Přejít k hlavnímu obsahu

Sokotra: objevte stromy dračí krve v pohádkové jemenské krajině

Že jste nikdy neslyšeli o Sokotře? Nevadí. V následujících řádcích vám ji představíme a taky vás možná nalákáme k její návštěvě. Co ale víme téměř s jistotou, je to, že jste už někdy viděli fotografie ze Sokotry. A na nich opravdu hodně podivné stromy.  

Sokotra je název ostrova i souostroví o čtyřech ostrůvcích, patří k Jemenu a nachází se v severozápadní části Indického oceánu asi 240 km od pobřeží Somálska. Většinu ostrova a souostroví tvoří náhorní plošina, nad kterou se k nebi tyčí pohoří Haghier – jeho nejvyšší vrchol dosahuje nadmořské výšky 1503 m. Hlavním městem je Hadibo.

Hlavním lákadlem pro turisty ale nejsou ani zdejší hory ani koupání v oceánu, jako spíš prehistorická fauna a flóra. Sokotra se pyšní ohromnou spoustou endemitů, tedy rostlin a zvířat, která žijí jen na tomhle místě. A tím nejznámějším je právě ono turistické lákadlo – podivné stromy s deštníkovitou korunou, kterým se říká stromy dračí krve.

Co má dračí strom společného s draky?

Dračí strom, strom dračí krve, dračinec… Všechny tyto názvy zapadají do jednoho jediného, odborného a latinského názvu Dracaena draco. Stromy, které už minimálně na fotografii viděl snad každý, mají mohutné kmeny, které se mění v silné větve a tvoří pro nás tak neobvyklou deštníkovitou korunu. Některým odrůdám už je víc než 6 000 let a je s podivem, jak to vědci zjistili, když tyto sukulenty nemají letokruhy.

Sokotra stromy 2
Stromy, od kterých nebudete moct odtrhnout zrak? Na Sokotře takové jsou!
Zdroj:
Shutterstock

Neodmyslitelnou součástí každého takového stromu je dračí krev, tedy latexová míza červené barvy, o níž se už dlouho ví, že má léčivé a protizánětlivé účinky. Domorodci s ní léčili především vnější poranění, protože zastavuje krvácení a urychluje hojení ran, ale užívali ji třeba i na podporu funkce vnitřních orgánů – ano, vnitřně. Dračí krev má taky analgetický účinek, takže zmírňuje bolest. Aby toho nebylo málo, míza je lék i na hemoroidy, výplach dutiny ústní je skvělou prevencí vzniku parodontózy a ulevuje při zánětech dásní.

A nevyužívá se jen v léčitelství. Míza se rovněž používá jako barvivo nebo jako přídavek do laků, jímž se potírají hudební nástroje. Lak z dračího stromu posloužil i k výrobě fenomenálních stradivárek!

A proč se červené míze vůbec přezdívá „dračí“? Na počátku všeho stálo zjištění, že míza je lékem pro samotný strom. Díky ní se totiž dokáže sám zotavit a po ulomení jedné větve na místě zlomu vyrostou další dvě nové, jako když pohádkovému drakovi hrdina usekne hlavu a jemu vyrostou další dvě. V pohádce je to pořádný pech, v souvislosti s dračincem je to úchvatné kouzlo přírody.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

12° 27' 48.312", 53° 49' 25.4568"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sokotra: objevte stromy dračí krve v pohádkové jemenské krajině