Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na výlety v okolí Brna: Obdivujte divoké koně, toskánskou krajinu nebo si dejte pivo v lesním baru

Metropole Moravy a druhé největší město Česka má svým obyvatelům i návštěvníkům mnohé co nabídnout. Pokud už máte Brno procestované křížem krážem, vydejte se do jeho okolí.

Divocí koně v Podyjí

Národní park Podyjí láká na romantické procházky i jeden český unikát. Právě tady najdete několik divokých koní, kteří spásáním udržují plochu o bezmála 70 hektarech. Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a pochutnají si i na těch nejhorších porostech, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadu druhů motýlů, kteří jsou na nich závislí. Divokým koním se tu očividně dobře daří. Minulý rok totiž klisny přivedly na svět několik hříbat.

Lesní bar Babí lom

Pokud se chcete něčemu novému přiučit a ještě si pochutnat na domácích buchtách nebo nakládaném hermelínu, vydejte se stezkou Babí lom. Na trase, která má necelé 2 kilometry, je instalováno celkem 10 informačních tabulí, na kterých lesníci představují svou každodenní pracovní náplň. V areálu lesních školek, který leží mezi Vranovem a Babím lomem, se nachází lesní bar U Jelínka. Nechybí tady teplé i studené nápoje, polévka, utopenci, ale také domácí koláče a buchty či různé sezónní dobroty. Bar je otevřený denně od devíti hodin.

Lednicko-valtický areál

Lednicko-valtický areál nechal vybudovat rod Lichtenštejnů. Kromě proslulého zámku Lednice tady najdete i rozlehlou zahradu s minaretem a Loveckým zámečkem. Nechybí ani Janův hrad – zřícenina, tvořená čtyřmi nárožními věžemi, jež jsou ze tří stran spojeny pouze obvodovými zdmi. Břehy Lednických rybníků zdobí hned několik panských staveb, jako např. Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Hraniční zámeček, který funguje jako hotel, či Nový dvůr. Na lednickém zámku si můžete prohlédnout také nově zrekonstruovanou barokní Jízdárnu.

Moravské Toskánsko

Za překrásnou toskánskou krajinou nemusíte až do daleké Itálie. Krajinu, která si v ničem nezadá s tou italskou, najdete i na jihu Moravy. Zelená a hnědá políčka se táhnou k obzoru a na první pohled vypadají jako nekonečná. Jedna z nejpřitažlivějších lokalit Česka je vděčným objektem fotografů i amatérských nadšenců, kteří touží zachytit to nejkrásnější, co moravská kotlina nabízí. Ačkoli místo vypadá jako pravé a nefalšované dílo přírody, o jeho vznik se zasloužil člověk. Na rázu krajiny se podepsala také důlní činnost.

Chráněná krajinná oblast Pálava

Pálavské kopce
Chráněná krajinná oblast Pálava nabízí skvělé víno, okouzlující vinice i malebné výhledy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejteplejší a téměř nejsušší oblast Česka najdete v severozápadním výběžku Panonské nížiny. Místo bylo v roce 1976 vyhlášeno chráněnou krajinnou oblastí a o deset let později biosférickou rezervací UNESCO. Mezi nejpřitažlivější a nejnavštěvovanější místa patří nepochybně Mikulov a Pavlov. Pokud se do lokality vydáte, nezapomeňte si udělat procházku místními sklípky. Zdejší víno patří k těm nejlepším a nejžádanějším v Česku.

CHKO Moravský Kras

Chráněná krajinná oblast Moravský Kras
Moravský Kras láká na několik přístupných jeskyní, plavbu po řece Punkvě nebo třeba speciální únikovku v jeskyni.
Zdroj:
Bigstockphoto

Věděli jste, že nejvýznamnější krasovou oblast v Evropě najdete jen pár kilometrů severně od Brna? Jde o CHKO Moravský Kras, jejíž součástí je více než 1100 jeskyní, z nichž pět je přístupných veřejnosti. Jde o Punkevní jeskyně s možností plavby na podzemní říčce Punkvě, spojené s prohlídkou dna propasti Macocha, která je neodmyslitelně spjatá s legendou o zlé maceše. Navštívit můžete i Kateřinské jeskyně známé svými unikátními hůlkovými stalagmity, jeskyně Balcarka s bohatou a barevnou krápníkovou výzdobou, Sloupsko-šošůvské jeskyně, tvořené mohutnými chodbami a podzemními propastmi a jeskyni Výpustek, která v minulosti sloužila k vojenským účelům.

