Přejít k hlavnímu obsahu

Tajemné Uluru existuje stovky milionů let

Nad poušť ční přibližně 600 milionů let a pokud byste ho chtěli obejít, nachodíte 9,5 km. Skalní unikát fascinoval autralské domorodce už před mnoha tisíci lety. Vyprávěli si o něm tajemné legendy a měli k němu posvátnou úctu. Dnes ho navštěvují tisíce lidí.

Říká se, že jde o největší kamenný monolit na světě, ovšem Mount Augustus (také australský) má ještě o něco působivější rozměry. Lidé z celého světa ovšem milují Uluru. Díky legendám, které se o něm tradují a až mystickému vzezření přitahuje větší pozornost. Pojďme si o slavné skále povědět více.

Tajemné Uluru - symbol celé Austrálie

Slavná skála Uluru (nebo chcete-li Ayers rock) není jen symbolem národního parku Uluru-Kata Tjuta, ale celé Austrálie. Jen málokdo ale ví, že tento mohutný monolit není v tomto NP jediný. Zhruba 30 kilometrů od něj totiž leží skupina 36 dalším monolitických útvarů Kata Tjuta, z nichž některé převyšují svou výškou slavnější Uluru o více než 200 metrů. Ale i parametry samotného Uluru jsou úctyhodné. Výškou 348 metrů a délkou 3,6 km je osamělou dominantou centrální Austrálie.

Vyfotit si Uluru z jiných úhlů než jaké znáte z cestopisů? Žádný problém. Cesta okolo k tomu dává skoro 1é km příležitostí.
Zdroj: Bigstockphoto

Jak slavná skála vznikla?

Proces vzniku tohoto skalního bloku byl velmi náročný. Laicky řečeno jde o sedimentované materiály, které původně ležely na mořském dně a následně byly po ústupu moře vyvrásněny na povrch. Vědci předpokládají, že to, co mohou se zatajeným dechem pozorovat turisté, je jen pomyslná špička ledovce a celý skalní blok sahá do hloubky 5 km.

Pro původní obyvatele Austrálie je posvátná

Aboriginci, původní obyvatelé Austrálie, přisuzují monolitu mystický a náboženský význam. Na Uluru kvůli posvátnosti ani nešplhají a důrazně to nedoporučují ani turistům. Navíc chrání některé části skaliska, ke kterým se vztahují tajemná kmenová tabu, před blesky fotoaparátů.

Uluru a turisté

Vstup do tohoto národního parku vyjde turistu na 25 dolarů. Nutno ale podotknout, že tyto prostředky jdou na další ochranu australské přírody. Turisté nejčastěji vyrážejí do parku brzy ráno, nebo těsně před západem slunce. Právě v tyto časy jsou pak svědky fascinující hry barev, kdy celý skalní blok mění barvu od růžové přes fialovou až k ohnivě červené.

Příroda okolo Uluru je krásná i drsná zároveň. Orel klínoocasý si tu právě pochutnává na uhynulém klokanovi.
Zdroj: Bigstockphoto

Národní parky Austrálie

Ale Uluru není zdaleka jediné místo Austrálie, které turisté navštěvují v hojné míře. Austrálie je nejen nejmenší, ale i nejizolovanější kontinent. A právě  izolovanost australského kontinentu mán za následek živočišnou a rostlinnou skladbu naprosto odlišnou od zbytku světa. Unikátní druhy fauny a flory jsou také jedním z důvodů, proč na území Austrálie existuje více než 3200 míst, která mají pro svou vzácnost status chráněné oblasti.

Samotné národní parky zaujímají zhruba 6 % celého území a každý rok je navštíví více než 4 miliony turistů. Není divu – většina parků má výborné turistické zázemí, včetně značených stezek a míst pro kempování a odpočinek. K těm nejznámějším a nejoblíbenějším patří parky Kakadu, Tasmánská divočina a právě Uluru.

 
 

Místo

-25° 20' 41.4348", 131° 1' 56.64"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tajemné Uluru existuje stovky milionů let