Přejít k hlavnímu obsahu

Srí Lanka - tropický ráj pro cestovatele

Najdete tu překrásné pláže, majestátní chrámy, historické památky i rozmanitou přírodu. Jak si užít Srí Lanku na maximum a co opravdu musíte vidět, když je Vaše cestování časově omezené?

Kolombo

Kolombo je největší a nejrušnější město na Srí Lance. Kolombo je také často první i poslední zastávkou na Srí Lance, letiště je od města vzdálené zhruba 35 km. Můžete zde výhodně nakoupit, je tu opravdu velký výběr koření, čajů, oblečení, doplňků i nejrůznějších suvenýrů.

Co navštívit a vidět v Kolombu

Chrám Gangaramaya jeden z nejstarších a nejkrásnějších chrámů na Srí Lance. Vstupné do chrámu se neplatí, ale můžete dát dobrovolný příspěvek. Při prohlídce musíte respektovat místní kultura a mít zahalená ramena a kolena. Pokud budete chtít navštívit i muzeum,vstupné je 100 LKR.
Park Victoria největší a nejkrásnější park v Kolumbu, představuje oázu klidu v centru města. Můžete se tady projít, dát si kávu nebo jen tak relaxovat. Uprostřed parku je impozantní socha Buddhy.
Galle Face green krásná promenáda podél pobřeží, po které dojdete až do historické čtvrti Fort, kde si můžete prohlédnout pevnost.
Trhy - v Kolombu najdete mnoho trhů a tržnic, ale nejznámější je trh Pettah, kde najdete naprosto všechno, od koření po tradiční masky. A nebojte se smlouvat!

Srí Lanka CK Go2
Zdroj:
CK Go2

Sigiriya

Sigiriya, v překladu Lví skála, je pevnost na skalní hoře. Areál v Sigiriya je opravdu rozsáhlý,  vstupné pro turisty je 30 USD. Vstupenka platí i do místního muzea, kde můžete vidět, jak město vypadalo v minulosti. Výstup na Sigiriyu není nijak extrémně náročný a trvá zhruba hodinu a půl. Samozřejmě záleží na vašem tempu a na ostatních návštěvnících. Cestou můžete obdivovat původní malby sigiriyjských kráse a před posledním úsekem, který vede po kovovém schodišti, jsou obří lví tlapy. Jsou to pozůstatky sochy lva, po které je Sigiriya pojmenovaná .Na vrcholu skály je úžasný výhled.

Polonnaruwa

Polonnaruwa je historické městečko vzdálené asi 55 km od Sygiriya. Najdete zde mnoho soch Buddhů, chrámů i dalších architektonických památek.
Vstupné pro zahraniční návštěvníky je 25 USD a i tady vstupenka platí nejen do areálu, ale i do muzea. Město projdete přibližně za tři hodiny.

Kandy

Kandy je druhé největší město na Srí Lance. Nachází se v Centrální provincii uprostřed kopců a centrum města tvoří jezero Kiri Mahuda (Mléčné jezero).
Kandy je velmi dobře dostupné městskou hromadnou dopravou a je to tedy i skvělý výchozí bod pro výlety po okolí. Železniční trať z Kandy do Kolomba je považována za jednu z nejkrásnějších tras.

Chrám Buddhova zubu

Dominantou Kandy je chrám Šrí Daladá Maligawa, kde je už od 16. století uložený Buddhův zub.
Před vstupem si musíte sundat boty a uložit je za malý poplatek v úschovně. Musíte být také oblečeni podle pravidel, při vstupu jsou všichni pečlivě kontrolování. Pokud nemáte dostatečně zahalená ramena, kolena nebo je vaše oblečení jiným způsobem nevhodné, pracovníci u vstupu vás do chrámového komplexu nepustí. Při vstupu jsou také rentgenově kontrolována všechna zavazadla.

Uctívání Buddhy

Pokud chcete, můžete si koupit květinové oběti pro Buddhu a potom ji položit před některou z jeho soch. Nezapomínejte, že k Buddhovi se nikdy nesmíte obracet zády. Samotný Buddhův zub není přístupný pro veřejnost, ale můžete se podívat do kaple, kde je uložen. V kapli nesmíte fotografovat a ani se v ní zdržovat příliš dlouho.

