Přejít k hlavnímu obsahu

Pastva pro oči: tohle je 24 nejkrásnějších míst Asie

Ruku na srdce, bylo opravdu těžké vybrat 24 míst z celého obrovského kontinentu, a stejně se obáváme, že některému způsobím křivdu, když ho nezmíním. I tak jsem se ale pokusila sestavit seznam tak, aby vaším očím co nejvíc zalahodil.

Mrtvé moře (Izrael, Jordánsko)

Každý, kdo se jednou podívá do Izraele, chce vidět a na vlastní kůži zažít Mrtvé moře. Voda tady každého krásně nadnáší díky své vysoké salinitě, která činí 33,7 % (mění se od 30 do 35 % v závislosti na teplotě a hloubce). Mimochodem – jde vlastně o slané jezero! To ale nemění nic na tom, že se sem jezdí léčit lidé (nejen) s kožními potížemi už pradávna. Je 67 kilometrů dlouhé a v nejširším místě má 18 kilometrů. Maximální hloubka je 380 metrů.

Mrtvé moře Izrael
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

NP Zhangjiajie (Čína)

Ujížděli jste na Avatarovi? Tady najdete zemi zaslíbenou. Národní park Zhangjiajie byl totiž vybrán pro natáčení některých scén. Zřejmě nejpopulárnější se stala Hallelujah Mountain, jeden ze zdejších sloupů z pískovce a křemene. Tento národní park najdete v provincii Hunan. Rozprostírá se na 4 810 hektarech a Číňané si jeho přírodu chrání už od roku 1982.

NP Zhangjiajie
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Railay Beach (Thajsko)

Nádherná pláž Railay Beach v provincii Krabi má svoje kouzlo. To tkví mimo jiné i v tom, že se na ni dá dostat jen po vodě. Bělostný písek, jehož konzistenci bez rozpaků přirovnáme k hrubé mouce, vás v kombinaci s vodami oceánu a sluncem dostane!

Railay Beach
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Wádí Rum (Jordánsko)

Wádí Rum nebo také Měsíční údolí je přírodní rezervace v jižní části Jordánska. Zaujímá asi 700 kilometrů čtverečních a nabízí úchvatnou krajinu, která jako by opravdu byla měsíční. Kromě skalních útvarů a jednoho z nejrudějších pouštních písků tu ale můžete narazit i na dvě tisícovky beduínů. Od zdejších žen si můžete přivézt domů autentický suvenýr.

Wádí Rum
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Šamanka, Bajkal (Rusko)

O tom, že je Bajkal nejstarší a nejhlubší jezero na světě, asi není třeba dlouze psát. Jedno z nejfotogeničtějších míst na něm si ale ukázat musíme. Jde o skálu Šamanka na mysu Burchan, který je součástí ostrova Olchon. Skutečně se jedná o jakousi šamanistickou svatyni, ale rádi se sem vydávají i běžní turisté. Tvoří ji mramor a vápenec, ale povrch je hodně zarostlý lišejníkem zejména červené barvy.  

Šamanka Bajkal
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Jezero Tilicho (Nepál)

I tady si budete připadat jako na jiné planetě. Nádherná voda jezera tu kontrastuje na jedné straně se strmými stěnami Himálaje a na druhé s pustou krajinou. Jezero leží v nepálské oblasti Manang, ve výšce 4 919 m n. m. Tilicho je dlouhé 4 kilometry a v nejširším místě má 1,2 kilometru. Dosahuje hloubky 85 metrů.

jezero Tilicho
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Siem Reap (Kambodža)

Jako lidstvo stále žasneme nad tím, co nám tu zanechali naši předci, byť ti velmi, velmi vzdálení. Jedním z míst, kde vám v Asii zaručeně spadne brada, je Siem Reap, město, které je vstupní branou do Angkoru. Ten je známý jako jedna z nejvýznamnějších kulturních památek a jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v jihovýchodní Asii. A i vy už jste ho minimálně na internetu viděli mockrát.

