Přejít k hlavnímu obsahu

Visí a visí. Čínský klášter drží na skále už 1 500 let

Šílené, řeknete si při pohledu na fotku kláštera poblíž čínského Datongu. Žádný pomatenec jej ale rozhodně nestavěl. Jinak by nepřečkal 15 století v tak skvělém stavu.

Klášter Hengšan - konstrukčně vyspělá budova stará 1 500 let

Necelých 65 km jihovýchodně od východočínského města Ta-tchung najdeme zázrak starověkého stavitelství – klášter Hengšan. Jeho stáří se odhaduje na 1500 let a dnes už nikdo přesně neví, jak a proč vznikl. Podle legendy ho postavil jeden jediný mnich. Když se na svatostánek podíváme, pochopíme, že se na jeho budování určitě podílelo daleko víc lidí. Jde totiž o konstrukčně velmi vyspělou budovu.

Že na stavbu musí shora stékat déšť a poškozovat ji? Kdepak! Na to tvůrci kláštera pamatovali. Vybudovali ji přesně tam, kde ji tvar vršku skály i útvary po stranách velice dobře chrání nejen před deštěm, ale i před silným větrem.

Klášter je krytý stěnami výklenku před všemi rozmary počasí.
Zdroj: Bigstockphoto

Ze svatostánku turistickou atrakcí

Klášter je unikátní nejen v tom, jak drží stovky let na skále, ale i náboženským zaměřením. Slouží totiž jako svatostánek buddhistů, taoistům i konfucianistům. Ale že by tu duchovní vykonávali obřady ve velké míře, to se tvrdit nedá. Z místa se totiž stala především turistická atrakce, kterou denně projdou davy návštěvníků.

Obdivují 40 místností, které Hengšan ukrývá. Je otázkou, jak dlouho tak velký nápor vydrží. Odolný je dost, vždyť za více než 15 století existence prodělal klášter jen jednu výraznou přestavbu, jinak drží pohromadě v téměř nezměněné podobě.

Komplex skalních staveb Hengšan fascinuje návštěvníky z celého světa.
Zdroj: Bigstockphoto

Jak se vyhnout tlačenici?

Ačkoliv vypadá dost nebezpečně, stavba je ve výborném stavu, a tak skrz ní prochází každý den velký počet lidí, mnohdy je na cestě dovnitř velká tlačenice. Pokud tedy nemáte rádi turisty přecpaná místa, podívejte se na klášter nedaleko Ta-tchungu raději z dálky. To je stejně nejkrásnější pohled a vyhnete se tlačenici. I tak má drtivá většina návštěvníků kláštera přilepeného na horu Heng jen slova chvály a nelze se tomu divit.

Zdroj

 
 

Místo

39° 39' 29.4264", 113° 42' 44.316"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Visí a visí. Čínský klášter drží na skále už 1 500 let