Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Jak se žije ve městě s byty v oblacích

Zapomeňme na chvíli na násilí v ulicích Hongkongu a pojďme se podívat na jinou tvář města. Je to místo, kde se setkávají jedny z nejvyšších cen nemovitostí na světě a zároveň miniaturní komůrky bez oken v panelácích o několika desítkách pater. Obehnané bambusovým lešením vzbuzují domovy místních spíš pocit obrovských lego kostek. Jak se žije obyvatelům čínského kapitalistické ráje?

Při výběru levnějšího pokoje v Hongkongu bývají turisti rádi za to, že má jejich pokoj okna. Všechno další už je luxus.
Zdroj: Cristian Bortes, Flickr.com

Šest a půl tisíce lidí na kilometr čtvereční

Čína opustila svoje heslo Jedna země, dva systémy v roce 1997, kdy odstartovalo postupné splývání. I poté ale zůstal Hongkong přitažlivou destinací pro všechny obyvatele z mnohem větší komunistické části státu. Lákadlo vyšší životní úrovně stále vábí na poloostrov Kowloon, Hongkongský ostrov a Nová Teritoria, i když je počet nových obyvatel pořád velmi přísně regulován. Na 1100 kilometrech čtverečních tu momentálně žije přes sedm milionů obyvatel (to je šest a půl tisíce lidí na jeden kilometr). To z Hongkongu dělá čtvrté nejhustěji zalidněné místo na světě.

Jako vejce vejci. Kdo tvrdí, že je těžké najít správný panelák na Jižním městě, nikdy nebyl v Hongkongu.
Zdroj: Teddy Kwok, Flickr.com

Osm tisíc velikánů v mracích

Město ležící u ústí Perlové řeky a na břehu Jihočínského moře už jde ale rozšiřovat jenom do výšky. Hongkong má jedno z nejpůsobivějších panoramat na světě. Téměř povinná zastávka pro každého turistu je vrcholek Victoria Peak. Velmi často je výhled zahalený smogem či mlhou, když se však bílá peřina roztrhne, odhalí se neuvěřitelná podívaná na skoro osm tisíc budov trčících do výšky. Třetina z nich měří více jak sto metrů. Ze stovky nejvyšších mrakodrapů na světě je třicet šest v Hongkongu. Většina lidí v tomto městě žije nebo pracuje ve více jak čtvrnáctém patře, což dalo Hongkongu přezdívku vertikální město.

Vysoké paneláky tvoří zdi, proti kterým hongkongské zastupitelstvo marně bojuje.
Zdroj: WiNG, Wikimedia Commons

Jedny z nejdražších nemovitostí světa

V místních gigantech ale sídlí hlavně banky a manažeři mezinárodních firem. A umí za ně pořádně zaplatit. Hongkong aspiruje na třetí místo v tabulce nejdražších nemovitostí. Běžní obyvatelé Hongkongu žijí v mnohem skromnějších podmínkách. Často jsou to malé zatuchlé byty, kde většinu okna zabírá klimatizace - pokud tu tedy nějaké je. Nepředstavujte si ale budovy, jaké najdete u nás na sídlištích. Paneláky zde mají průměrně šestnáct pater a jejich architekti se pokusili neopominout ani centimetr místa.

Bambusové lešení se plazí i kolem všech výškových budov.
Zdroj: Ioan Sameli, Flickr.com

Za bydlení v náprstku jsou v Hongkongu vděční

A lidé v Hongkongu si toho váží. Z průzkumů vyplývá, že za dostatečně velké místo pro jednu osobu je považovaný byt o výměře patnáct metrů čtverečních. Pro srovnání v Německu je to například padesát pět metrů čtverečních. Vědci se také v Hongkongu zeptali, jak velký byt už pro ně znamená opravdu velký. Z výzkumu vyšlo číslo 45 metrů čtverečních. Pro zajímavost průměrná bytová jednotka v Česku je ještě o pět metrů větší. 

 
 

Místo

22° 23' 26.0016", 114° 27' 51.0012"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se žije ve městě s byty v oblacích