Přejít k hlavnímu obsahu

Zlatni rat – pláž, která se hýbe

Každý rok sem míří miliony turistů z celého světa. A Česká republika není výjimkou. Jen vloni sem přijelo či přiletělo na 850 000 Čechů. V následujících řádcích se dozvíte něco o jedné z nejkrásnějších a nejzajímavějších pláží světa, kterou najdete v Chorvatsku.

Hříčka přírody

Pláž Zlatni Rat, chcete-li Zlatý roh, najdete asi 1,5 km západně od obce Bol na jižní straně dalmatského ostrova Brač. Ačkoli si mnoho turistů myslí, že je pláž písečná, vyvedeme je z omylu. Pláž je tvořena menšími oblázky, které ovšem chvilku „neposedí“ na jednom místě. Neustále si s nimi totiž pohrává vítr a mořské proudění, takže pláž neustále mění svůj tvar. Někdy je proto „roh“ pláže zahnutý doprava, jindy doleva. Výběžek vznikl odnosem materiálu z velké skalnaté rokle, která vyúsťuje z hor nad ním.

Zlatni Rat jako nejkrásnější pláž Chorvatska

V roce 2009 byl Zlatni Rat vyhlášen za nejkrásnější pláž Chorvatska. A v mezinárodní anketě se dokonce dostal mezi deset nejkrásnějších pláží světa. Proto se není čemu divit, že je tady poměrně plno. Pokud si chcete užít poloprázdnou pláž, doporučujeme vydat se sem brzy ráno anebo ve večerních hodinách. Jestliže sem zamíříte po hlavní turistické sezóně, příliš si nepomůžete. Letovisko Bol je totiž významným střediskem tzv. kongresové turistiky, takže je na pláži stále plno. To jí ale nic neubírá z její jedinečné krásy.

Vybavenost pláže

Na pláži najdete restaurace a další zařízení, kromě toho také záchranáře s kompletní výbavou pro první pomoc. Součástí pláže jsou také tři strážní věže. Za pláží najdete převlékací kabinky, sprchy, toalety a odpadkové koše. Chladivý stín poskytuje borovicový lesík, který se táhne prakticky po celé délce pláže.

Pláž neustále mění svůj tvar.
Zdroj: Bigstockphoto

Jeden z nejslunnějších ostrovů vůbec

Ostrov Brač, na kterém se pláž Zlatni Rat nachází, patří mezi ostrovy s nejvyšším počtem slunečních dnů v roce. Ze Splitu se sem dostanete pomocí trajektu. Cesta vám přitom nezabere více než 50 minut, přičemž cena lístku činí pro dospělého 80 kun a pro dítě 65 kun. V ceně je dokonce zahrnutý oběd a drink přímo na lodi.

Ze zdejšího kamene stavěli Bílý dům

Ovšem nejen z pláže je ostrov živ. Příroda se tady totiž postarala o další unikát, kterým jej zdejší bílý kámen. Tento pověstný bílý kámen, něco mezi vápencem a mramorem, který se už několik staletí těží u městečka Pučišča na severní straně ostrova, se stal dokonce natolik oblíbeným, že ho z Brače vozili až do Ameriky, kde údajně posloužil ke stavbě Bílého domu ve Washingtonu. Kromě toho se ovšem používal také ke stavbě mnohých dalších významných staveb ve světových metropolích. Ovšem bračský kámen není jen bílý, spatřit v něm můžete i odlesky růžové, zlaté nebo šedé.

Zapomenuté dějiny Brače

Ke škodě ostrova se jen málo ví o jeho dějinách, takže ty sem turisty příliš nelákají. Ve skutečnosti má však ostrov co nabídnout i těm, kteří si v historii a významných architetktonických památkách nepokrytě libují. Například v osadě Škrip ve vnitrozemí se prakticky na návsi povalují dva sarkofágy z římských dob, které by byly ozdobou každého muzea. Dokonce se říká, že na ostrově se narodila Helena, která svého syna, římského císaře Konstantina, přiměla k tomu, aby křesťanství povýšil na oficiální náboženství své říše a tím vlastně většiny západního světa. Je proto s podivem, že sem nemíří procesí křesťanů z celého světa.

 
 

Místo

43° 15' 24.2712", 16° 38' 2.7024"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zlatni rat – pláž, která se hýbe