Siem Reap Kambodža
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Velká čínská zeď (Čína)

Tenhle skvost zná určitě každý, ale přesto… Velká čínská zeď je jedním ze symbolů Číny i celé Asie. Najdeme ji v severní části Číny, kde se táhne po délce 2 004 kilometrů (se všemi odbočkami pak napočítáte necelých 8 851 kilometrů). První etapa stavby probíhala už kolem roku 210 př. n. l. za vlády dynastie Čchin. V roce 1987 byla zeď zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO a od roku 2007 patří mezi sedm nových divů světa, kde figuruje jako nejdelší stavba na světě.

Velká čínská zeď
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Fudži (Japonsko)

Pohled na majestátnou horu Fudži jen tak neomrzí. Nejvyšší hora Japonska (3 776 m n. m.) je za dobrých podmínek vidět i z Tokia a její krásu a výšku podtrhují okolní nížiny. Fudži je dodnes považována za aktivní sopku, ovšem jen s malou pravděpodobností erupce. Poslední výbuch zavalil popelem i Tokio, a to v roce 1707. Na horu se ročně podívá asi 200 000 osob a zajímavé je, že do roku 1868 sem mohli chodit jen muži.

Fudži
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Palawan (Filipíny)

Filipínská provincie Palawan a samotný stejnojmenný ostrov je takový malý ráj na zemi. Koupání v průzračné vodě tady rozhodně stojí za to a lokalita má své příznivce i mezi potápěči a vyznavači šnorchlování – je tu totiž bohatý podmořský život.

Palawan
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Lví skála (Srí Lanka)

Lví skála je bez debat jedno z nejikoničtějších míst Srí Lanky. Vršek skalního masivu Sigiriya byl údajně obydlen už v pravěku. Aby ne, jsou tu asi 2 hektary místa! Dodnes tu zůstaly například ruiny kláštera, které místu dodávají bezkonkurenční atmosféru. V okolí Lví skály se nacházejí krásné vodní a terasovité zahrady, tak se nebojte rozhlédnout se i po okolí, když sem zavítáte.

Lví skála Srí Lanka
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Vodopády Kuang Si (Laos)

V severním Laosu najdete místo, které vám zaručeně vezme dech, pokud milujete rozmanité hříčky přírody. Ta se tady totiž skutečně vydováděla – mělké bazénky s tyrkysovou vodou tady umístila na vrchol kopce a pak naaranžovala kaskády. A samozřejmě vytvořila vodopád, v jehož hlavní části padá voda asi 50 metrů. Na rozdíl od jiných útvarů toho typu se tady můžete i vykoupat.

Vodopády Kuang Si
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Bagan (Barma)

Bagan byl významným městem už ve starověku a v průběhu let v něm a jeho okolí bylo postaveno na 10 000 buddhistických chrámů z cihel. Do dneška se jich dochovaly asi dvě tisícovky. Najdeme tu stupy se zvoncovitými věžemi a stupňovité chrámy (zvané gu).

Bagan
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Jezero Ala-kul (Kyrgyzstán)

Nádherná příroda mezi štíty Ťan-šanu vás dovede kolem základního tábora až do výšky 3 532 metrů, kde se nachází úžasné jezero Ala-kul s tyrkysovou vodou. V závislosti na počasí se ale barva vody mění a může být blankytně modrá, stejně tak jako růžová. Dostat se sem je ale trochu náročnější – mírnou udupanou cestu brzy vystříhá prudký svah, který nikomu nedá nic zadarmo.

Kyrgyzstán Ala-kul
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Údolí hvězd (Írán)

Tohle zvláštní a pozoruhodné údolí, Valley of Stars, se nachází na ostrově Kishm, který je součástí Íránu. Jen těžko budete moct odtrhnout oči od roklí a kaňonů, které tu příroda utváří stovky let. Vážně je tu co obdivovat.

