Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejlepší glamping v ČR: co takhle pobyt v jurtě, domě na stromě nebo maringotce?

Když kempovat, tak luxusně! Pokud už jste vyrostli ze spaní na zemi ve stanu, který vám s radostí označkuje kolemjdoucí pes a v noci i opilec, vydejte se glampovat!

Bydlení v přírodě je skvělé, o to nic. Stačí udělat dva kroky a jste venku. Pokud takové pobyty milujete, ale už vás tak úplně neužije na ležení na karimatce (už ani na té samonafukovací), pak by si vaše srdce mohl získat glamping. Díky němu totiž neztratíte kontakt s přírodou, ale zároveň budete mít k dispozici více či méně luxusní zázemí. Postel, kuchyňskou linku, možná i saunu, sud na koupel nebo vířivku.

Pojem glamping vznikl spojením výrazů glamorous (luxusní, komfortní) a camping. A právě to tenhle styl ubytování dokonale vystihuje. Budete ovšem překvapeni, jakou podobu může takový glamping nabrat. Ubytování může být třeba ve velkolepě vybaveném stanu, týpí, obytném voze, karavanu, železničním vagónu, domku na stromě, nenápadné chatičce s úchvatným interiérem, domu na vodě, tiny housu a nejspíš i v dalších objektech. 

Pokud ale zatím žijete v dojmu, že půjde o levnou formu ubytování, hned vás vyvedeme z omylu – rozhodně nejde o „maličko dražší kempování“. Do ceny se promítá právě i jedinečnost místa, ať už jde o samotnou polohu v rámci státu, kontinentu nebo světa, nebo o provedení celého zázemí. To bývá moderní a často dbá i na udržitelnost, soběstačnost a vybavenost chytrými technologiemi.

A pozor, do spousty glampingů už můžete i se svými čtyřnohými miláčky. Taky si přece chtějí něco užít!

Glamping v Česku? Taky máme!

To by bylo, aby u nás nebyla poptávka. Bydlení na zvyklých místech je zážitek, byť třeba jen na noc nebo dvě. V Česku je největší koncentrace glampingů na Vysočině a nejmíň je jich na severní Moravě. Najdete je ale napříč republikou. A abyste to neměli tak složité, máme pro vás 10 tipů, kam se rozhodně vydat.

#1 Glamping Brdy

Louka, potoky a lesy. Nádherná brdská příroda, která má i dneska co nabídnout díky tomu, že byla oblast skoro celé století coby vojenský prostor nepřístupná. V té můžete strávit noc (nebo noci) v kabině s nádhernou terasou nebo ve stanu. A k tomu budete mít k dispozici venkovní saunu a dřevěný koupací sud. Když budete chtít, domluvit si tu můžete i masáž!

Zavítat sem můžete během celého roku – kabina i stan jsou vytápěné, takže vás tu ani zima nezaskočí. 

glamping Brdy
Zdroj:
colonyglamping.com

#2 Maringotky U Mluvících kamenů

Konečně! Požáry trochu poničené, leč stále přenádherné České Švýcarsko můžete navštívit a bydlet u toho stylově. V maringotce!

Ke třem apartmánům U Mluvících kamenů přibyly dvě krásná ubytování, kde vám bude blaze, ať už bude krásně, nebo budou padat trakaře. Vybrat si můžete menší tiny house pro dva nebo větší glamour maringotku pro dva plus dítě. Obojí je naprosto okouzlující, stejně jako ekozahrada, která k ubytování patří. A zmínit musíme i bazén se slanou vodou!

  • Lokalita: Brtníky
  • Cena za noc: od 2 400 Kč 
  • Psi: ano, za příplatek 300 Kč/noc
  • Web: https://www.umluvicichkamenu.cz/cs/ 
  • Co vidět v okolí: Kyjovské údolí, Jetřichovice a okolí, Rumburk
Maringotky U Mluvících kamenů
Zdroj:
FB Maringotky U Mluvících kamenů

#3 Glamping Safari – Africa House

Chcete se podívat na Zlínsko, zůstat tak trošku v přírodě a zároveň bydlet v autentickém stanu z Jižní Afriky? Můžete! Safari stan Baobab je zážitek na celý život. Stojí mimochodem vedle penzionu Africa House, kde to tedy vůbec, ale vůbec není špatné.

