Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na výlet: Kam mimo Prahu ve stopách Karla IV.

Za jeho vlády byly české země v Evropě ohromně slavné, respektované a prosperující. Karel IV. je právem považován za největšího z Čechů. Co po sobě zanechal v Praze, to víme ze školy. Kam ale musíme, pokud chceme jeho stopy sledovat mimo hlavní město?

O tom, kde všude v Praze Karel působil jsme už psali v článku Fototest: Poznáte slavná místa karolinské Prahy? O místech spojených s jeho poslední cestou zase víte z článku Největší Čech projel Evropu a cestoval i po smrti. Nyní se podíváme na mimopražská místa spojená s jeho životem.

Křivoklát

Aby se skrze ženu Elišku a syna nezmocnili nepřátelé trůnu, nechal Jan Lucemburský oba v ústraní na hradě Křivoklátě. Při první internaci byl Karel ještě miminko, podruhé už si hrad a okolní hvozdy jako malý chlapec užil mnohem více.

Přestože dětství trávil v podstatě v domácím vězení, bylo to dětství vcelku šťastné a Karel na dobu strávenou na Křivoklátě rád vzpomínal. Možná i proto později, už jako panovník, hrad vykoupil ze zástavy.

Loket

Dalším z míst, které sehrálo určitou roli v životě největšího z Čechů, je hrad Loket. Najdeme ho v dnešním okrese Sokolov v katastru obce Loket. Tyčí se nad řekou Ohří. A jakou má souvislost s panovníkem? Když byl ještě jako nemluvně držen na Křivoklátě, nakrátko se s matkou Eliškou a jejím osobním strážcem Vilémem Zajícem z Valdeka přestěhoval právě na Loket.

Horní náměstí v Olomouci znají i ve světě, morový sloup patří na seznam památek UNESCO.
Zdroj: Bigstock

Olomouc

V letech 1333 – 1349 zastával Karel úřad moravského markraběte, tedy jakéhosi nejvyššího královského správce pro Moravu. Po Karlovi se do popředí čím dál více dostávalo Brno, za jeho úřadování ovšem ještě hrála prim Olomouc. Sídlil v ní arcibiskup, což mělo ve 14. století ohromnou váhu.

 
 

Místo

49° 35' 32.568", 17° 15' 12.3696"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na výlet: Kam mimo Prahu ve stopách Karla IV.