Přejít k hlavnímu obsahu

Moravskoslezské Pustevny opět po roce v zajetí ledových soch

Opět po roce se na moravskoslezských Pustevnách objevují ledové sochy. Letošní festival, který startuje 12. ledna a bude probíhat po dobu tří týdnů, až do 27. 1. 2019 nabídne dva tematické stany plné soch, 40 tun ledu, relax koutky, živé vysílání radia, mnoho soutěží a zábavy pro celou rodinu.

Vyhořelý symbol v srdci Beskyd

Pustevny jsou obecným názvem pro sedlo v Moravskoslezských Beskydech nedaleko Radhoště, které patří k obci Prostřední Bečva. Místo bylo pojmenováno po poustevnících, kteří zde žili do roku 1874. Pro oblast jsou typické velké zdobené dřevěnice, z nichž jednu v minulosti zachvátil hrozivý požár.  

Požár symbolu Pusteven – chaty Libušín propukl 3. března 2014. Chata, která je dítětem architekta Dušana Jurkoviče, byla výrazně poškozená zejména na své pravé straně, v níž se nachází umělecky nejhodnotnější jídelna.

Chata se dočká nového kabátku

Oprava Libušína by měla vyjít podle konečných odhadů na 100 milionů korun. Část z této sumy pokryje pojistka, část veřejná sbírka. Na opravě chaty se pracovalo i během zimy a její dokončení je plánováno na konec roku 2019.

Po opravě bude mít Libušín mírně jiné barvy, čímž se vrátí do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Tělo stavby bude o něco světlejší a změní se také odstíny barev. Například červená už nebude tolik výrazná a bílá barva bude spíše do okrova.

Minulé ročníky se nesly v duchu obřích ledových ryb a dalších obyvatel mořské říše

Co dalšího vidět na Pustevnách

Kromě tradičních dřevěných chat Libušín a Maměnka tady můžete obdivovat i sto let starou dřevěnou zvoničku, opět navrženou architektem Dušanem Jurkovičem nebo sochu pohanského boha Radegasta z roku 1931.

Na vrcholu Radhoště pak objevíte kapli z roku 1898 a sousoší Cyrila a Metoděje. Součástí sedla je také ski areál Pustevny a již zmíněné ledové sochy. Letos se tady můžete těšit na sochy draků, princezen i čertů z pekla.

Peklo, dračí doupě a největší socha v historii

Jednotlivé sochy najdete ve dvou stanech, z nichž první představuje dračí doupě, ve druhém je pekelné království s čerty i kotlem s hříšníky. Zajímavostí je, že letošní Ledové Pustevny bude zdobit obří 20 metrů vysoká socha draka, která je největší sochou v dosavadní historii festivalu.

Sochy pro návštěvníky vytvořilo šest řezbářů z Česka a Slovenska, kteří měli k dispozici 40 tun ledu dovezeného z opavských mrazíren. Během své práce opracovali více než 500 kostek ledu, přičemž každá z nich vážila asi 70 kilogramů.

 
 

Místo

49° 29' 27.2832", 18° 15' 57.654"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Moravskoslezské Pustevny opět po roce v zajetí ledových soch