Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vánoce v Česku: Prohlédněte si kouzelnou výzdobu jednotlivých měst

Ačkoli nás epidemiologové, poslanci i hygienici straší tím, že letošní Vánoce budou jiné, na vánoční výzdobě jednotlivých měst se toho moc nezměnilo.

Pojďte se s námi alespoň virtuálně podívat na vánočně vyzdobené Česko. Ulice měst a obcí rozzáří tisíce světýlek a někde se dokonce budou prohánět vánoční tramvaje nebo trolejbusy!

V Praze rozsvítili vánoční strom tajně

Ačkoli jsou vánoční trhy v Praze zrušené, o tradiční atmosféru, kouzelnou výzdobu a nazdobené stromy lidé nepřijdou. Na pražském Staroměstském náměstí stojí vánoční smrk z Kamenného Přívozu, který měl být rozsvícený během víkendové noci z 28. na 29. 11. Pražský magistrát ale při páteční generální zkoušce rozhodl, že strom už zhasínat nebude. Záznam rozsvěcení budou moci lidé od neděle zhlédnout na sociálních sítích magistrátu.

Strom bude na náměstí stát do Tří králů a jeho výzdoba letos sestává ze šesti kilometrů světýlek. Další desítky vánočních stromečků budou zdobit jednotlivé pražské části a rozsvítit by se měly na první adventní neděli. Do pražských ulic zároveň vyjedou vánočně vyzdobené tramvaje. A na kolik to všechno vyjde? Třeba Praha 1 do vánoční výzdoby letos investuje 1,1 milionu a podobnou částku utratí i Praha 5. Okolo 400 000 korun bude výzdoba stát Prahu 7 a asi 700 000 korun dá za uliční osvětlení a osvětlení radnice Praha 4.

Vánoce Praha 2020
Vánoční strom na Staroměstském náměstí rozsvítili tajně.
Zdroj:
Facebook Marek Mikšovic

V Ostravě září obchoďáky i ulice

Ani v Ostravě nezaháleli a vánoční výzdoba už je delší dobu na svém místě. Kromě velkých obchodních center se do vánočního kabátku převlékly také ostravské ulice. A decentní výzdoba jako každý rok rozzářila také Masarykovo a Prokešovo náměstí. To Masarykovo letos vsadilo na ledově bílou barvu, do které bude sem tam problýskávat teple bílá.

Připraveno je i vánoční městečko, které se ale kvůli pandemickým opatřením bude muset obejít bez doprovodného programu. Největší atrakcí letošních Vánoc bude ale nepochybně obří vyhlídkové kolo, které má v průměru 32 metrů. Na Masarykově náměstí jsou připraveny také stánky, ve kterých si budete moci nakoupit vánoční zboží i dobroty. K tomu všemu tady bude hrát reprodukovaná vánoční hudba.

Ostrava Vánoce
Výzdoba ostravské radnice v minulých letech.
Zdroj:
Bigstok.com

V Brně nechybí ozdobené stromy ani ikonický betlém

Na brněnském Náměstí Svobody se rozsvítí 14 metrů vysoká vánoční jedle z bílovického polesí. Strom bude již tradičně i na Zelném trhu a Moravské náměstí opět ozdobí oblíbené vánoční kolo. Halouzkův betlém najde svoje místo na Dominikánském náměstí. Od 27. listopadu mohou lidé navštěvovat řemeslné a prodejní stánky, které stojí na náměstích a v ulicích s bezpečnými odstupy. 

Adventní atmosféru dále podpoří i bohatá světelná a další výzdoba centra města. Vánoce v Brně budou mít také novou vizuální podobu na základě pletených vzorů, odkazujících k vánočním svetrům, ze kterých se vypletou různé, ryze brněnské motivy. Ani v Brně nebudou chybět oblíbené vánoční tramvaje.

Vánočně vyzdobená tramvaj T3 bude v provozu od 27. listopadu do 27. prosince. Vždy od 16 do 20 hodin bude kroužit v třicetiminutovém intervalu na trase Česká – Náměstí Svobody – Hlavní nádraží – Nové sady – Šilingrovo náměstí – Česká – Náměstí Svobody – Hlavní nádraží – Malinovského náměstí – Česká. Na lince 4 pak bude jezdit i takzvaná PFková tramvaj s vánočním přáním.

