Přejít k hlavnímu obsahu

3 nejzvláštnější místa, kde se hraje světový fotbal

Fotbal je nejoblíbenějším sportem na naší planetě a fotbalová hřiště tak najdeme i na velice neobvyklých místech. Čas od času obletí svět fotografie zeleného pažitu někde v horách nebo třeba na samém břehu oceánu. Většinou jde ale o pouhé plácky, kam si chodí zakopat parta kamarádů. My se dnes podíváme na stadiony pro desetitisíce fanoušků, kde hrají i nejlepší fotbalisti světa. A i oni se musí divit, kam že je to fotbal zavál.

Bolívie: Zakázaný stadion, kde navíc straší

Na Australian Open bývá tenistům špatně z obrovského vedra, při zápasech v bolívijském La Pazu zase fotbalistům nedělá dobře nadmořská výška. A není divu, zdejší Estadio Hernando Siles se nachází 3637 metrů nad mořem. Stadion má kapacitu 41 143 diváků, kterým se při utkání určitě tají dech. A to se toho na trávníku nemusí ani moc dít. Že je to dost zvláštní místo pro stadion, kde kromě několika klubů hraje i bolívijská reprezentace? To určitě je, v roce 2014 zde navíc kamery zachytily jakousi postavu, která proběhla davem fanoušků a nakonec i skrz plot. Dodnes se tato záhada nevysvětlila, hned se ale začalo říkat, že na tomto stadionu straší.

Úplně by ale stačila zmiňovaná nadmořská výška. Kvůli ní světová organizace FIFA v roce 2007 zakázala hrát v La Pazu mezinárodní utkání. Proti tomuto rozhodnutí bojoval i tehdejší prezident Bolívie Evo Morales nebo bývalý argentinský fotbalista Diego Maradona. FIFA následně zákaz v roce 2008 zrušila. Těžko říct, jestli toho nakonec Maradona nelitoval. Když na tento stadion přijel v roce 2009 už jako kouč Argentiny, tak zde jeho favorizované mužstvo schytalo debakl 1:6.

Pro domácí je ale hraní na tomto stadionu podobným štěstím jako když trefíte milionový jackpot. Jinak průměrná reprezentace, která se na mistrovství světa probojovala naposledy v roce 1994, si domácí prostředí viditelně užívá. V kvalifikacích na poslední čtyři světová mistrovství měla doma bilanci 14 vítězství a 10 remíz. Venku přitom za stejnou dobu uhrála jen dva body.

Mexiko: Fotbalová moderna pod vrcholkem hor

Nádherný pohled se naskytne všem, kteří se vydají na Estadio BBVA. Na seznamu zápasů, které je potřeba navštívit, má fotbalový fanoušek asi utkání jiných klubů, než je mexické Monterrey. Kvůli poloze jeho stadionu ale takového výletu nebudete litovat. Už při příchodu ke stadionu můžete obdivovat jeho moderní architekturu, ale hlavně horu Cerro de la Silla, která se tyčí přímo nad stadionem.

Jeho otevření v roce 2015 se neobešlo bez kontroverzí, mnozí namítali, že stadion až příliš zasahuje do okolní přírody. Projekt za 200 milionů dolarů ale pokračoval a dnes tento stánek po dalším rozšíření pojme až 53 500 fanoušků. Ti tak už netrpělivě vyhlíží dostupné očkování proti koronaviru nebo jiné řešení této pandemie, aby se mohli vrátit na svá místa. Z nich mají totiž nádherný výhled, i když hra na trávníku zrovna za moc nestojí.

Portugalsko: Stadion ve skále

Třetí ze stadionů je sice nejmenší, ale stále se na něj vejde úctyhodných 30 286 diváků. Je situován v portugalském městě Braga a postaven byl v roce 2003 za 83 milionů eur. O rok později hostil mistrovství Evropy a zažil i zápasy Ligy mistrů nebo Evropské ligy. Jeho výjimečnost tkví v tom, že za jednou z branek není žádná tribuna. Dobře, to možná ještě není tak zvláštní. V Braze ale onu tribunu nahrazuje skála. Stadion v ní vlastně volně přechází.

To ale není vše. Protilehlé tribuny jsou spojené ocelovými lany po vzoru mostů, které stavěli Inkové. A když se na Estádio Municipal de Braga budete chtít dostat z jedné tribuny na druhou, tak nemusíte stadion obcházet kolem dokola. Nehledě na to, že na straně se skálou by to samozřejmě ani nešlo. Řešením je tedy plocha o rozloze 5 000 m², která je vybudovaná přímo pod hřištěm. To jen kdybyste při návštěvě tohoto stadionu náhodou zapomněli, na jak zvláštním místě se právě nacházíte.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

3 nejzvláštnější místa, kde se hraje světový fotbal