Přejít k hlavnímu obsahu

Východ Slovenska: tipy na výlet a dovolenou

Na sever a jih Slovenska jsme se společně podívali před nedávnem. Tentokrát pro vás máme tipy na zajímavá místa ve východní části země. 

Kam do přírody: Muránska planina

Národní park Muránska planina nepatří k těm úplně nejvyhledávanějším cílům, aspoň ne mezi zahraničními turisty. Přesto, nebo právě proto, stojí za návštěvu. Nachází se mezi Slovenským rájem a Demänovskou dolinou a turistickým centrem je tu obec Muráň, po níž dostal národní park (při svém vzniku v roce 1997) svůj název. 

Muránska planina
Muránska planina rozhodně není placka. Jen si tu vyjděte na túru!
Zdroj:
bigstockphoto.com

Pokud ve vás pojmenování národního parku vzbuzuje dojem, že to bude nudná placka, hned vás vyvedeme z omylu. Najdete tu řadu tisícovek a o příležitost pro nefalšovanou horskou turistiku se výpravou sem neochudíte. Značnou část území sice tvoří vápencová krasová deska, ale kdo touží po pořádném převýšení, přijde si na své. Třeba když se vydá na Muránsky hrad na vrchu Cigánka. 

Náš tip: Ochutnejte pravé muránske buchty, na které jsou zdejší obyvatelé náležitě pyšní. Říká se, že jedna nikdy nikomu nestačí!

Kam do města: Košice

Košice jsou přirozenou metropolí východní části Slovenska a zároveň jsou i druhým největším slovenským městem. Jde o kulturní, hospodářské a politické zázemí oblasti a sídlí tu i instituce s celoslovenskou působností. 

A co ve městě vidět? Projděte se především po Hlavní ulici, na níž uvidíte většinu historicky cenných budov. Ulice je dlouhá 1 200 metrů a nachází se na ní i nepřehlédnutelný ostrůvek s kaplí sv. Michala, katedrálou sv. Alžběty, Urbanovou věží, Státním divadlem a Mariánským sloupem. 

Kromě výše zmíněných objektů se můžete vydat třeba taky k honosné novogotické vile s názvem Jakabov palác, kde v roce 1945 přebýval prezident Edvard Beneš. A kdybyste měli do Košic cestu na začátku října, můžete nakouknout na tradiční maraton míru, jenž se tu běhá už od roku 1924. 

Košice
V Košicích je co objevovat. Státním divadlem to nekončí.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Kam za zábavou: Zemplínská Šírava

V Košickém kraji jde o oblíbenou a hojně navštěvovanou rekreační oblast, kterou mají v lásce jak Slováci, tak i zahraniční turisté. Čechy nevyjímaje. Tahle přehrada je třetí největší na Slovensku a rozkládá se na ploše velké asi jako 10x Máchovo jezero

Přehrada vznikla mezi lety 1961-65 a oblíbenosti jejího okolí nahrává už i to, že jde o jedno z nejteplejších míst na Slovensku. Východoslovenské moře, jak se Zemplínské Šíravě často říká, je bezva na pasivní dovolenou, ale taky na vyzkoušení vodních sportů nebo na turistiku v okolí – co by kamenem dohodil je pohoří Vihorlat. Vsadíme se, že si tady své volno užijete, ať už se sem vydáte s přáteli, rodinou i těmi nejmenšími. 

Zemplínská Šírava 2
Na Zemplínské Šíravě můžete pasivně odpočívat, ale taky si třeba vyzkoušet vodní sporty.
Zdroj:
bigstockphoto.com

V blízkosti přehrady není nouze o ubytování v chatách, apartmánech, pod stanem i v luxusních hotelech. Záleží už jen na vás, jak to pojmete. 
 

 
 

Místo

48° 43' 1.596", 21° 15' 35.2116"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Východ Slovenska: tipy na výlet a dovolenou