Stars Valley
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Himálaj z vyhlídky Gokyo (Nepál)

Vyhlídka Gokyo se nachází v nadmořské výšce 5 357 metrů nad stejnojmennou osadou a nabízí jedno z nejkrásnějších panoramat v Himálaji. Vidět je odsud nejen Mount Everest, ale i další hory – Cho Oyu, Lhotse, Nuptse, Makalu nebo Gycuhng Kang. Posuďte sami…  

Gokyo
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Tádž Mahal (Indie)

Když zmiňujeme nejkrásnější místa Asie, nesmíme vynechat Tádž Mahal jako jeden z nejhezčích lidských výtvorů. Tenhle monumentální pomník v Ágře nechal postavit indický mogul Šáhdžahán své zesnulé manželce Mumtáz Mahal. Tento symbol Indie navštíví ročně na 2 000 000 osob. Zajímavé je, že s proměnou denní doby nabírá budova nejrůznějších odstínů a odlesků. Můžete ho tedy vidět třeba pokaždé jinak.

Tádž Mahal
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Sokotra (Jemen)

Ostrov Sokotra je známý především díky netradičně tvarovaným stromům. Říká se jim stromy dračí krve. Jsou to stromy s deštníkovitou korunou a mohutnými kmeny. Některým odrůdám už je i 6 000 let! Dračí krev v nich ale nekoluje, respektive nekoluje v nich krev. Za dračí krev označujeme červeně zbarvenou latexovou mízu s léčivými a protizánětlivými účinky. A co draci? Zjistilo se, že ona míza dokáže léčit i samotný strom – tam, kde přišel o větev, vyrostly dvě nové, stejně jako když drakovi v pohádce useknou hlavy a jemu vyrostou další dvě.

Sokotra
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Dubaj (Spojené arabské emiráty)

Dubaj, hlavní město stejnojmenného arabského emirátu, si zasluhuje pozornost turistů bez ustání. Žije tu asi 99 % obyvatel celého emirátu a odehrává se tu takřka všechno. Najdete tu jak historické památky, tak vysoce moderní záležitosti – například nejdelší vlakový systém neřízený člověkem (zdejší metro), největší cukrárnu na světě nebo největší obchodní centrum (Dubai Mall). Každý, kdo chce zažít koncentrovaný luxus, sem dříve nebo později určitě vyrazí.

Dubaj výběžky
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Velké Almatské jezero (Kazachstán)

Velké Almatské (nebo taky Almatinské) jezero leží v Kazachstánu v nadmořské výšce 2 500 metrů. Voda přímo vybízí ke koupání, to je tady ale zakázáno, protože jde o vodu pitnou. Navíc je i v létě hodně chladná.

Velké Almatské jezero
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Poloostrov Kamčatka (Rusko)

Celkem 1 250 kilometrů dlouhý poloostrov ze západu omývá Ochotské moře a z východu Tichý oceán. Zaujímá plochu 370 000 kilometrů čtverečních a může se pochlubit překrásnou a takřka nedotčenou přírodou. Na poloostrově se například nachází 160 vulkánů, v jeho středu je údolí, kterým protéká řeka Kamčatka, a dokonce jsou tu i gejzíry.

Šamanka Bajkal
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Chrám Waujeongsa (Jižní Korea)

Na tomto místě v čínském Yonginu vás přivítá třeba osm metrů vysoká socha Buddhovy hlavy z roku 1970. Modlitby zde pronesené obvykle směřují, jak to zakládající mnich chtěl, k usmíření severní a jižní části země. Zároveň jde o místo, kde korejští buddhisté nastupují svou cestu k nirváně. Nezapomenutelná atmosféra zaručena.

Waujeongsa
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Rýžová pole, provincie Mu Cang Chai Yen Bai (Vietnam)

I Vietnam nabízí spoustu fascinujících míst a i tohle stojí za zmínku. Rýžová pole jsou na profesionálních fotkách tak úžasná na pohled, že tady nesmí za žádnou cenu chybět.

rýžová pole Vietnam
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Chrám Pura Penataran (Bali)

Chrám Pura Penataran je hlavním chrámem ve velkém komplexu zvaném Pura Besakih, který zahrnuje 23 chrámů. Nedivíme se, že jsou na tuhle lokalitu obyvatelé Bali pyšní. Pokud se ale nejdete pomodlit a složit oběti bohům, nemůžete dovnitř – leda byste si vzali domorodého průvodce. A ten se vám tu jistě nabídne, protože dobře ví, že bez něj se tam nepodíváte.

Bali
Zdroj:
www.bigstockphoto.com
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pastva pro oči: tohle je 24 nejkrásnějších míst Asie