Přejít k hlavnímu obsahu

Jeden z nejkrásnějších národních parků světa najdete v Brazílii. Včetně obřího pískoviště

Národní parky protkané křišťálově čistými jezírky, pletenci orchidejí, deštnými pralesy a zástupci místní fauny a flóry nás nepřestávají okouzlovat. V každé zemi jich najdeme nespočet. Existuje jen málo těch, které vám vyrazí dech „na první dobrou“. Místo, které vypadá jako z jiné planety, najdete v Brazílii.

NP Lençóis Maranhenses - kde ho najdete?

Jde o národní park Lençóis Maranhenses (portugalsky Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses), který najdete severovýchodně Brazílie ve spolkovém státě Maranhão. Park se rozkládá asi 150 km východně od brazilského města São Luís. Jeho rozloha činí 1 566 km², které pokrývají písečné duny, modrozelená sladká jezera a mangrovové porosty. Založení parku se datuje k roku 1981.

Není poušť jako poušť

Ačkoli se o parku Lençóis Maranhenses často hovoří jako o brazilské poušti, o poušť se ve skutečnosti nejedná. Bílé písčité duny jsou totiž protkány sladkovodními jezírky i říčkami, což dělá z parku nevšední místo pro návštěvu. Krajina se navíc neustále mění. Písečné duny jsou různě tvarovány podle toho, kolik srážek v místě spadne a jak vysoká je hladina jednotlivých říček a jezer.

Ibis rudý u pouštního jezírka - Cestovinky.cz
Z jezírek na poušti se napájejí i ibisové rudí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kontrasty na každém kroku

Park je místem kontrastů. Na jedné straně se můžete kochat bílými písečnými dunami, které lemují modrozelená jezírka. V kombinaci s modrou oblohou jde o výjev, který připomíná práci zkušeného grafika. Některé duny jsou navíc i několik desítek metrů vysoké, takže jde o vděčný objekt začínajících i zkušených fotografů.

Ideální výchozí bod

Do parku nesmí automobily (výjimku tvoří ty od cestovních agentur). Ty je proto vhodné zanechat ve výchozím bodě – městečku Barreirinhas, kde sídlí velké množství cestovních agentur. Ty do parku pořádají celodenní výlety. Barreirinhas se nachází 251 kilometrů na východ od metropole státu Maranhão São Luís a dostanete se do něj pohodlně luxusním autobusem po kvalitní silnici. Na tom by nebylo nic zajímavého, pokud by nebyla v místě asfaltka spíše výjimkou.

Větrné mlýny v poušti v Brazílii - Cestovinky.cz
Poušť je pro větrné mlýny ideální místo, zjistili Brazilci.
Zdroj:
Bigstockphoto

Místo, kde se domluvíte anglicky

Cestujete vybavení perfektní angličtinou? Pozor, v Brazílii můžete narazit. Prakticky nikdo tady totiž nemluví jinak než portugalsky, potažmo španělsky. Výjimkou je pouze zmíněné městečko Barreirinhas, které se orientuje na turisty z celého světa. Mnoho jeho obyvatel tak ovládá angličtinu a láká na levné ubytování, dopravu nebo výlety do parku.

Ideální doba pro návštěvu

Pokud se do parku chystáte, volte raději odpolední termíny. V případě, že byste vyjížděli ráno či dopoledne, octnete se v parku během poledne, kdy je tady úmorné vedro. Ideálním obdobím pro návštěvu parku Lençóis Maranhenses je březen až září. Počítejte s tím, že tady rozhodně nebudete sami. Míří sem totiž turisté z celého světa a Brazilci obzvlášť.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-2° 29' 9.9564", -43° 7' 41.106"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jeden z nejkrásnějších národních parků světa najdete v Brazílii. Včetně obřího pískoviště