Přejít k hlavnímu obsahu

Palma de Mallorca: Tahle zajímavá místa si zapište na „must see“ seznam

Ve Středozemním moři, na jižním pobřeží ostrova Mallorca, leží město Palma de Mallorca. Máte cestu okolo? Poradíme, co během ní navštívit.

Hrad Bellver

Hrad, který byl vystavěn v gotickém stylu na začátku 14. století za vlády Jakuba II., je jedním z mála gotických památek vystavěných v kruhovém půdorysu. Bellver se tyčí na kopci, nad 3 kilometry vzdáleným centrem Palmy. Sídlo zde původně měli mallorští panovníci, později se však využíval hlavně jako vojenské vězení. Teď tu najdete rozsáhlé městské muzeum s krásným výhledem na město i přístav.

Za vstup zaplatíte 4 EUR/osoba, menší dítka mají vstup zdarma. V období duben-září můžete muzeum navštívit od 10:00-19:00 hod., od října do března pak od 10:00 do 18:00 hod.

Katedrála La Seu

Dominantou mallorského hlavního města je bezpochyby Katedrála Panny Marie, přezdívaná taky Le Seu. K výstavbě katedrály došlo v roce 1230 a základní kámen byl položen na původních ruinách arabské mešity. Celá gotická stavba byla dokončena až o několik století později, a to konkrétně v roce 1601. O 450 let později zemětřesení zničilo západní část katedrály, která byla při velké rekonstrukci v letech 1904-1914 obnovena.

Za vstup do katedrály zaplatíte 7 EUR/osoba. Pokud se sem vydáte během léta, nezapomeňte navštívit i terasy s nezapomenutelným výhledem.

Pštrosí farma Artestruz

Pokud chcete opustit město a jeho historii, můžete se vydat na pštrosí farmu Artestruz. Tenhle zvířecí unikát najdete v jižní části Mallorky, asi půl hodiny cesty po dálnici z metropole. Vůbec první pštros dvouprstý byl na farmu Artestruz přivezen v roce 1997. Na farmě se kromě pštrosů nachází také kavárna a obchůdek se zajímavými předměty, a to včetně pštrosího masa, čerstvých vajec a kožených výrobků.

Za vstup od 10:00 do 13:30 hod. zaplatíte 15 eur za dospělého a 7 eur za dítě, od 13:30-17:30 hod. pak 10 eur za dospělého a 5 eur za dítě.

Údolí Boquer

Mezi nejmalebnější místa na Mallorce můžeme zcela jistě zařadit údolí Vall de Boquer v pohoří Serra de Tramuntana. Údolí získalo na popularitě především jako zajímavá ornitologická lokalita, jelikož se zde objevuje množství stěhovavých ptáku (např. původní skalník modrý). Od přístavního města Port de Pollenca se lokalita táhne severovýchodním směrem až k romantické pláži Cala Boquer. Celé údolí Vall de Boquer měří na délku tři kilometry a dá se sem dostat pouze pěšky.

Dračí jeskyně u Porto Cristo

V podzemí Cuevas del Drach na východní straně ostrova můžete zažít nevšední hudební a světelnou show, kterou zajišťuje kvarteto hráčů plujících na lodičkách. Dračí jeskyně naleznete na východním pobřeží blízko přístavu Porto Cristo, asi 65 kilometrů od metropole. V jeskyni můžete obdivovat nevšední a rozsáhlé krápníkové útvary a podzemní síně, které vytvořila sama matka příroda. Celý komplex jeskynních síní se rozkládá na ploše dvou kilometrů a jeho délka dosahuje 177 metrů. Prohlídka jeskyní trvá hodinu. Můžete si ji však prodloužit plavbou lodí po jezeře či prohlídkou další jeskyně Coves dels Hams.

Za vstup do jeskyně zaplatíte 15 eur za dospělého a 8 eur za dítě do 12 let. Od května do října můžete jeskyně navštívit od 10:00 do 17:00 hod. V zimě pak od 10:30 do 15:30 hod.

