Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet s kočárkem v Praze a okolí? Vystoupejte na horu Říp nebo navštivte jednu z nejkrásnějších zahrad v Čechách

Hledáte nové trasy na výlet s kočárkem? Pokud bydlíte v Praze a jejím okolí, máte obrovskou výhodu! Tras je tady nepočítaně a dostat se k nim můžete snadno městskou hromadnou dopravou.

Klánovický les

Klánovický les je prošpikovaný mnohými trasami a asfaltovými cestičkami, které vás provedou krásnou klánovickou přírodou i naučnou stezkou. Součástí lesa je i několik odpočívadel, většinou s menším dřevěným posezením.

Najdete tady i dětské hřiště Mechovka, hřiště Na vojenské, dětské hřiště U koupaliště a zmíněnou naučnou stezku, která má 12 kilometrů. Zaparkovat můžete zdarma přímo před FK Klánovice.

Cesty Klánovickým lesem jsou pohodové a zvládne je kočárek s nafukovacími koly nebo mírným odpružením. Pokud se vydáte na naučnou stezku, počítejte s tím, že sice nemá velká převýšení, ale je poměrně dlouhá. Pro osazenstvo kočárku také nemusí být místy pohodlná.

Modřanská rokle

Procházku v přírodě na území Prahy s jakýmkoli typem kočárku můžeme podniknout i v přírodním parku Modřanská rokle. Celková délka trasy činí zhruba 7 kilometrů, během kterých prozkoumáte místní faunu i flóru a zastavit se můžete třeba u Libušského potoku.

Sedmikilometrovou trasou vede stejnojmenná naučná stezka zaměřená na geologii, botaniku a zoologii. Trasa vás provede okolo několika dětských hřišť a odpočívadel, prohlédnout si můžete retenční nádrž i soutok Libušského a Písnického potoka.

V závěrečném úseku se projdete vedle sportovně-relaxačního areálu Spartaku Modřany a vrátit se můžete buď po stejné trase, nebo autobusem do Libuše ze zastávky Poliklinika Modřany naproti bývalému nákupnímu středisku PRIOR.

Dítě a kočárek
Dáte přednost vyhlídkám, Klánovickému lesu nebo hoře Říp?
Zdroj:
Shutterstock

Vrtbovská zahrada

Pokud máte na procházku méně času nebo se vám jednoduše nechce opouštět širší centrum Prahy, vydejte se do Vrtbovské zahrady. Tu najdete společně s dalšími třemi barokními zahradami, Vratislavskou, Schönbornskou a Lobkowickou, na svahu Petřína.

Právě ona Vrtbovská zahrada ale patří mezi jedny z nejkrásnější a nejváženější barokní zahrady v Praze, potažmo celém Středočeském kraji. Zahradu můžete navštívit od dubna do října, a to po zaplacení vstupného, které činí 70 korun.

Autorem návrhu Vrtbovské zahrady je František Maxmilián Kaňka, který pro Jana Josefa, hraběte z Vrby, nejprve přestavěl palác a následně zřídil zahradu. O sochařskou výzdobu zahrady se zasloužil Matyáš Bernard Braun.

Hora Říp

Chcete společně s kočárkem navštívit místo, kde se psaly dějiny naší země? Žádný problém! Na Říp vede příjemná asfaltová trasa ze severovýchodní strany kopce. K té můžete přijet autem a to zaparkovat na placeném parkovišti v Rovném.

Na kopec vede krásná lipová alej, která končí u jeho úpatí, kde začíná les. Ten vás povede zhruba kilometr mírným stoupáním po kamenné a následně po betonové cestě.

Menší přestávku si můžete udělat na Mělnické vyhlídce, odkud se vám naskytne pěkný výhled na obce Sovice, Štětí, Krabčice, Rovné, Libkovice, Kostomlaty a Horní Počáply s výraznou konturou elektrárny.

Trasa vás dovede až na rozcestí Říp-vrchol, u něhož se nachází výletní restaurace s venkovním posezením, kde se můžete posilnit. Zhruba sto metrů od rozcestí narazíte na románskou rotundu sv. Jiří, jejíž vnitřní prostory si můžete prohlédnout od dubna do října.

Maminy a děti v kočárku
Vyhýbat se nemusíte ani cyklostezkám. Ty budete mít během dopoledne prakticky sami pro sebe.
Zdroj:
Shutterstock

Vltavská Modřanská cyklostezka

Příjemnou procházku s kočárkem si můžete udělat i na oblíbené cyklostezce, kterou budete mít během dopoledne všedního dne prakticky sami pro sebe. Napojit se na ni můžete v Podolí, Braníku nebo Modřanech.

Trasa vede okolo řeky výhradně po asfaltovém povrchu. Cestou minete Modřanskou lagunu a Komořanské tůně. Projedete pod Radotínským mostem a ocitnete se také těsně u železniční trati Praha-Zbraslav.

Procházku můžete zakončit u kiosku Konec žízně, odkud se pak můžete stejnou cestou vrátit do centra. Anebo nasedněte na vlak ze zastávky Praha-Zbraslav, z čehož budou nadšené zejména děti.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

50° 5' 41.3807", 14° 41' 50.9487"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet s kočárkem v Praze a okolí? Vystoupejte na horu Říp nebo navštivte jednu z nejkrásnějších zahrad v Čechách