Ella

Při putování po Srí Lance určitě navštivte i horské oblasti. Ella je menší klidné město v jižní části srílanských hor a její okolí je hodně míst, které stojí za vidění.. Určitě si udělejte procházku na Little Adam`s Peak a navštivte alespoň jeden z okolních vodopádu, Ravana Ella Falls nebo Ella Gap Waterfall.

Dobré jídlo a relax

Ella je také známá svou výbornou kuchyní, najdete zde opravdu hodně dobrých restaurací , kde můžete ochutnat místní speciality. Jestli si chcete odpočinout, objednejte se do některého masážního salonu, který nabízí pravou ajurvédskou masáž, nebudete litovat.

Čajové plantáže a továrny na čaj

V okolí Elly jsou čajové plantáže a několik továren na čaje. Osobně mohu doporučit Uva Halpewatte Tea Factory, prohlídka stojí 200 LKR a na konci vás čeká ochutnávka čajů, které si pak můžete koupit i s sebou.

Srí Lanka zeleň
Zdroj:
CK Go2

Mirissa

Mirissa se nachází na jižním pobřeží a má pěknou pláž, poměrně dlouhou pláž, kde se můžete učit surfovat nebo jen relaxovat. V okolí jsou restaurace, bary i obchody a večer se na pláži otevřou restaurace s čerstvými rybami.

Výlety po okolí Mirissy

Blízko Mirissy je holandské město Galle, které je považováno za jedno z nejkrásnějších měst na Srí Lance, i když je zde naprosto odlišná architektura. Určitě stojí za návštěvu prohlídka městských hradeb, majáku a procházka po historickém centru.
Mezi Mirissou a Galle je malá vesnice Habaraduwa, kde se můžete podívat do želví líhně, ve vesnici jsou dokonce dvě. V želví líhni se lidé starají o to, aby želví vajíčka nebyla prodávaná na černém trhu. Vajíčka proto vykupují, želvy se vylíhnou a potom žijí v kádích, než je pustí zpět do moře.
Také můžete navštívit Weligamu, která vzdálená jen 4 km. Mimo jiné tam můžete vidět tradiční rybáře, kteří chytají ryby tak, že sedí na dřevěných kůlech trčících v moři.

TIP: Vydejte se na zájezd na Srí Lanku a poznejte místní památky a kulturu. Vybrat si můžete zájezd s českým průvodcem nebo pouze itinerář a letenky s cestováním na vlastní pěst. 

Bezpečnost na Srí Lance

V roce 2009 skončila občanská válka mezi Tamilštími tygry a Sinhálci a turismus jen vzkvétal. Srí Lanka byla obecně považována za bezpečnou zemi a není se čemu divit.

Před cestou nepotřebujete žádné speciální očkování, stačí mít očkování proti žloutence, tetanu a případně se doporučuje očkování i proti břišnímu tyfu, ale není to povinnost. Na Srí Lance se jsou samozřejmě občas kapsáři, ale jinak je kriminalita poměrně nízká a ani se příliš nemusíte obávat živelných katastrof. A i toto jsou důvody, proč Srí Lanka patřila k jedné z nejoblíbenějších turistických destinací.

Teroristické útoky na Srí Lance

V dubnu 2019 byly na Srí Lance teroristické útoky, které si vyžádaly přes 200 obětí a desítky zraněných lidí a situace se změnila. Srí Lanka po útoku přijala větší bezpečnostní opatření. Rentgeny na příruční zavazadla jsou nyní nejen v chrámu Buddhova zubu, ale také při vstupu na Sigiryu. Rentgen a osobní prohlídka jsou také při vstupu do nového obchodního domu Galle Face v Kolombu.

Na Srí Lanku bez obav

Od útoku uplynulo několik měsíců, život se vrátil do původních kolejí a na Srí Lance se můžete pohybovat naprosto bezpečně. Srí Lanka má zase zpět tu svojí jedinečnou atmosféru jako měla dřív a není zde nic, co by ve vás vyvolávalo pocit strachu nebo jakéhokoliv ohrožení.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Srí Lanka - tropický ráj pro cestovatele