Přejít k hlavnímu obsahu

Těch barev! Islandské jezero Kerið je jako z jiné planety

Zřejmě nikdo z těch, kteří se vydají prozkoumat tajuplný Island, nevynechá Zlatý okruh. To je prostě základ. Patří k němu Geysir, monstrózní vodopád Gullfoss a národní park Thingvellir, atrakce nedaleko metropole Reykjavíku v jihozápadní části ostrova.

Jen necelou hodinku jízdy autem z Reykjavíku ale můžete objevit i jiný přírodní poklad. Už to, že ho budete mít vesměs po cestě ke zmíněné trojici lákadel, by vás mělo přimět zastavit a obdivovat tu nádheru.

Kerid je kráterové jezero, jež vzniklo po propadu centrální části sopky, která už vyčerpala svou lávu. Kaldera je stará asi 3 000 let, na šířku má 170 metrů a dosahuje hloubky 55 metrů. Prohlubeň se podle přírodních zákonů plní dešťovou vodou a vytváří úchvatné jezírko. Díky působení minerálů ze zdejší půdy se voda mění v tyrkysovou. A doplňují ji další barvy – červený vulkanický kámen a zelený mech. Pastva pro oči, vážně.

 jezero Kerið
Tyrkysová voda, červená země, zelený mech. Jezero a jeho okolí hraje všemi (třemi) barvami.
Zdroj:
Shutterstock

Celý kráter se dá v pohodě obejít během 15 minut a v jednom místě můžete dokonce slézt dolů do něj a kochat se krásou zespoda. Stačí se pohodlně usadit na lavičku a užívat si báječnou atmosféru údajně jednoho z 15 nejkrásnějších evropských jezer. Za 400 islandských korun (80 českých), které zaplatíte, to rozhodně stojí.

Jak se k jezeru dostanete

Jezero Kerid se nachází v oblasti Grímsnes asi 60 kilometrů východně od Reykjavíku. Až pojede po silnici č. 35, nemůžete ho minout. Přímo u ní je totiž parkoviště a z něj se ke kráteru dostanete během chvilky pěšky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

64° 2' 28.6008", -20° 53' 6.5292"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Těch barev! Islandské jezero Kerið je jako z jiné planety