Vánoční tramvaj v Brně
Ani letos nebude v Brně chybět tradičně vyzdobená vánoční tramvaj.
Zdroj:
Bigstock.com

Plzeň se rozzářila vánočně

Ani Plzeň o tradiční vánoční strom a výzdobu nepřišla. Na plzeňském náměstí Republiky stojí vánoční jedle, která sem doputovala z Kařezu na Rokycansku, kde rostla asi 60 let. Jedli ozdobí výzdoba převážně z minulého roku, která bude doplněná o nové prvky s motivem sněhové vločky. Strom se na náměstí Republiky poprvé rozsvítí v neděli 29. 11. 2020 a lidé tuhle událost budou moct sledovat v živém přenosu na Facebooku města Plzeň.eu nebo webových stránkách města www.plzenvkostce.cz.

Kromě vánočního stromu ozdobí centrum města i vánoční osvětlení. S jejich instalací se začalo v polovině listopadu a postupně se výzdoba rozšířila do mnohých ulic města. Ani tady nebude chybět vánoční tramvaj. Kromě celoplošného polepu, na kterém se letos objevují dominanty plzeňského náměstí, je tramvaj vyzdobena přibližně dvěma tisíci světýlek a i v interiéru najdete vánočními dekory.

V neděli bude vánoční tramvaj vozit cestující zdarma na trase Palacké náměstí – Mikulášské náměstí. Orientační časy odjezdu z Palackého náměstí jsou následující: 16:25, 16:55, 17:25, 17:55, 18:25 a 18:55. Od pondělka bude v pracovních dnech nasazena na pravidelné lince 2, o víkendech na lince 4. Jezdit bude do konce prosince.

Výzdoba Vánoce Plzeň
Ani obyvatelé Plzně o tradiční vánoční výzdobu nepřijdou.
Zdroj:
https://plzenska.drbna.cz

Pardubice brázdí vánoční trolejbus

Vánoční tramvaj v Pardubicích sice nespatříte, zato se tady můžete projet slavnostně vyzdobeným trolejbusem. Ten se na svou první adventní cestu vydá už v sobotu 28. 11. A cestující bude vozit až do Tří Králů.  Kromě vánočně vyzdobeného trolejbusu nebude v Pardubicích chybět ani vánoční strom na Pernštýnském náměstí. Letos ho ozdobí jedle kavkazská, která je vysoká asi 13 metrů a pochází z plantáže vánočních stromků Ždánice.

Ulice Pardubic pak rozsvítí vánoční světýlka. Ta jsou instalována například na frekventované třídě Míru nebo na zmíněném Pernštýnském náměstí. Právě na lampách na třídě Míru se rozsvítí největší počet dekorací, bude jich 42 z celkového počtu 98 světelných motivů. Celkem se ve městě rozsvítí cca 110 000 LED.

Pardubice vánoční trolejbus
Pardubice bude brázdit vánoční trolejbus.
Zdroj:
DPMP

Vánoční trhy v Olomouci budou

O vánoční trhy obyvatele Olomouce nepřijdou. Stejně jako například v Ostravě se ale budou muset spokojit s jejich „očesanou“ variantou a mnohem komornější atmosférou. Vánoční městečko je postavené na Horním náměstí a na tržnici vyrůstá obří vyhlídkové kolo s otevřenými kabinkami. Naproti radnice bude děti vozit kolotoč. Trhy budou sestávat asi ze čtvrtiny stánků s patřičnými rozestupy.

Návštěvníci se tady ale mohou těšit na stánky s vánočními ozdobami, zimními doplňky, sýry, medem nebo uzenářskými specialitami. V provozu bude také kovářská dílna a ke koupi adventní věnce a řemeslné výrobky. Prodejci občerstvení nabídnou například rybí hranolky, uzeniny z udírny, grilované dobroty, trdelník nebo slovenské halušky. Všechno tentokrát bude ke koupi v uzavřených obalech. Kvůli aktuálním opatřením letos pořadatelé zrušili kulturní program. Olomoučané se budou muset obejít také bez kluziště, které tradičně stávalo na Dolním náměstí.

Vánoční výzdoby se ale nedočkalo pouze náměstí, ale také olomoucká radnice, kam na konci listopadu instalovali tisíce barevných světýlek. Zdejší vánoční strom – stříbrný smrk se po ukotvení do země tyčí do výšky 11 metrů. Rostl 45 let v Postřelmově před bytovým domem. Rozsvítí se na první adventní neděli bez doprovodného programu.

Vánoční trhy Olomouc
Takhle to na vánočních trzích v Olomouci vypadalo minulé roky.
Zdroj:
Facebook stránka Vánoční trhy Olomouc
 
 

Místo

50° 5' 13.5143", 14° 25' 15.0777"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vánoce v Česku: Prohlédněte si kouzelnou výzdobu jednotlivých měst