Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Hory, útesy i pláž s průzračnou vodou. Tohle je 10 nejhezčích míst v Norsku

Země fjordů je fascinující. Drsná příroda se tu snoubí s ohromující historií, v horách v létě sněží a občas se stane, že stojíte na nejexponovanějším místě, ale kvůli mlze to nevíte.

Zdejší podnebí je nevyzpytatelné, ale příroda nádherná. Když v Norsku zažijete slunný letní den, budete mít pocit, že jste na jiné planetě. Pokusili jsme se pro vás vybrat 10 nejkrásnějších scenérií, které tu najdete, ale ve skutečnosti je úžasný snad každý kousek téhle skandinávské země.

Hamnoy

Jedna z těch vůbec nejtypičtějších scenérií pochází z rybářské vesničky Hamnoy a jejího okolí. Jsme na souostroví Lofoty, které patří k nejkrásnějším oblastem Norska, ne-li celé Skandinávie. Kontrast klasických skandinávských domků, moře a skalního masivu je nezapomenutelný a nezaměnitelný.

Hamnoy
Zdroj:
Bigstockphoto

Hovdsundet

Že si neumíte představit pláž v téhle drsné krajině? A přece tu je! Hovdsundet se nachází necelých 25 kilometrů severně od města Bodø, ale až k ní se dostanete jen po svých. Procházka po špičce poloostrova, u něhož pláž najdete, rozhodně stojí za nazutí pořádných bot a trochu té námahy.

Nordkapp

Nordkapp (Severní mys) je prezentován jako nejsevernější bod pevninské Evropy. Najdeme tu turistické centrum, obří glóbus a tím, co tu návštěvníci nejčastěji dělají, je pozorování půlnočního slunce, kdy se večer sice slunce sune k hladině moře, ale jen se jí dotkne a znovu se vrací vysoko na oblohu. Atmosféra na 308 metrů vysokém skalním útesu je opravdu podmanivá.

Tím opravdovým nejsevernějším bodem pevninské Evropy je ale Kinnarodden na poloostrově Nordkinn. Najdeme ho ještě o 6 kilometrů blíž k severnímu pólu než Nordkapp.

Nordkapp
Zdroj:
Bigstockphoto

Kjerag

Plošina na konci známého Lysefjordu láká turisty na balvan zaklíněný mezi dvěma skalami. Pod ním je prázdno a fotka, na níž stojíte na kameni o objemu 5 metrů krychlových (Kjeragbolten), je jednou z těch, kterou si budete prohlížet do konce života (když se nezakymácíte a neupadnete). 

Kjerag
Zdroj:
Bigstockphoto

Preikestolen

Preikestolen je klasika, a kdo někdy navštívil Norsko, určitě byl i na téhle vyhlídce. Tenhle kvádrovitý skalní blok vysunutý ze svislé stěny láká na nádherná panoramata, která si z něj užijete. Ocitnete se tady 604 metrů nad hladinou Lysefjordu, což je fascinující. Když sem vyrazíte brzy ráno, může se stát, že se o plochu 25 x 25 metrů nebudete muset dělit s davy turistů. A prázdno tu bývá i za špatného počasí, kdy je ovšem možné, že teprve z fotky poznáte, že jste na místě opravdu byli.

Preikestolen
Zdroj:
Bigstockphoto

Trolltunga

Trolí jazyk je jedním z turisticky nejpřitažlivějších míst v Norsku, zároveň ale výprava trvá od parkoviště k cíli a zpátky i 10 hodin. Proto tu nebývá tak plno jako na Preikestolen nebo na Kjeragu. Jde o skalní výčnělek, který opravdu vypadá jako vyplazený jazyk. Příroda tady kouzlila, jak jen mohla. A potěší vás i cesta – kromě prvního kilometru, který je náročnější, je zbytek poměrně v pohodě, takže si zvládnete vychutnávat i pohled do okolní krajiny. A ten je boží.

Trolltunga
Zdroj:
Bigstockphoto

Geirangerfjord

Ať se na něj podíváte odkudkoli, vždycky je to nádhera. Řeč je o 15 kilometrů dlouhém Geirangerfjordu v západním Norsku, který má od roku 2005 své místo i na seznamu světového dědictví UNESCO. Jednu z parádních vyhlídek najdete třeba u silnice Ørnesvingen (Orlí cesta). 

Geirangerfjord
Zdroj:
Bigstockphoto

Trollstigen

Jako řidič si to na téhle cestě moc neužijete. Jako spolujezdec budete v úžasu. Nebo se vám bude dělat nevolno. Nejkrásnější je ale pohled na klikatou silnici z vyhlídky nad ní, kde najdete i návštěvnické centrum. Za Trollstigen, tedy Trolí stezku, označujeme 11 kilometrů serpentin na konci údolí Isterdalen. První cesta tady byla otevřena už v roce 1936 králem Haakonem VII. A pozor, v zimě se tu neprojedete, silnice se zavírá.

Trollstigen
Zdroj:
Bigstockphoto

Besseggen

Besseggen je horský hřeben ve východní části Norska, a když se norských vyznavačů horské turistiky zeptáte, kde si udělat tu nejhezčí túru, doporučí vám právě tuhle lokalitu. Není divu, že se tu ročně projde i 50 tisíc návštěvníků, když je odsud nádherně vidět na dvě jezera – Gjende a Bessvatnet. Každé je přitom v jiné nadmořské výšce (rozdíl je 400 výškových metrů) a má jinou barvu vodu. Ten pohled za tu námahu prostě stojí. 

Besseggen
Zdroj:
Bigstockphoto

Kvalvika

A plážová kráska na závěr. Pláž Kvalvika najdete na Lofotách u vesnice Fredvang a krásně vám bude nejen na ní, ale i nad ní. Od silnice se k ní dostanete po svých zhruba za hodinu, a pokud se chcete řádně pokochat celou lokalitou, můžete se vydat na opodál stojící horu Ryten.

 
 

Místo

67° 16' 49.2852", 14° 24' 17.6976"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hory, útesy i pláž s průzračnou vodou. Tohle je 10 nejhezčích míst v Norsku