Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Ulánbátar: Nejchladnější hlavní město světa ukrývá významné buddhistické stavby i místa, kde se střetává historie s přítomností

Na Mongolsko se většina Evropanů (často bohužel s opovržením) dívá jako na zaostalý kousek Země, který nemá co nabídnout. Je to ale opravdu tak?

Ani zdaleka! Dynamicky se rozvíjející metropole jednoho z největších vnitrozemských zemí světa hovoří o opaku. I když je hlavní město Ulánbátar vůbec tím nejchladnějším na celém světě, najdete tady stavby, na které jinde prostě nenarazíte. Co stojí za návštěvu? Máme pro vás pět tipů!

Klášterní komplex Gandan Khiid

Převažujícím náboženstvím v Mongolsku je buddhismus. Proto se není čemu divit, že tady najdete desítky významných buddhistických staveb. Jednou z nich je i klášterní komplex Gandan Khiid v západní části města. Proč je tahle stavba tak důležitá? Je totiž hlavou buddhistické církve a najdete tady mohutnou, 26,5 metrů vysokou a 20 tun těžkou, pozlacenou sochu z mědi nazvanou Migjid Janraisig. Uvnitř sochy, která je mimochodem symbolem samostatnosti Mongolska, jsou nejrůznější cennosti z mongolské církevní historie, náboženské předměty používané mnichy i lámy, posvátné buddhistické texty (sútry Gandžúr a Dandžúr), ale také tuny léčivých bylin.

Klášterní komplex Gandan Khiid v Mongolsku
Klášterní komplex Gandan Khiid v Mongolsku je hlavou zdejší buddhistické církve.
Zdroj:
Bigstockphoto

Památník Zaisan

Chcete mít Ulánbátar a jeho okolí jako na dlani? Pak se vydejte na krásnou vyhlídku, která vás čeká na kopci nedaleko za městem, kde stojí rusko-mongolský památník Zaisan. Památník je poctou pro všechny vojáky, kteří padli při 2. světové válce. Tento monument byl postupně zrekonstruován způsobem, aby přilákal co nejvíce návštěvníků. V průběhu let se z něj tak stala krásná vyhlídka, která zpravidla nechybí v žádné světové metropoli.

Památník Zaisan v Mongolsku
Památník Zaisan je poctou pro všechny vojáky, kteří padli při 2. světové válce.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zimní palác Bogd chána

Bogd-chánův Zelený (nazývaný taky jako Zimní) palác byl vybudován v roce 1905 a sloužil jako sídlo osmého a posledního Bogd-gegéna (Bogd-chána) Džebcundampa Chutuchtu – mongolského náboženského a politického vůdce, který zemřel v roce 1924. Palác, jehož součástí je i obří chrámový komplex, je obehnaný dřevěným plotem a najdete ho nedaleko řeky Tuul Gol a hory Bogd Uul. Od roku 1961 zde můžete navštívit muzeum, které zahrnuje řadu velmi cenných exponátů a uměleckých děl. Zajímavostí je, že severní budova zimního paláce je postavena ve stylu evropské architektury.

Zimní palác Bogd chána v Mongolsku
Součástí paláce je i významné muzeum s tisícovkami vzácných artefaktů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Chrámový komplex Choijin Lama

Tenhle chrámový komplex z počátku 20. století tvoří pětice širokých bran a klášterů, které jen tak tak unikly Stalinovu řádění. Komplex byl totiž v roce 1938 přeměněn na muzeum a o tři roky později byl zařazen pod státní ochranu. Součástí muzea je více než 6 tisíc exponátů mongolského kulturního dědictví. V hlavní turistické sezóně se tady navíc můžete zaposlouchat do tónů staré mongolské hudby při některém z pořádaných koncertů. Na stavbu komplexu Choijin Lama měly vlivy mongolské, mandžuské, tibetské i čínské kultury a dodnes patří mezi nejvýznamnější památky hlavního města Mongolska.

Chrámový komplex Choijin Lama v Mongolsku
Součástí komplexu je i muzeum s více než šesti tisíci exponáty mongolského kulturního dědictví.
Zdroj:
Bigstockphoto

Čingischánovo náměstí

Že už vás buddhistické památky a zdobené chrámy nudí? Co takhle vydat se na místo, kde se potkává přítomnost s historií? Oním místem je Čingischánovo náměstí, kterému se též říká Hlavní nebo Suchbátarovo. Najdete tady mongolský parlament se sochou Čingischána u vchodu. Přímo uprostřed náměstí můžete obdivovat velkou jezdeckou sochu revolucionáře Suchbátara. V okolí náměstí navíc v posledních letech vyrostlo mnoho moderních budov, které místu dodávají na jedinečné rozmanitosti a poukazují na skutečnost, že i nejchladnější hlavní město světa má svým návštěvníkům co nabídnout.

Čingischánovo náměstí v Mongolsku
Součástí náměstí je mimo jiné i mongolský parlament se sochou Čingischána u vchodu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

47° 54' 53.4245", 106° 55' 6.3669"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ulánbátar: Nejchladnější hlavní město světa ukrývá významné buddhistické stavby i místa, kde se střetává historie s přítomností