Přejít k hlavnímu obsahu

Americké peklo: Nejslunečnější místo světa mají v Arizoně

Pálí a pálí. Někde slunce skoro nevyjde, jak je rok dlouhý, ale toho se v arizonské Yumě rozhodně nikdo bát nemusí. Intenzivněji než tady se nikde jinde na světě neopálíte. Tady se zimou rozhodně klepat nebudete.

Připravte si sešity a kalkulačky, začínáme matematikou. Číslo 2334 vyjadřuje počet hodin, po které měsíčně svítí slunce na průměrné místo světa. Přepočítáno na den je to 6 hodin a 24 minut. Ale v americké Yumě ve státě Arizona ohnivá koule spaluje zem v průměru plných 11 hodin denně.

Sluneční žár na Yumu nedopadá jen dlouho, ale i ve velké intenzitě. Teplota nezřídka šplhá ke 40°C, v červenci se dokonce průměrné denní maximum drží na 42°C, ale už naměřili i 51°C. Slušná pec.

Hory písku a vyprahlá krajina u Yumy nikoho nepřekvapí.
Zdroj: Bigstockphoto

Jestliže červenec označíme za nejteplejší měsíc, musíme zmínit, že červen je zase tím nejsvětlejším. Slunce svítí 97 % dne.

Mimochodem, v USA je podobně horkých míst více. Přes 10,5 slunečných hodin denně mají ještě v americkém Phoenixu, egyptském Asuánu a americkém Las Vegas. Jihozápad Spojených států rozhodně není pro milovníky polárního klimatu.

Yuma
Počet obyvatel: 95 tisíc (tolik lidí byste v takovém slunečném pekle nečekali, že?).
Nejstudenější měsíc: prosinec (průměrně 20,2°C).
Téměř třetinu obyvatelstva tvoří děti do 18 let.

3:10 vlak do největší výhně světa

Yuma sice málokomu zní povědomě, ale žádná vesnice to rozhodně není. Žije v ní okolo 100 tisíc lidí. Najdeme ji, jak už víme, v Arizoně, konkrétně v okrese Yuma, necelých 50 km od mexických hranic.

Možná vám něco říká název filmu 3:10 vlak do Yumy. Ano, právě o tuto Yumu se jedná ve westernu nominovaném na v roce 2008 dva Oskary (v hlavní roli hrál Russel Crowe).

Zdroj

 
 

Místo

32° 39' 32.7312", -114° 36' 42.48"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Americké peklo: Nejslunečnější místo světa mají v Arizoně