Přejít k hlavnímu obsahu

Kalendář akcí na březen 2022: Vyrazte na skialpy, nacpěte si břicha na gastrofestivalu nebo zkoukněte knižní novinky

Nemáte ještě žádné plány na březen? Nechte se inspirovat následujícími tipy na akce, kde si užijete zábavu, adrenalin i poučení. Kam se vydat?

Kam za sportem

Máte to do Pece pod Sněžkou, co by kamenem dohodil? Pak si nenechte ujít nejatraktivnější sportovní akci letošní zimy, kterou je bezpochyby SkialpujFEST 2022. Jde o největší skialpový festival v Evropě, který nabídne desítky přednášek, workshopů, ale i veřejný skialpový závod. Festival proběhne v termínu od 17. 03. 2022 až do 20. 03. 2022.

Během téhle dlouho očekávané sportovní události můžete otestovat i skialpové vybavení, zúčastnit se některého z workshopů, a to pod vedením zkušených horských vůdců nebo si vyslechnout přednášky v autentickém prostředí horských chat. Největším lákadlem je samozřejmě samotný skialpový závod, na jehož startu bude stát 500 účastníků.

Kam za kulturou/vzděláním

Nedokážete si představit večer bez dobré knihy? Pokud vás zajímají informace o aktuálních knižních novinkách a bydlíte v Ostravě nebo to sem máte blízko, vydejte se 11. nebo 12. března na Černou louku (Pavilon A), kde se koná další z oblíbených knižních festivalů.

Těšit se můžete na autorské čtení, besedy s významnými hosty (např. Aleš Cibulka, Norbert Lichý a další), setkání s nejčtenějšími českými autory, tvůrčí dílny i chill out zónu. Během festivalu je připraven i bohatý program pro žáky a studenty základních, středních a vysokých škol.

Regály s knihami v knihkupectví
Ostrava naplánovala na březen další z oblíbených festivalů knihy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za gastro zážitkem

Pokud jste z Prahy a milujete originální chutě, luxusní pokrmy i netradiční jídla z celého světa, udělejte si čas v neděli 20. 3. 2022 od 10:00 do 18:00 hod. Na Karlově náměstí, konkrétně tedy před Novoměstskou radnicí bude totiž probíhat tradiční Festival delikátních chutí.

Vstup je zdarma a během návštěvy tak můžete ochutnat tradiční jídla nebo cizokrajné pochoutky. Pestrá škála chutí a neuvěřitelné vůně budou lákat ke strávení pohodové neděle Pražany z blízkého i vzdálenějšího okolí. Pokud budete potřebovat protáhnout tělo a maličko vytrávit, vydejte se na nedalekou vyhlídkovou věž, která bude po zimě znovu otevřena.

Kam za přírodou/adrenalinem

Plánujete výlet na jižní Moravu? Nenechte si ve dnech 25.–27. března ujít oblíbené Slavnosti mandloní a vína. Po dvou letech, kdy byly slavnosti zrušené kvůli pandemii koronaviru, se můžete konečně těšit na mandlové speciality, jarmark, mandlové likéry, mandlové pivo, kapely různých žánrů i otevřené sklepy místních vinařů a vycházky do mandloňových sadů.

Zmíněné mandloňové sady jsou navíc těmi vůbec největšími v celé střední Evropě! Chybět nebude bohatý doprovodný program, soutěže a kratochvíle pro děti. Vstupenky během února zakoupíte za zvýhodněnou cenu 100 korun v Turistickém informačním centru. Během března jejich cena stoupne o 50 korun a na místě budou k dostání za 200 Kč (dospělí) a 100 Kč (studenti/důchodci/ZTP).

Větvičky rozkvetlé mandloně
Ochutnejte mandlové speciality nebo vyhlášené jihomoravské víno.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam s dětmi

Bydlíte ve Zlíně nebo jeho okolí? Až do 8. března Můžete společně s menšími i většími dítky navštívit unikátní výstavu masek a kostýmů s názvem Výtvory a nestvůry – z myšlenky do prostoru, která se koná ve vestibulu budovy SPUR ve Zlíně-Loukách.

O vznik nadčasové výstavy se zasloužil jeden z jejích zaměstnanců, jehož koníčkem je výroba kostýmů, filmových rekvizit a masek. Expozici dominují postavy filmových a mytologických bytostí, ale k vidění jsou i fantasy kostýmy, samostatně stojící hlavy, obličejové masky a rekvizity pro scény historických filmů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 42' 1.5188", 15° 43' 35.8111"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kalendář akcí na březen 2022: Vyrazte na skialpy, nacpěte si břicha na gastrofestivalu nebo zkoukněte knižní novinky