Přejít k hlavnímu obsahu

Tisíce let zcela bez lidí vznikal v Na Pali havajský ráj


Nejkrásnější místo světa? Pro mnohé ano. Pobřeží havajského ostrova Kauai, především oblasti Na Pali, skutečně vypadá jako ráj a mnohokrát si také ve filmu zahrálo fantastickou krajinu z jiného světa.

Na Pali - co to je a kde ji hledat?

Na Pali je půvabná zalesněná pobřežní oblast mezi přírodními rezervacemi Ku’la a Hono Onapali na severozápadě havajského ostrova Kauai. Získala prestižní status havajského státního parku. Není divu. Jde o dlouho ukrytý ráj.

Malý exkurz do historie

První lidé se na Kauai dostali až okolo roku 1200. Do té doby na Kauai  žádní lidé nežili. I tak jde o nejdříve obydlenou část Havaje. Původní obyvatelé se ale k přírodě chovali velmi šetrně, tudíž největší krásy zůstaly zachovány. Větší nápor turistů přišel až poté, co se o tomto zajímavém místě zmínil mořeplavec a objevitel James Cook.

Pláž na Havaji, Oahu, Kalalau
Písečná pláž, průzračné moře, zelené palmy. Kalalau v Na Pali má všechno, co si od dovolené slibujete.
Zdroj:
Bigstockphoto

V hledáčku milovníků horské turistiky

Zpočátku se pláže v oblasti Na Pali staly místem setkávání a obchodování lidí z jiných částí Havaje. Dnes je to místo plážových radovánek a pozorování moře a okolních hor. Ty dosahují výšky až 1 200 metrů, a tak si na své přicházejí i milovníci horské turistiky.

Hory, lesy, pláže a vodopády si tady návštěvníci užívají buď z vrtulníku, nebo musí obout dobré boty a dojít na místo pěkně po svých. Žádnou silnici totiž v parku rozhodně nemají. Protkat tak krásné místo asfaltem by byl ekologický hřích.

Kalalau, Na Pali, havajský ostrov
Není divu, že sem filmaři rádi jezdí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Filmaři mají Kauai rádi

Až neskutečně, jako z jiného světa, vypadá krajina celého ostrova Kauai a filmaři toho rádi využívají. Ve kterých filmech jsme ji mohli vidět? Napočítáme jich hodně. Zmínit můžeme například Jurský park a Jurský svět, Avatar, Piráty z Karibiku, Dobyvatele ztracené archy, Hooka nebo klasického King Konga z roku 1976.

A další filmy se chystají. A co vy, nechystáte se na Kauai také? Pokud ano, nedivíme se. Je tam nádherně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

22° 10' 0.2388", -159° 38' 21.3684"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tisíce let zcela bez lidí vznikal v Na Pali havajský ráj