Do stanu se komfortně vejdou 2–4 osoby, můžete si tu něco skvělého ugrilovat, vychutnat si to venku na krytém posezení a samozřejmě taky objevit něco z okolí. Strávit tu ale musíte minimálně dvě noci. Ruku na srdce – jedna by stejně byla málo na to, abyste si to tady dostatečně užili.

Africa House
Zdroj:
africahouse.cz

#4 Yurt in the Wood

Kousek Mongolska a Finska na jednom místě? Samozřejmě! Vypravte se bydlet do tradiční mongolské jurty a užijte si i finský sud a sudovou saunou hned vedle ní. 

Snídat můžete v samotné jurtě a zbytek dobrot si můžete připravovat ve skalní kuchyni, jejíž součástí je lihový vařič, ale třeba i moka konvička nebo french press. Je to bomba!

Venkovní ohniště zase poslouží pro přípravu ryb nebo několika druhů masa – to si mimochodem stačí objednat a bude. A k tomu všemu je tu i samoobslužný bar s pivem i dalším dobrým pitím. Tady člověku nemůže nic scházet.

Yurt in the Wood
Zdroj:
yurtinthewood.cz

#5 Maringotka Gerlovka

Hurá na Šumavu! Nádherné pohoří na jihu Čech nikdy není v takovém obležení jako třeba Krkonoše. NP Šumava má přitom taky co nabídnout. A když je k tomu stylové ubytování, tak proč to neprubnout? 

Skvěle vám bude v téhle maringotce. A to v létě i v zimě (a na jaře a na podzim jakbysmet). K dispozici je podlahové vytápění a v zimě přímotop, božská koupelna a perfektně vybavená kuchyně a gril. Pro sychravé dny je tu televize, internet, knížky a deskovky!

  • Lokalita: Čachrov – Gerlova Huť 
  • Cena za noc: od 2 900 Kč
  • Psi: ne
  • Web: https://www.maringotkagerlovka.cz/ 
  • Co vidět v okolí: Čertovo a Černé jezero, bikepark a rozhledna Špičák, Železná Ruda (Muzeum historických motocyklů, pivovar, lanové centrum)
maringotka Gerlovka
Zdroj:
maringotkagerlovka.cz

#6 Ootoolno – glamping na Vysočině

Chcete se držet při zemi, zůstat ve vzduchu nebo být na vodě? Dvě možnosti tu jsou, na třetí si ještě počkáme. Stačí si v rámci glampingu na Vysočině vybrat právě Ootoolno

Vzduch, to není domek na stromě. To je domek mezi stromy! Je naprosto fascinující zvenčí i zevnitř a o bezpečnost se starají pevná lana. Domek spolehlivě unese 2 osoby a žebřík můžete uklidit, aby se k vám nedostal nevítaný návštěvník. 

Země, to je fascinující příbytek na zemi připomínající průhlednou krychli. O pohodlí tu není nouze a hlavně – toho světla zvenčí! 

V současnosti se připravuje taky glampingový příbytek Voda. Věříme, že to bude stát za to.

  • Lokalita: Batelov
  • Cena za noc: od 2 485 Kč
  • Psi: ne
  • Web: https://ootoolno.cz/ 
  • Co vidět v okolí: hrad Roštejn, Jihlava (aquapark, zoo, podzemí), Telč (zámek, rozhledna, muzeum techniky)
Ootoolno
Zdroj:
ootoolno.cz

#7 Spaní na medu

Tady vám bude sladce. Na louce v Orlických horách s výhledem na vrch Zakletý si můžete dosyta užít klid ve včelíně. Od dubna do října můžete být součástí včelího světa a sledovat tuhle zvířenu v akci. Od listopadu do března je to luxusní glamping ideální třeba pro běžkaře. 