Dračí jeskyně Palma de Mallorca
Dračí jeskyně nejsou jenom o vizuální, ale též umělecké stránce.
Zdroj:
bigstockphoto

Aqualand El Arenal

Hledáte místo, kde byste se mohli zchladit? Pak zamiřte do Aqualandu El Arenal. Aquapark spolu s Marinelandem patří k nejnavštěvovanějším atrakcím na Mallorce. Rozsáhlý vodní svět, který zabírá plochu 10 hektarů, najdete 15 kilometrů od metropole. Mezi nejzábavnější atrakce v sekci Adrenaline Fun patří třeba klouzačka King Cobra, která je zakončená kobří hlavou. Dále tu najdete tobogán Tsunami spolu s prudkou skluzavkou Kamikaze a trychtýř Tornado.

Součástí méně adrenalinových atrakcí jsou třeba klouzačky Multipista a Grand Canyon, které najdete v sekci Family Fun. Pro ty nejmenší je zde samostatná část zvaná Kidzworld. Tato část je osázena pohodovými skluzavkami Adventureland, dračí příšerou v bazénu Dragonland, krásným hřištěm Childrens Paradise a atrakcí Polynesia. K dispozici je i Chill out & play zóna s vířivkami a línou řekou Congo River.

Za vstup na celý den zaplatíte 28 eur za dospělého, za dítě pak 19 eur.

Akvárium Palma

U vody ještě chvíli zůstaneme. Zhruba deset kilometrů od metropole můžete spolu s dětmi navštívit druhé největší akvárium v Evropě. Podmořský svět v Palmě se pyšní zhruba osmi tisíci vodními živočichy a nabízí návštěvníkům zajímavou a naučnou přehlídku mořské fauny a flóry. Areál tvoří 55 akvárií, jejichž celkový objem dosahuje 5 milionů litrů slané vody! Děti od osmi let si tady mohou užít plávání s rejnoky a během dne několikrát vidět krmení jednotlivých živočichů. Nechybí tady ani restaurace nebo dětské hřiště.

Za vstup do akvária zaplatíte 24,5 eura za osobu a 12 eur za děti do 12 let.

Hora Puig de Sant Salvador

Hora Puig de Sant Salvador leží na východním pobřeží ostrova. Na 509 metrů vysoké hoře stojí klášter ze 14. století spolu s malou svatyní a sochou Krista z poloviny 19. století. Při cestě k hoře si nemůžete nevšimnout nejsymboličtějšího místa na severovýchodně ostrova – mohutného, 16 metrů vysokého kamenného kříže, který se tyčí na vrcholku hory nedaleko městečka Felantix.

Soutěska Torrent de Pareis

Jedno z nejzajímavějších přírodních míst Mallorky je nepochybně tří kilometrový kaňon Torrent de Pareis, který je taktéž druhou největší soutěskou Jižní Evropy. Na toto místo se dostanete buď z pláže Sa Calobra, nebo z obce Escorca. Kaňon, který má téměř kolmé, až 200 metrů vysoké stěny, tvoří nádherný přírodní monument. Na tomto místě najdete zhruba 300 druhů flóry, z nichž celých 10 % patří mezi endemické druhy.

Jeskyně Arta

Posledním místem, které na Mallorce stojí za návštěvu, je pohádková jeskyně Arta. Tato jeskyně se nachází nedaleko Palmy, poblíž Manacoru a Drachovských jeskyní. Jeskyně byla otevřena před více než 50 lety a je jedinou ze dvou jeskyní, která je přístupná veřejnosti. Má svůj přirozený vchod, ke kterému vede skupina širokých schodů. Je obrovská a sestává výhradně ze stalagmitů a stalaktitů, které za tisíce let nabyly zajímavých až bizarních tvarů. V jeskyni se dále nachází nejvyšší stalagmit na světě, jehož výška je neuvěřitelných 23 metrů. Podle legendy jeskyni Arta údajně navštívil i slavný spisovatel sci-fi J. Verne.

Za vstup do jeskyně zaplatíte 15 eur.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

39° 34' 29.0411", 2° 39' 7.1489"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Palma de Mallorca: Tahle zajímavá místa si zapište na „must see“ seznam