Přejít k hlavnímu obsahu

Benefity pití bylinkových čajů. Znáte je všechny?

Bylinky dokáží mnohé! Čím dál více lidí všech věkových kategorií tak dávají právě bylinkám šanci. Víte, které vám pomohou s nachlazením, a které zase uklidní mysl? Poradíme vám také, jak jednotlivé nálevy připravit. Je to jednodušší, než se může zdát.

 

Pokud se chystáte na přípravu bylinkových čajů, je dobré znát předem chuť i vlastnosti bylinek, které do směsi přidáte. Někdy se totiž může stát, že kombinace bylinek nevytvoří zrovna takovou chuť, kterou jste si představovali. Ani v takovém případě ale většinou nejde o chuť, která by se nedala pozřít.

Čaj na každý den?

V našem článku Je čaj zdravý? - zpravy.tiscali.cz se můžete dočíst i to, v čem všem může hrát roli pravidelné popíjení čaje bez ohledu na akutní obtíže. Věřte, že se vyplatí právě po čaji sáhnout i v případě, že potřebujete jen doplnit tekutiny. Pokud vám jeho chuť nebude zrovna blízká, existuje řada způsobů, jak čaj dochutit k obrazu svému.

Bylinkami proti nachlazení i virózám

Nejčastějším důvodem, proč právě po bylinkách saháme, je nachlazení a viróza. Jaké bylinky nám budou v takovém případě nápomocné? Bezpochyby jde o meduňku lékařskou, heřmánek pravý, bez černý a dobromysl obecnou. Proti zánětům zase působí levandule úzkolistá, máta peprná nebo třezalka tečkovaná.

Na nervy i klidný spánek pomocí bylinek

Bylinky mají mnohdy až zázračnou moc i v případě, kdy nás zrovna trápí nervozita, neklid nebo špatné spaní. Jaké bylinky volit v takovém případě? Pro zlepšení spánku a usínání bude dobrou volbou divizna velkokvětá, majoránka zahradní či mateřídouška úzkolistá. Pokud je na místě uklidnit nervy a mysl, je dobré sáhnout po bazalce pravé, heřmánku pravém, meduňce lékařské, mátě peprné a měsíčku lékařském.

Jak na bylinkové čaje?

Pokud nemáte možnost natrhat si čerstvé bylinky, které snadno vylouhujete v horké vodě a scedíte, můžete zvolit i variantu přípravy takového čaje ze sušených bylinek. Obvykle je seženete ve většině obchodů se zdravou výživou či přímo v bylinkárně. S vhodností jednotlivých bylinek vám tak může poradit personál. Určitě ale nic nezkazíte některým z následujících receptů:

V případě, že vás trápí nachlazení či teplota, sáhněte po čaji z heřmánku pravého, kterým je možné účinně potírat i podrážděnou kůži. Heřmánek je možné přidat i do koupele. Jak čaj z této bylinky připravit?

1, 5 lžičky sušeného heřmánku přelijte vroucí vodou a nechte jej 10–15 minut louhovat. Pít je ideální čaj za tepla a připravit ho vždy čerstvý. Pokud vám zachutná spíše s citrónem a medem, není problém jej dochutit dle svých preferencí.

Proti nevolnostem pomůže čaj z máty. Ani jeho příprava není nijak složitá. Otrhané a vyprané lístky máty přelijete vroucí vodou a necháte louhovat asi 15 minut. I zde je možné použit bylinku v sušené podobě.

Chcete se o čajích dozvědět ještě mnohem více? Navštivte https://cajovy.blog/ a dočtete se, jaké jsou vlastnosti jednotlivých čajů nebo jaké zajímavosti může právě čaj ukrývat.

 
 

Místo

50° 5' 9.5878", 14° 25' 13.2721"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Benefity pití bylinkových čajů. Znáte je všechny?