Včel se nebojte. Jsou léčivé! Být v jejich blízkosti a dýchat vzduch ze včelích úlů, v němž se mísí vůně medu, propolisu a vosku, to je něco, co prospěje nejen tělu, ale i duši. Tak neváhejte a zažijte něco krásného a neotřelého!

Spaní na medu je určeno jen pro dospělé, nejmladším zájemcům musí být aspoň 12 let. Pokud se sem chcete vydat s menšími dětmi, domluvte se předem.

  • Lokalita: Říčky v Orlických horách
  • Cena za noc: od 5 634 Kč
  • Psi: ne 
  • Web: https://www.spaninamedu.cz/ 
  • Co vidět v okolí: tvrz Hanička, ski centrum a lanový park, Anenský vrch (rozhledna)
Spaní na medu
Zdroj:
FB Spaní na medu

#8 V Bublině

Už jste slyšeli o bubble hotelech? Je to naprosto úžasný styl ubytování, které nabízí takové sepětí s přírodou, že těsnější snad už být nemůže. A jak to vypadá? Prostě jako průhledná bublina

Ta pojme 2–4 osoby, nabízí manželskou postel s nebesy, vytápění i chlazení a nějaké to vyžití pro děti. Nechybí tu multifunkční kotlový gril, dvě koloběžky k půjčení, zahradní domek s kuchyní a terasou nebo houpací síť. Prostě pohoda.

  • Lokalita:
  • Cena za noc: od 4 500 Kč
  • Psi: ne 
  • Web: https://www.vbubline.com/ 
  • Co vidět v okolí: Františkovy Lázně, hrad Seeberg, Bismarckova rozhledna
V Bublině
Zdroj:
vbubline.com

#9 Chata v sadu

Louky, lesy, klid. To vás obklopí, když se ubytujete v Chatě v sadu na Vysočině. Když je ten pravý čas, můžete si tu trhat ovoce rovnou ze stromů, projít se po louce a samozřejmě si ugrilovat nějakou tu baštu. Když je naopak chladněji, prostě se jen naložíte do horkého koupacího sudu a bude.

Díky takovým prvkům, jako je prosklená stěna nebo malá teráska s křesly a houpačkou, se vám nebude chtít domů. A nesmíme zapomenout na snídani v piknikovém koši, kterou si můžete přiobjednat.

V pohodě se sem vejdou dva dospělí i se dvěma dětmi. Nadšení budou úplně všichni. Vzít sem můžete i pejsky, jen by neměli chodit do ložnice a skákat na pohovku. 

  • Lokalita: Rozsochatec
  • Cena za noc: od 4 000 Kč + 1 000 Kč za úklid
  • Psi: ano 
  • Web: https://www.chatynasamote.cz/chatavsadu 
  • Co vidět v okolí: Železné hory, Žďárské vrchy, Havlíčkův Brod

Chata v sadu

#10 Treehouse Sněžník

Jestli vás láká turisticky rozvíjející se oblast Dolní Moravy, vydejte se sem a ubytujte se v dechberoucím domě na stromě, který vás okamžitě nadchne svou útulností. Pojme 2 osoby a k nim i 2 děti, nabídne perfektně vybavenou kuchyňku a v jeho těsné blízkosti najdete saunu, ohniště i sprchu. Pod samotným domkem je i venkovní posezení

Domek se dá v zimě vyhřát na 20 °C a pro ty nejchladnější dny a noci jsou tu připraveny kvalitní spacáky. 

  • Lokalita: Dolní Morava
  • Cena za noc: od 4 500 Kč + 1 000 Kč za dřevo na den + 350 Kč za snídani
  • Psi: ano 
  • Web: https://treehouses-sneznik.cz/ 
  • Co vidět v okolí: Dolní Morava (bobová dráha, Sky Bridge, Stezka v oblacích, cyklotraily), Králický Sněžník, rozhledna Klepáč
Treehouse Sněžník
Zdroj:
treehouses-sneznik.cz/

Tak kam to bude?

 
 

Místo

50° 7' 21.432", 16° 47' 58.2324"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší glamping v ČR: co takhle pobyt v jurtě, domě na stromě nebo maringotce?