pádem nedochází k takovému zatěžování kloubů na nohou jako při běžné chůzi
  • v náročnějším terénu v nich najdete oporu – toho využívají starší lidé i v běžném terénu
  • díky zapojení horní části těla posilujete a rozhýbáváte svaly nejen na rukou, ale i na zádech – tyto svaly je dobré trénovat zejména tehdy, máte-li sedavé zaměstnání
  • ulehčí vám náročné a dlouhé treky
  • zajišťují konstantní tempo a rytmus chůze – a tělo má pravidelnost velmi rádo

Nordic a trekking walking je stále oblíbenější

Když před několika lety vypukl naprostý boom a objevili se první lidé s trekingovými holemi, ťukali jsme si na čelo a mysleli si, že se uprostřed léta chtěli vydat na běžky, ale lyže zapomněli doma pod postelí. Docela rychle se ale tenhle sport rozšířil a dnes potkáváme všechny věkové kategorie. Rozhýbání celého těla je totiž velmi příjemné a zábavné.

Trekové, nebo nordic walking hole?

Pozor, trekové (trekingové) a nordic walking hole nejsou to samé. Nordic walking je klasická procházka s holemi, kterou provozujeme v nenáročném terénu, spíše po rovinách, maximálně s nimi šplháme do menších kopců, které jsou téměř všude kolem nás. Při nordic walkingu chodíme mírně nakloněni a hůlky zapichujeme asi 20 cm za sebe. Chůze je rychlejší. Tyto hole mají tupý hrot a klasické poutko.

Trekking walking se týká spíše horké turistiky a náročnějšího terénu jako takového. Při trekking walkingu je tělo vzpřímené a hole zapichujeme do úrovně nohou. Tempo této chůze je právě z důvodu náročnějšího terénu pomalejší. Tyto hole mají ostrý hrot a místo klasického poutka tzv. rukavičku, která se navlékne na ruku a zapne na suchý zip.

Při výběru holí se tedy nejprve zamyslete nad tím, jaké aktivitě se vlastně chcete věnovat.

Jak vybrat hole, aby vám vyhovovaly?

Hned jak si rozmyslíte, zda se vám budou více hodit trekkingové nebo nordic walking hole, zaměřte se na jejich délku, materiál, jednoduchost ovládání a další vlastnosti (například styl poutek, možnost složení a pérování).

S materiálem souvisí hmotnost holí. Čím lehčí hole jsou, tím více si za ně zpravidla připlatíte. Nadšenci oceňují zejména hole z lehkého karbonu a sváteční chodci si bohatě vystačí s holemi hliníkovými.

Před pořízením holí se poraďte s odborníky

Nesprávná výška nebo typ holí vás může přijít draho a ještě vám zničí jakýkoli zážitek z chůze. Proto se před pořízením zeptejte profesionálů na to, které hole budou vyhovovat vámi stanoveným parametrům – intenzita chůze, materiál, finance a další vlastnosti. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Trekingové hole – k čemu jsou dobré a jak je vybrat?