Přejít k hlavnímu obsahu

Aktivní turistika v krajinné oblasti našich sousedů nedaleko česko-polské hranice: OKOLÍ Z VYHLÍDKOVÝCH VĚŽÍ

V době omezených možností pro setkávání se jsou ideálním řešením procházky nebo výlety, ať už pěší či cyklistické, na čerstvém vzduchu. Právě takovouto možnost nabízí sousední Valbřišský region v Polsku.

Trasy #ACTIVE na cyklistiku, běh i nordic walking

Nejen pro cyklisty jsou zde trasy #ACTIVE,  např. v obcích Jedlina-Zdrój, Głuszyca nebo Walim; najdeme zde i trasy pro jiné druhy aktivního odpočinku jako běhání, cyklistika či nordic walking. Jsou navrženy tak, aby procházely nejzajímavějšími turistickými místy regionu. Měří celkem cca 50 km a v terénu jsou viditelně značeny. V místních Sovích horách také najdete jednu z nejdelších tras MTB v Polsku. Trasy tvoří smyčky, častokrát se protínají, spojují se stezkami pro pěší či cyklisty s různou úrovní kondice. V r. 2019 se tato regionální zóna MTB stala nejlepším produktem cykloturistiky v Polsku.

Doporučení pro pěší turisty 

K pěší turistice doporučujeme toulky po okolních kopcích a návrších se stovkami stezek, na nichž lze narazit na některou z desítek vyhlídkových věží. A protože svět se zdá být z výšky krásnější, najdeme zde rozhledny postavené speciálně pro turisty na vrcholech hor (na vrchu „Trójgarb” - Trojhrb, která se svými 27,5 m patří k nejvyšším v regionu), dále radniční věže (doporučujeme návštěvu vyhlídkové věže ve městě Świdnica (www.wieza.swidnica.pl), věže postavené v posledních letech (na vrcholu Borowé - 853 m n. m. s rozhlednou, jejíž ocelová konstrukce připomíná srolovaný list papíru) i ty pamatující turistický ruch z doby před sto lety (vyhlídková věž na Velké Sově - 1015 m n. m.; na vrcholu hory Sv. Anny - 647 m n. m. a rozhledna na Włodzické hoře 757 m n. m.). Nelze vyjmenovat všechny, ale doporučujeme navštívit aspoň ty nejznámější. K některým se lze dostat jak pěšky, tak na kole. K vícedenním výletům pak můžete využít poměrně slušnou ubytovací základnu, k níž mj. patří hostel v obci Mieroszów (www.mck.pl/pokoje-goscinne) nebo rekreační objekt „Sport Centrum“ v Nové Rudě s kapacitou až 260 osob. (www.centrum.ng.pl/oferta/baza-noclegowa).

Pro milovníky koní

Pro milovníky koní doporučujeme návštěvu stáje Dworzysko – zařízení s jezdeckou školou v obci Szczawno-Zdrój, které slouží i pro ustájení koní; za návštěvu stojí i „Stado Ogierów Książ Wałbrzychu”. Využít lze také individuální projížďky na koních či léčebné procedury spojené s  hipoterapií a projížďky koňskou bryčkou po okolí. (www.stadoksiaz.pl a www.dworzysko.pl/en).


 

Kam za rekreací

Pro ty, co upřednostňují procházky po okolí a pro milovníky rekreace doporučujeme navštívit několik úžasných lázeňských míst v regionu, napít se zde léčivé vody a nadýchat se svěžího vzduchu, jako např. v lázních Szczawno-Zdrój nebo Jedlina-Zdrój (www.szczawno-jedlina.pl).

Zrekreovaní do parku aktivit či do místního akvaparku

V okolí lázní se nachází „Park Aktywności Czarodziejska Góra” (Park aktivit Čarodějnická hora) a ti, co naopak upřednostňují vodní radovánky, mohou ve Wałbrzychu navštívit akvapark Aqua Zdrój.


 

K návštěvě doporučujeme samozřejmě mnohem více zdejších atrakcí, o nichž se blíže dozvíte v česko-polském průvodci po regionu:
https://lotaw.pl/materialy-promocyjne/2_Przewodnik_po_AW(PL-CZ).pdf

logo

logo

 
 

Místo

50° 45' 51.5952", 16° 16' 45.2496"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aktivní turistika v krajinné oblasti našich sousedů nedaleko česko-polské hranice: OKOLÍ Z VYHLÍDKOVÝCH VĚŽÍ