Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vzhůru do Kostariky! Za lenochody, poutním místem i zklidněným vulkánem

Exotická perla v oblasti Střední Ameriky. Jak jinak popsat Kostariku několika slovy? Tahle země vás dostane, ať už od ní očekáváte cokoli!

Ještě tak „Švýcarsko Střední Ameriky“. I tak se totiž téhle oáze klidu a bezpečí, kterou Kostarika v porovnání se sousedními státy skutečně je, říká. Kromě toho, že se tu nemusíte ničeho obávat, na vás čekají nádherné písečné pláže pro milovníky relaxace i pestrobarevná příroda plná krásných zvířat, včetně těch druhů, které žijí jen a jen tady. 

Kostarika je zvláštní i v dalších ohledech. Například číst a psát tu umí asi 95 % obyvatelstva, což je na oblast Střední Ameriky dost vysoké číslo. Zároveň tu nefunguje armáda, jen policie, ulice tu nemají své názvy a skoro 25 % zdejšího území tvoří národní parky. A abychom nezapomněli – je tu asi stovka sopečných útvarů, přičemž asi 7 z nich je činných.

A teď už k přehlídce těch nejzajímavějších míst, která tu můžete vidět!

#1 NP Tortuguero

Na severovýchodním pobřeží Kostariky se rozkládá národní park dostupný jen a jen lodí nebo letadlem. Lodí je to ovšem větší dobrodružství, doplujete sem uměle vytvořeným kanálem, nejčastěji sem plují lodě z přístavu Moín u města Limón. A co vás čeká, jakmile stanete na pevnině? 

NP Tortuguero
Proplout tudy na loďce je zážitek!
Zdroj:
Bigstockphoto

Národní park je známý hnízdišti mořských želv, podle nichž taky dostal své jméno. Součástí parku je taky hustý deštný prales, mangrovové porosty, pláž, vodní kanály a laguny. Žije tu celá plejáda zvířat, z nichž některá jsou na vyhynutí. Setkat se tu můžete třeba s jaguáry, lenochody, oceloty nebo kapustňáky.

#2 Rezervace Monteverde

Monteverde (v překladu Zelená hora) je přírodní rezervace v kostarickém vnitrozemí. Jejím centrem je městečko Santa Elena, které vzniklo teprve v roce 1951, kdy se sem uchýlili američtí kvakeři ze strachu, že by museli nastoupit na povinnou vojenskou službu v USA

Monteverde je zhruba v nadmořské výšce 1 500 metrů a její pýchou je především mlžný prales s úžasnými a dechberoucími stezkami, mnohdy i v korunách stromů. Milovníci adrenalinu si tu můžou vychutnat Sky Track, největší kostarickou atrakci svého druhu. Devět lan tu vytváří trasu dlouhou 3 kilometry, kterou zdolají na kladce nad hlubokou propastí jen ti nejodvážnější. Pro ostatní jsou tu visuté mosty, po nichž je skvostná procházka.

Monteverde
Po Monteverde se můžete projít po svých... Nebo vyzkoušet Sky Track!
Zdroj:
Bigstockphoto

Při návštěvě se tu rozhodně soustřeďte na ptáky. Žije tu údajně nejvíc ptačích druhů na kilometr čtvereční.

#3 NP Cahuita

Rozsáhlá mořská rezervace, která chrání především největší a jeden z mála dochovaných kostarických korálových útesů, se nachází asi 45 kilometrů od Limónu a od věci není ani pobyt na pevninské části tohohle národního parku. Přivítají vás tu totiž krásné bílé pláže, mangrovové porosty a tropický deštný prales.

https://www.mundo.cz/zajezd/kostarika
Na spoustě míst v Kostarice můžete potkat rozkošné lenochody.
Zdroj:
Bigstockphoto

Žije tu taky spousta zvířecích druhů, jmenovat můžeme lenochody, bazilišky, nosály, opice nebo pásovce. Kromě procházky po jediné stezce vedoucí podél pláže si tu můžete i parádně zašnorchlovat

#4 NP Manuel Antonio

Manuel Antonio je jedním z nejmenších, ale zároveň nejúchvatnějších a nejnavštěvovanějších národních parků Kostariky. Najdete ho na pobřeží Tichého oceánu nedaleko města Quepos. Předmětem ochrany je tu od 70. let 20. století pestrá příroda a bělostné pláže. Byla by totiž nesmírná škoda, kdyby tu vznikl další z mnoha turistických resortů na úkor přírody…

NP Manuel Antonio
Kostarické národní parky a přírodní rezervace jsou okouzlující do posledního zrnka písku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Součástí národního parku Manuel Antonio je taky mangrovový porost, vlhký tropický prales, jímž se návštěvníci můžou projít. Počet návštěvníků za den je tu omezen a dostanou se jen do části parku – zbytek už patří jen zdejším zvířecím obyvatelům, mezi nimiž je opět lenochod, ale i kotul veverovitý nebo leguán.

#5 Vulkán Arenal

Pravděpodobně nejznámějším symbolem Kostariky je vulkán Arenal (1 657 m) ve stejnojmenném národním parku. Stratovulkán je nejaktivnější a nejobdivuhodnější sopkou v celé zemi a možná i na světě. Ohromí vás svým téměř dokonale kuželovitým tvarem a možná i svou přezdívkou – někteří lidi mu neřeknou jinak než sladký chlebíček.

vulkán Arenal
Vulkán byl až do roku 2010 aktivní, od té doby mlčí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Až do roku 2010 poskytoval kolem se pohybujícím návštěvníkům neuvěřitelnou podívanou, při které vypouštěl sloup prachu a dýmu, načež se dolů valily proudy lávy za doprovodu mohutných zvukových efektů. V roce 2010 to ale bylo naposledy a od té doby nic!

#6 San José

Když budete objevovat krásy Kostariky, nezapomeňte se podívat do jejího hlavního města. San José se nachází v nadmořské výšce 1 161 metrů, v Centrálním údolí, kde žije většina obyvatel země. Pravděpodobně nejvíc vás tu zaujme sousedství starých koloniálních budov s těmi ultramoderními i teplota, která se celoročně drží mezi 18 a 22 °C.

San José Kostarika
Hlavní město Kostariky nabízí nejedno krásné místo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Město vzniklo v roce 1739 a dneska v něm žije přes 330 tisíc lidí. Vy si tu nenechte ujít pohled na budovu Národního divadla, která vznikla po vzoru pařížské Opery, Muzeum předkolumbovského zlata, Národní muzeum nebo tržiště Mercado Central, kde si můžete dát spoustu dobrot!

#7 Kartágo (bazilika Panny Marie Andělské)

Třetí největší kostarické město ukrývá učiněný poklad. Víte, co z něj dělá stále vyhledávanou atrakci? Je to bazilika Panny Marie Andělské se sochou Černé Madony, která má mít uzdravovací schopnosti. Tohle poutní místo navíc kombinuje prvky byzantského stylu a koloniální architektury, takže je opravdu zajímavé i na pohled. 

Kartágo Kostarika
Uvnitř baziliky je socha Černé Madony, která má prý uzdravovací schopnosti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

9° 55' 58.638", -84° 4' 43.6008"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vzhůru do Kostariky! Za lenochody, poutním místem i zklidněným vulkánem