Přejít k hlavnímu obsahu

Všechny cesty vedou do Pekingu aneb do hlavního města Číny na čtyři způsoby

Historie Pekingu sahá tři tisíce let do minulosti a za tu dobu do něj zavítalo nepočítaně lidí. Hlavní město Číny je prastarým obchodním centrem, které se rozprostírá na důležité křižovatce mezi Mongolskem a Dálným východem, a díky tomu je odjakživa vyhledávaným cílem obchodníků, turistů i podnikatelů.

Z města se sice stala „megalopole“, ale pořád se do něj dá dostat různými způsoby. Hezky postaru i supermoderní cestou. Chystáte-li se navštívit Peking, máme pro vás několik způsobů, kudy sem dorazit, a garantujeme vám, že pro vás budou stejně nezapomenutelné jako pobyt tady. 

Vysokorychlostní železnice

Čínská síť vysokorychlostních železnic (HSR) je nejdelší na světě, spojuje významná města a vlaky mezi nimi pendlují rychlostí až 350 km/h. Hnacím motorem čínské ekonomiky jsou v posledních 15 letech špičkové technologie a moderní design, a pokud cestujete po Číně, neexistuje lepší způsob, jak se do hlavního města dostat.

Linka Kuang-čou – Peking patří k nejdelším spojům HSR na světě. Táhne se téměř 2 300 km přes hranice Hongkongu a prakticky přes celou východní Čínu, takže se můžete těšit na celých devět hodin výhledů do měst a do přírody. Lístek do druhé třídy stojí asi 1 000 čínských jüanů (125 €), za které dostanete pohodlné sedadlo otočné o 180°, abyste případně mohli být vždy čelem ke směru jízdy. Když si budete chtít dopřát, můžete se samozřejmě upgradovat do první třídy. Tam vás čeká polštářek, podnožka a širší sedadlo.

Další populární linka propojuje Šanghaj s Pekingem. Očekávejte tu ale větší nával, protože tento vlak spojuje dvě významné hospodářské oblasti. Jedná se o jeden z nejrychlejších spojů na světě, který dokáže vzdálenost 1 300 km mezi dvěma městy překonat za pouhé 4 hodiny a 18 minut, a v roce 2017 ho využilo 180 miliónů cestujících. Zajímavostí je, že se hovoří o prodloužení slavné šanghajské linky typu maglev (magnetická levitace) až do Pekingu, takže v dohledné budoucnosti se možná budete „vznášet“ přes celou Čínu.

Transmongolská magistrála

Transmongolskou magistrálu zvolte jedině tehdy, pokud máte hodně času, a možná ani pak to nebude stačit. Kdo se ale na cestu přes dvě z největších zemí světa vypraví, ten se může těšit na cestovatelský zážitek, jaký na téhle planetě nemá obdoby.

Cesta do Pekingu obvykle začíná v Moskvě a line se na jihovýchod, kde během 130 hodin prakticky nepřetržité cesty poznáte hned několik zemí. Dle očekávání budete během velké části cesty zcela bez signálu a internetu, takže se zábavou vyžadující připojení se raději rozlučte. Na online vypisování s přáteli, hraní online her a zkoušení štěstí v mobilních kasinech zapomeňte. Pořiďte si pořádnou bichli a ponořte se do čtení, případně si stáhněte pár alb a nechte se vlakem ukolébat do příjemné dřímoty. 

Lidé cestu po magistrále popisují jako „životní“ zážitek: naskytne se vám totiž šance poznat mongolský venkov, včetně slavné poušti Gobi, přes kterou překonáte čínské hranice, kde se pak ponoříte do městského ruchu Pekingu.

Jednou z nevýhod této cesty je ale organizace. Cestu si musíte zakoupit po segmentech a vyladění časového plánu a případných přestupů může být oříšek. V některých případech je nutné rezervovat ubytování v hotelu, abyste nemuseli přes noc čekat na mrazivé stanici. Transmongolská magistrála je ale i přesto jednou z nejkouzelnějších cest, jaké můžete zažít.

peking

Transkontinentální výlet na motorce

Na transkontinentálním výletu na motorce je nejlepší to, že můžete vyrazit prakticky odkudkoli. Chcete po cestě poznat zázraky Evropy? Díky společnostem, jako je Globebusters, si můžete objednat například 12týdenní expedici, která začíná v londýnských motorkářských kavárnách Ace Cafe a končí v Pekingu.

Po cestě vás čeká zastávka v Istanbulu, který je slavnou křižovatkou mezi Evropou a Asií. Výlet pokračuje přes krásy západní Asie, kdy zavítáte do Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu, a po přeplavbě Kaspického moře na lodi zamíříte do Turkmenistánu. Tam se ocitnete na slavné Hedvábné stezce, která je lemovaná prastarými monumenty, včetně překrásného Registánu v uzbeckém Samarkandu. 

Na konci vás pak čeká to nejtěžší. Překonáte Tibetskou náhorní plošinu a Pamírskou dálnici, v pozadí si vychutnáte pohled na Everest, pak klesnete do východní Číny za Velkou čínskou zeď a na horizontu si užijete výhled na Peking.

Jízda na motorce je sice pro řadu lidí zážitkem jako z jiného světa, ale jedná se pravděpodobně o nejdražší způsob, jak se do Pekingu dostat. Ceny se pohybují v řádech desetitisíců, a zvlášť pokud byste rádi vyjeli z Londýna. Z Evropy vedou i kratší cesty, ale musíte se samozřejmě nějak dostat na start. Dá se ale říct, že takový zážitek vám zůstane nadosmrti!

Cesta po Hedvábné stezce

Tuto cestu před dávnými časy proslavil Marco Polo a pořád platí za jednu z nejvíc fascinujících cest napříč Asií. Jedná se o síť obchodních tras spojujících dvacet významných měst a původně to byl jakýsi „most“ mezi Evropou a Asií, po kterém se dá do Pekingu dostat dodnes.

Například v rámci 12denního zážitku přes několik východočínských chloub, mezi kterými nechybí Plamenné hory, prastaré město Ťiao-che a jezero Tchien-čchi. Objevovat můžete pěšky nebo na kole, ale i autem nebo vlakem. Důležité je, že na vlastní kůži poznáte, čím jsou tyto končiny tak fascinující.

Kdyby měl někdo chuť si to protáhnout, může po Hedvábné stezce zavítat i do spousty dalších měst, například do ázerbájdžánského Baku nebo do japonského Nara. Záleží jen na tom, jak moc velká touha po dobrodružství ve vás dřímá, protože tahle výprava může trvat klidně několik týdnů. 

Na konci vás každopádně čeká vytoužené pekingské panorama: a buďte si jistí, že tahle destinace za ty týdny putování rozhodně stojí.

 
 

Místo

39° 54' 15.1272", 116° 24' 26.6184"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Všechny cesty vedou do Pekingu aneb do hlavního města Číny na čtyři způsoby