Přejít k hlavnímu obsahu

5 nejkrásnějších vodopádů Evropy. Tady si budete připadat jako v jiném světě

Voda padající z výšky dolů je pro lidi naprosto úchvatná už odpradávna. Vodopády jsou neuvěřitelně krásné, přitažlivé a fotogenické. Které jsou ty nejhezčí v Evropě?

I na starém kontinentu jich máme požehnaně. Zatím jsme jich pro vás vybrali pět, ale už teď víme, že budeme ve výčtu časem pokračovat.

Skogafoss (Island)

Začneme na Islandu, který je vodopádům přímo zaslíbený. Ze všech islandských vodních krás jsme vybrali Skógafoss, který je ne náhodou označován za ten nejkrásnější a nejimpozantnější z celého ostrova. Voda tady padá z výšky 62 metrů a sledovat ji můžete nejen zespoda, ale i z vrchu, když vyjdete asi 400 pěkně strmých schodů. Vodopád je široký 25 metrů a tvoří ho voda řeky Skóga, která před dávnými lety právě tady končila v oceánu. Dnes je to k němu asi 5 kilometrů.

Lokalitu si oblíbili i režiséři a tvůrci filmů, natáčel se tu třeba Thor: Temný svět nebo Tajný život Waltera Mittyho.

Skógafoss
Pod vodopádem se prý ukrýval poklad, našel se z něj ale jen jeden prsten. Ten můžete spatřit v nedalekém kostele.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Låtefoss (Norsko)

Vodopád Låtefossen spatříte, i kdybyste snad nechtěli. Stačí jet Norskem po silnici č. 13, která spojuje Oddu a Røldal. Voda se tu totiž na první pohled řítí přímo na silnici. Na poslední chvíli ale spadne do koryta, které přejedete po mostě. Místo poznáte i podle všudypřítomných turistů, kteří si tu nádheru fotí. Vodopád je vysoký 165 metrů, tvoří ho samostatné proudy a patří k těm nejznámějším a nejoblíbenějším v celém Norsku. Po cestičce, která ovšem za mokra pořádně klouže, se můžete dostat až nahoru a podívat se na tu krásu z výšky.

Latefoss
Tenhle vodopád nepřehlédnete. Stačí jet po silnici č. 13.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Plitvice (Chorvatsko)

Kdo by neznal Plitvická jezera? Celý tenhle chorvatský národní park je nádherný, ovšem my jsme z něj tentokrát chtěli „vypíchnout“ jen Velký vodopád. Pohled na něj nejvíc oceníte z výšky, z vyhlídky nedaleko východu. Vysoký je 78 metrů a společně s blízkými kaskádami vytváří nádherná panoramata, kterými byste se vydrželi kochat i hodiny.

Velký vodopád Plitvice
Pohled na Velký vodopád v NP Plitvická jezera je nádherný především z vyhlídky nedaleko východu.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Bigar (Rumunsko)

Není nijak zvlášť velký, ale je opravdu okouzlující. Vodopád Bigar se nachází v jihozápadním Rumunsku, přímo na 45. rovnoběžce, tedy na půli cesty mezi severním pólem a rovníkem. Pramínky vody tu padají z výšky 8 metrů a skalní útes, po kterém voda stéká, je celý pokrytý mechem. Je to pohled jako z úplně jiného světa. Chvílemi můžete mít pocit, že vás šálí zrak.

vodopád Bigar
K vodopádu Bigar se váže pověst o nešťastné dívce, jejíž vlasy jsou údajně těmi vodními pramínky.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Krimmler Wasserfälle (Rakousko)

A nakonec je hurá k našim jižním sousedům, do Rakouska. Ceněná vodní kaskáda Krimmelské vodopády se nachází v NP Vysoké Taury a celkem měří 385 metrů. Oslnivá je i mohutnost vodopádu, který je tvořen třemi stupni. Po turistické stezce, která měří 4 kilometry a na které překonáte 380 výškových metrů, se můžete dostat až nahoru a udělat si průběžně 11 zastávek s nádhernými výhledy. Zdejší klima prý příznivě působí na osoby s astmatem a jinými dýchacími potížemi.

Krimmelské vodopády
I na Krimmelské vodopády se můžete podívat shora. Musíte ale překonat převýšení 380 metrů.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Který vodopád z našeho výčtu vás zaujal nejvíc? Napište nám své tipy na další, které bychom měli zmínit!

 
 

Místo

49° 23' 27.8844", 16° 1' 50.736"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 nejkrásnějších vodopádů Evropy. Tady si budete připadat jako v jiném světě