Naučná stezka Mezi vinicemi

Stezka Mezi vinicemi
Zjistěte, jak dlouhou cestu musí absolvovat víno, než se dostane do vaší sklenice.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud patříte mezi milovníky lahodného moravského vína, nenechte si ujít možnost absolvovat naučnou stezku Mezi vinicemi v největší vinařské obci v České republice. Unikátní procházku Velkými Bílovicemi, která začíná na hlavní silnici směrem na Čejkovice, můžete projít pěšky nebo projet na kole. Na vlastní oči uvidíte například vřetenový lis, seznámíte se s nejdůležitějšími bílými i modrými odrůdami vinné révy pěstovanými ve Velkých Bílovicích, porovnáte způsoby obdělávání vinic dříve a dnes, uděláte si představu o stavbě klenutého sklepu nebo se dovíte jak správně degustovat víno. To vše samozřejmě se sklenkou kvalitního moravského moku v ruce.

Zřícenina Sirotčí hrádek

Sirotčí hrádek
Zřícenina Sirotčí hrádek nabízí okouzlující výhledy na Pálavu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pohodovou trasu vedoucí ke zřícenině Sirotčí hrádek zvládneme absolvovat i s kočárkem. Výchozím bodem je pro většinu turistů obec Klentnice, která se nalézá asi 3 km severně od Mikulova. Zaparkujete tady na bezplatném parkovišti a na rozcestí se napojíte na zelenou turistickou značku. Ta vás dovede do sedla s fotbalovým hřištěm, u kterého zabočíte doprava na červenou turistickou značku. Rázem se ocitnete pod zříceninou gotického hradu Sirotčí hrádek. Stavba byla vybudována na dvou vápencových skalách oddělených hlubokou roklí. Veřejnosti je přístupná pouze jižní skála, z níž se vám naskytnou nádherné výhledy na CHKO Pálava.

Stezka Kobylí vrch

Milujete rozhledny a unikátní vyhlídky? Jednu takovou najdete ve vinařské obci Kobylí, vzdálené asi 45 km jižně od Brna. Je součástí Kobylího vrchu s nadmořskou výškou 334 m n. m. Protože tady nenajdete žádné schody, snadno se sem vydáte i s kočárkem nebo na vozíčku. Kruhovitý tvar vyhlídky představuje životní cyklus přírody a symbolicky odkazuje na neustálý růst obce Kobylí. Dozvíte se tady zajímavosti o obci a nechybí ani odkazy na důležitá místa v okolí a jejich vzdálenost od vyhlídky, či otázky přímo „na tělo“ každému z nás.

Zámek Milotice

Zámku Milotice se ne nadarmo přezdívá perla jihovýchodní Moravy. V letech 1719–1743  ho nechal vybudovat Karel Antonín Serényi. Samotný zámecký okruh nabízí pohled do životního stylu a každodennosti posledního majitele JUDr. Ladislava Seilerna (1886–1976) a jeho rodiny v první polovině 20. století. Kromě prohlídky samotného zámku se vydejte i po jeho zahradách, které nabízí nespočet romantických zákoutí. Pravidelně se tady dokonce konají trhy a ti, kteří mají pro strach uděláno a nevěří na zámecká strašidla, se mohou vydat na noční komentované prohlídky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3,zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

49° 11' 42.2196", 16° 36' 24.6096"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na výlety v okolí Brna: Obdivujte divoké koně, toskánskou krajinu nebo si dejte pivo v lesním baru