Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Španělska: tipy na výlet a dovolenou

Španělsko je ve své velikosti nesmírně lákavé a není radno chtít ho procestovat celé za dva týdny. Kam se vydat na jeho severu? Tady jsou tipy!

Ať už přijíždíte za teplem, odlišnou přírodou, mořem nebo jinou kulturou, Španělsko vás dost možná nadchne. Je to totiž pestrobarevná země a její sever je navíc specifický pořádkem, poměrně klidným obyvatelstvem a takřka neomezenými možnostmi, co podniknout. 

Kam do města: Bilbao

Největší město Baskicka a šesté největší město Španělska leží přímo u moře a je známé především jako průmyslové centrum oblasti. Co ho ale taky proslavilo, to je budova Guggenheimova muzea, která ctí zásady postmodernismu (postavena byla v roce 1997).

Zajímavostí tu samozřejmě najdete mnohem víc – jmenovat můžeme gotickou katedrálu ze 14. století, radnici, most Puente Zubizuri, budovu železničního nádraží F.C. de Santander – Bilbao s prosklenými halami k nábřeží a s vitrážemi z konce 19. století, Muzeum Baskicka nebo Muzeum šunky!

Bilbao
Bilbao je největším městem Baskicka. Objevte jeho kouzlo!
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam do přírody: NP Ordesa y Monte Perdido

Tenhle národní park si vaše srdce získá dřív, než řeknete „to je ale krása“. Patří k těm nejstarším národním parkům v zemi, najdete ho v Pyrenejích u hranic s Francií, kde na něj navazuje francouzská část. Území tu bylo chráněno už od roku 1918, národním parkem je od roku 1982.

NP Ordesa y Monte Perdido
Tenhle národní park vás ohromí. Třeba svými ledovcovými kaňony!
Zdroj:
Bigstockphoto

Dominantou NP Ordesa y Monte Perdido je právě hora Monte Perdido (3 354 m), ale jeho součástí jsou neméně působivé ledovcové kaňony, skalní stěny, vodopády, lesy a horské bystřiny. To všechno na nádherných 15 608 hektarech. 

Kam za zábavou: Saltoka Jump

Až si budete chtít zadovádět, tedy vy a třeba i vaše děti, vypravte se do jump arény do jižní části města Pamplona. Saltoka Jump nabízí asi 50 trampolín nejrůznějších druhů, můžete si hrát s míči, skákat do bazénu s pěnovými bloky, zkusit si ninja okruh nebo souboj gladiátorů. K dispozici je i lezecká stěna nebo parkour zóna. Určitě vás zaujmou i různě osvětlené a ozvučené zóny. Tady se prostě líbí všem aktivním věkovým skupinám! 

Součástí arény je samozřejmě sociální zařízení, kavárna a přebalovací místnost. 

jump aréna
Do jump arény může každý, kdo si chce (nejen) zaskákat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

43° 15' 46.8432", -2° 56' 5.946"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Španělska: tipy na výlet a dovolenou