Přejít k hlavnímu obsahu

Na exkurzi do jaderné elektrárny, v níž se natáčel seriál Černobyl? Proč ne

Seriál Černobyl se stal světovým hitem a filmoví turisté se začali ptát, kde se natáčely scény s reáliemi jaderné elektrárny. Přímo v Černobylu to pochopitelně nebylo. Jednalo se o litevskou atomovou elektrárnu v Ignalině.

Pláže? Hory? Ne každý turista si vybírá osvědčené lokality. Existují i tací, kteří preferují něco mnohem originálnějšího a dobrodružnějšího. Třeba místa spojená s jadernou energií a klidně i tragickou havárií. Je proto velký zájem o výlety přímo do okolí Černobylu. Seriáloví fanoušci se spokojí s místem, kde se slavný počin televizní stanice HBO natáčel.

Jak se seriálové místo jmenuje a kde jej najdeme?

Jmenuje se Ignalinská jaderná elektrárna a najdete ji na severovýchodě Litvy u jezera Drysvjaty, poblíž hranic s Běloruskem. Má dva reaktory. První byl v provozu mezi lety 1983 a 2004, druhý 1987 až 2009. Počítá se s tím, že v roce 2038 bude úplně mimo provoz.

Okolí jaderné elektrárny Ignalina v Litvě, dějiště natáčení seriálu Černobyl
Elektrárna vypadá zajímavě, ale okolí ji krásou rozhodně předčí.
Zdroj:
Bigstockphoto

K jadernému reaktoru v rámci dovolené

Už teď se sem ale vydávají exkurze, s výletem do ignalinské elektrárny počítají i některé cestovní kanceláře. Lidé zde mají možnost vidět kontrolní panel bloku, reaktor i turbínu, vše v odstaveném prvním bloku. Slávu tomuto zajímavému místu a jedné z nejslavnějších moderních staveb Litvy přinesl snímek na pokračování Černobyl. Právě v prvním bloku se velká část seriálového hitu natáčela.

Cesta k reaktoru z Česka

Z České republiky do slavné litevské jaderné elektrárny nedorazíte hned. Je vzdálená přibližně 1300 km od Prahy, to je něco přes 15 hodin autem. Jako lepší varianta se jeví asi čtyřhodinový let do Vilniusu (s jedním přestupem ve Varšavě, Rize, Frankfurtu nebo Stockholmu) a poté místní dopravou k elektrárně.

 
 

Místo

55° 36' 16.0344", 26° 33' 35.9964"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na exkurzi do jaderné elektrárny, v níž se natáčel seriál Černobyl? Proč ne