Přejít k hlavnímu obsahu

Poznejte Valbřišský region - muzea i technické památky polského příhraničí

Těm, kteří máte rádi technické památky, doporučujeme zajet si ve směru Hradec Králové – Náchod – Broumov, jen pár kilometrů za česko-polskou hranici, kde lze kromě lepých hradů a zámků obdivovat i zajímavé muzejní expozice. 

Stara Kopalnia

První z nich může být Stara Kopalnia („Starý důl”) ve Wałbrzychu. Toto kdysi typicky průmyslové město známé těžbou uhlí se dnes mění v centrum kultury a umění. Wałbrzych se pyšní jednou z největších postprůmyslových turistických atrakcí Polska – centrem vědy a umění „Stara Kopalnia”(www.starakopalnia.pl/cs/), kde lze během prohlídky využít audioprůvodce v českém jazyce).

Wałbrzych – bývalý důl „Stara Kopalnia“

Na místě bývalého černouhelného dolu Julia (kdysi Thorez) je dnes pro návštěvníky otevřeno Muzeum průmyslu a techniky a také Galerie současného umění a Centrum unikátní keramiky s bohatou nabídkou zájmově-vzdělávacích činností. Průvodce nás během prohlídky zavede na 24 m vysokou, prosklenou, ocelovo-betonovou vyhlídkovou věž i do podzemního tunelu. Ba co víc – můžete se zde občerstvit výborným čajem, který vám nabídnou v kavárně Sztygarówka Stara Kopalnia. 

Wałbrzych – bývalý důl „Stara Kopalnia“

Muzeum porcelánu

Jedním z nejzajímavějších muzejních objektů regionu je Muzeum porcelánu (www.muzeum.walbrzych.pl). V sálech bývalého zámku z 19. stol. najdete bohaté sbírky exponátů místních i evropských porcelánek – muzeum jich shromažďuje více jak 10 tisíc. Pro nejmladší návštěvníky je zde připravena bohatá nabídka výchovně-vzdělávacích aktivit. A pro ty, kteří se rádi zdrží déle, je zde nabídka ubytovacích služeb buď přímo ve Starém dolu (www.starakopalnia.pl/cs/),  nebo v hotelu Aqua-Zdrój (www.hotel.aqua-zdroj.pl). 

Wałbrzych - Muzeum porcelánu

Železniční muzeum Slezska

Sotva 23 km od Wałbrzychu, v obci Jaworzyna Śląska, se na území bývalé vozovny parních lokomotiv nachází Železniční muzeum Slezska (Jaworzyna Śląska; www.muzeumtechniki.pl), které disponuje jednou z největších sbírek železničních vozidel z této části Evropy a která čítá na  150 kolejových vozidel. Muzeum nejenže dává příležitost poznat svět železnice a její historii, ale organizuje rovněž projížďky historickými vlaky, mj. 5. a 6. prosince parní lokomotivou pro děti. Pro nejmladší je tu i zóna „Tomek a přátelé”, pro rodiče pak kávový koutek. V letních měsících se dá výborně najíst i v „Nádražním bistru”- zařízení s obsluhou zorganizované v originálním stylu v jídelním vagónu ze 70. let minulého století. 

Železniční muzeum Slezska

Velká vodní přehrada na Bystřickém jezeře

Na zpáteční cestě z Jaworzyny Slezské do Česka doporučujeme zastavit se alespoň na chvíli u další technické památky regionu – velké vodní přehrady na Bystřickém jezeře v obci Zagórze Śląskie, dlouhé 230 m a vysoké 44 m, která byla vybudována v letech 1911 – 1914. Po cestě pak můžete ještě navštívit další blízká místa, zejména zajímavé hrady, z nichž jsou nádherné výhledy nejen do Polska, ale i k nám, do Česka.

logo

logo

 
 

Místo

50° 47' 7.044", 16° 17' 12.948"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poznejte Valbřišský region - muzea i technické památky polského příhraničí