Přejít k hlavnímu obsahu

Řecko znovu zmírňuje podmínky pro vstup do země

Pravidla pro cestování do oblíbené turistické destinace se včera (21. 6. 2021) opět zmírnila. Turistům cestujícím do Řecka bude nově stačit pouze negativní antigenní test.

Zmíněný antigen bude muset být provedený 48 hodin před překročením řecké hranice. Řecko také zvýšilo věkovou hranici pro děti, které jsou osvobozeny od povinnosti předkládat negativní test, z 6 na 12 let. Naočkovaní turisté nebo ti, kteří nemoc prodělali, mají z testování výjimku.

Před vstupem do Řecka je potřeba vyplnit elektronický příjezdový formulář tzv. Passenger Locator Form (PLF), jehož kódem se cestující prokáže při příletu (kódy přijdou den před odletem, cca okolo 23. hodiny našeho času – pozn. redakce).

Ti, kteří jsou naočkovaní a mají 14 dnů po druhé dávce, se mohou prokázat při vstupu potvrzením o vakcinaci. Další možností je potvrzení o prodělání covidu, které je platné dva až devět měsíců od data na něm uvedeného a bylo vydáno po uplynutí 30 dnů od prvního pozitivního testu.

Jak je to s návratem zpátky do Česka?

Řecko je v oranžové zóně, tedy na seznamu zemí s mírným rizikem nákazy. Při návratu zpátky do Česka proto musejí cestující vyplnit příjezdový formulář, který naleznou na stránkách plf.uzis.cz. Vygenerovaným QR kódem je potřeba se prokázat při odbavení na letišti v Řecku a následně i v Česku.

Ti, kteří jsou očkovaní nebo covid prodělali, a mají potřebné certifikáty, už nemusejí na test, ostatní jsou povinni, pokud letí letadlem nebo jedou autobusem, jít na test (stačí antigenní) ještě před započetím cesty. Pokud by se člověk vracel individuální dopravou, tedy autem, nemusí na test před odjezdem z Řecka, ale musí ho absolvovat nejpozději 5. den po návratu do České republiky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

37° 59' 41.1097", 23° 43' 42.8001"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řecko znovu zmírňuje podmínky pro vstup do země