Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 Kréty: Zlákají vás pláže s růžovým pískem, nebo navštívíte jeskyni, kde se podle legend narodil Zeus?

Díky své rozmanitosti láká Kréta na divoké pobřeží, dlouhé rozlehlé pláže, vysoké hory, průchozí rokle nebo malebné zálivy s rybářskými osadami a na těžko dostupné vesničky v horách. Co tady navštívit během týdenní dovolené?

Kréta je největším a nejjižnějším řeckým ostrovem, který se rozprostírá mezi třemi kontinenty – Evropou, Asií a Afrikou. Rozloha tohohle řeckého velikána činí 8 259 kilometrů čtverečních. A je tu co objevovat!

Pláž Elafonisi

Asi není potřeba dvakrát zdůrazňovat, že turisté míří na Krétu zejména kvůli jejím malebným plážím. Jedna z těch nejnavštěvovanějších a nejkrásnějších je nepochybně Elafonisi, kterou poznáte na první pohled. Pláž je totiž proslulá růžově zbarveným pískem, který je ale přísně zakázáno odnášet a odvážet ze země jako suvenýr.

Elafonisi na Krétě
Pláž je pokryta jemným narůžovělým pískem, který je ale přísně zakázáno z ostrova vyvážet.
Zdroj:
Shutterstock

Město Chania

Druhé největší město ostrova je ideálním výchozím bodem pro prozkoumání západní Kréty. Disponuje významným mezinárodním letištěm Chania, odkud létá mnoho přímých spojů do Česka, Rakouska, Polska i Německa. Město se může pochlubit romantickým starým centrem, které odkazuje na minulost Benátské republiky, jejíž byla Kréta po tři staletí součástí.

Chania na Krétě
Chania na Krétě vás jednoznačně dostane.
Zdroj:
Shutterstock

Palác Knossos

Ruiny paláce Knossos jsou pravděpodobně nejnavštěvovanější památkou ostrova. Knossos byl hlavním správním centrem mínojské civilizace. Areál, kde zbytky paláce stojí, se rozprostírá na ploše zhruba dvou hektarů nedaleko hlavního města Heraklion. Podle zvěsti zde navíc žil bájný Minotaur, tvor s lidským tělem a býčí hlavou.

Knossos na Krétě
Ruiny paláce Knossos lákají návštěvníky z blízkého i vzdáleného okolí.
Zdroj:
Shutterstock

Diova jeskyně Dikteon Andron

Některé řecké báje a legendy tvrdí, že rodná jeskyně Dia se nachází právě na Krétě. Zeus se totiž musel narodit v tajnosti, aby nebyl sněden svým otcem Kronosem, matka Rhea proto vybrala skrytou jeskyni na náhorní plošině Lassithi. Právě tady se nachází Diova jeskyně, jejíž rozloha činí zhruba 2 200 metrů čtverečních. Vybudované a osvětlené chodníčky pro turisty ale měří pouze 300 metrů.

Jeskyně na Krétě
V jeskyni Dikteon Andron se podle pověstí narodil Zeus.
Zdroj:
Shutterstock

Město Heraklion

Oblíbené přístavní město ostrova a významné turistické centrum láká na malebné pláže i řadu historických památek. Za zmínku stojí například místní archeologické muzeum, benátská pevnost Koules nebo katedrála Agios Minas. Do areálu, kde stojí zbytky chrámu Knossos, je to z Heraklionu asi pět kilometrů.

Heraklion na Krétě
Heraklion je oblíbeným turistickým centrem, které láká na krásné pláže i přírodu.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Balos

Balos patří k nejkouzelnějším a nejfotografovanějším místům na Krétě. Jemný narůžovělý písek pokrývá celou pláž a pokračuje i do mělkého a velmi pozvolna klesajícího mořského dna. Směrem k okraji laguny už moře získává hloubku a s tím také nádhernou azurovou barvu. Pokud budete mít štěstí, můžete tady narazit na karety, kormorány i sokoly.

Balos na Krétě
Pokud budete mít štěstí, můžete v okolí pláže Balos narazit na želvy, kormorány i sokoly.
Zdroj:
Shutterstock

Město Rethymno

Městečko, které obývá zhruba 30 000 stálých obyvatel, leží takřka na půli cesty mezi Heraklionem a Chaniou. Pyšnit se může nádherným starým přístavem, malým historickým centrem s úzkými uličkami, masivní pevností z dob Benátské republiky a také nejdelší soustavou pláží na Krétě. Z památek tady můžete navštívit třeba pevnost Fortezza, benátský přístav nebo fontánu Rimondi.

Městečko Rethymno
Významné historické město láká na památky i nejdelší soustavu pláží ostrova Kréta.
Zdroj:
Shutterstock

Ostrůvek Chrissi

Ke Krétě náleží i malebný ostrůvek Chrissi, který se nachází zhruba 15 kilometrů jižně od letoviska Ierapetra. Neobydlený ostrůvek má 5 km na délku a cca 1 kilometr na šířku. Po vystoupení z lodi vás uchvátí extra jemný bílý až zlatavý písek, křišťálově čistá voda a opojná vůně cedrového dřeva. Exotické místo připomínající Kapverdy či ostrovy jižního Karibiku je známé také pod názvy Zlatý nebo Oslí ostrov.

Chrissi island u Kréty
Zlatý nebo Oslí ostrov vás díky své kráse přenese do exotiky.
Zdroj:
Shutterstock

Jezero Kournas

Kournas je jediným sladkovodním jezerem na Krétě a vyplňuje plochu o výměře asi 600 akrů. Unikátní ekosystém je domovem pro mnoho druhů ptáků a sladkovodních ryb. Úžasně fotogenické prostředí láká turisty i fotografy z blízkého i vzdálenějšího okolí. Nechybí tady ani příjemné olivové háje, netradiční pláže, ale i taverny s výtečnými řeckými specialitami a půjčovny loděk nebo kajaků.

Kournas na Krétě
Jediné sladkovodní jezero ostrova je významným ekosystémem.
Zdroj:
Shutterstock

Klášter Arkadi

Klášter Arkadi najdete cca 20 kilometrů od Rethymna. Klášter se „proslavil“ bojem proti Turkům v roce 1866. Po obléhání nechali obránci 9. listopadu vniknout několik tisícovek útočníků do kláštera, načež nechali vybouchnout prachárnu. Útočníky sice zabili, ale při tomto sebevražedném aktu zemřela i tisícovka obránců včetně žen a dětí. Klášter byl rekonstruován počátkem 20. století. Změn nedoznala akorát zmíněná prachárna, které dodnes chybí střecha.

Klášter na Krétě
Klášter má nesmírně pohnutou a smutnou historii.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

35° 16' 14.1604", 23° 32' 25.9083"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Kréty: Zlákají vás pláže s růžovým pískem, nebo navštívíte jeskyni, kde se podle legend narodil Zeus?