Přejít k hlavnímu obsahu

11 nejlepších podzimních výletů na Moravě a ve Slezsku

Babí léto je v plném proudu a to nezávisle na datu v kalendáři. Vypadá to, jako by příjemné počasí nechtělo předat žezlo studené zimě. Ideální doba pro návštěvu přírodních, technických nebo architektonických památek, zoologických zahrad, rozhleden a dalších míst, která potěší velké i malé. Máme pro vás 11 nejlepších podzimních výletů na Moravě a ve Slezsku.

ZOO a zámek Zlín-Lešná

Zoologická zahrada Zlín-Lešná
ZOO Lešná je jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších zoologických zahrad ve Střední Evropě.
Zdroj:
www.zoozlin.eu

Zlínská ZOO je po právu považována za jednu z nejkrásnějších zahrad Česka i Střední Evropy. Zahradu najdete zhruba čtyři kilometry za Zlínem, směrem na Holešov. Zajímavou raritou zlínské ZOO je její členění podle kontinentů. Navštívit tak můžete Africkou savanu i jihoamerickou Amazonii s opičkami. Zajímavostí je také překrásná japonská zahrada, která je jednou z nejrozsáhlejších japonských zahrad v České republice.

Rozprostírá se na ploše necelého jednoho tisíce čtverečních metrů a nabízí překrásné kamenné exponáty, přírodní rarity a místa k odpočinku. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na Zátoku rejnoků – novou expozici, která nemá svým pojetím a rozlohou v Evropě konkurenci. Součástí areálu ZOO je i zámek Lešná patřící k nejmladším šlechtickým sídlům na Moravě. Otevírací doba během listopadu a prosince začíná v 8 ráno a končí v 15:30. Zámek je během listopadu a prosince veřejnosti uzavřen.

Aqualand Moravia

Aquapark nedaleko Pasohlávek
Největší aquapark v Česku můžete navštívit celoročně. Nechybí vyhřívané venkovní bazény ni rozsáhlé wellness centrum.
Zdroj:
http://www.aqualand-moravia.cz/

Chybí vám teplo, vyhřátá voda a zábavné atrakce? Ani během podzimu a zimy se typických letních radovánek nemusíte vzdávat. Stačí vyrazit do největšího a nejmodernějšího aquaparku v Česku – Aqualandu Moravia. Když jeho návštěvu spojíte s ochutnávkou jihomoravských vín, zabijete ony pomyslné dvě mouchy jednou ranou. Aqualand Moravia se nachází v obci Pasohlávky nedaleko Mikulova.

Součástí areálu je 14 bazénů, 20 tobogánů, 24 saun a procedur a několik barů, restaurací a kaváren, kde si přijdou na své i ty nejmlsnější jazýčky. Novinkou posledních let jsou dva nové venkovní bazény s výhledem na Pálavu, které jsou otevřené celoročně. Zajímavý je samozřejmě i vířivý bazén Pálava Pool, soustředěný v části Forum Romanum. Vodní svět je otevřený od 10:00 do 21:00, wellness Forum Romanum pak od 12:00 do 21:00.

Pustevny a stezka Valaška

Stezka Valaška
Radhošť je sedmou nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd.
Zdroj:
https://stezkavalaska.cz/

Jednou z nejkrásnějších procházek a výletů na Moravě a ve Slezsku, jsou jistě Pustevny. Nahoru můžete vyrazit pěšky nebo se nechat vyvézt lanovkou. Když si navíc koupíte zpáteční jízdenku, doplatíte jenom dvacetikorunu a nahoře ji můžete (za příznivého počasí) vyměnit za jízdenku na koloběžku.

Pustevny lákají na krásné výhledy, ale i tradiční valašskou kuchyni a architektonické skvosty. Rodiny s menšími dítky jistě zvládnou alespoň výstup k soše Radegasta - pohanského boha slunce, hojnosti a úrody. Ti zkušenější můžou zavítat až na Radhošť – sedmou nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd, kde je k vidění například kaple svatého Cyrila a Metoděje z let 1896–1898, sousoší obou věrozvěstů z roku 1931 a televizní vysílač. Při zpáteční cestě pak můžete navštívit unikátní novinku, kterou je stezka Valaška. Dřevěná atrakce se skywalkem, lanovým chodníkem, trampolínami pro děti a spoustou vyhlídek je v listopadu a prosinci otevřena od 9:30 do 16:00. Za vstupné ale zaplatíte 220 (na místě) nebo 210 Kč (online) na osobu.

Lysá hora

Pohled na Lysou horu
Lysé hoře se ne nadarmo přezdívá „královna Moravskoslezských Beskyd“
Zdroj:
bigstock.com

Lysé hoře místní neřeknou jinak, než královna Moravskoslezských Beskyd. Hora dosahuje výšky 1323 m. n. m. (některé zdroje uvádí až 1324 m. n. m.) a je tak nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd a Těšínska. Lysá leží na rozhraní obcí Krásná, Malenovice, Ostravice a Staré Hamry. Na samotném vrcholu najdete několik restaurací a turistických chat, charakteristický telekomunikační vysílač a meteorologickou stanici.

Z Lysé hory je za pěkného počasí nádherný výhled na celé Beskydy, Malou Fatru a někdy dokonce až Západní Tatry - Roháče. Při ideálních podmínkách (jen několik dní v roce) je na severozápadě nad Jeseníky vidět i Sněžka, vzdálená 200 km. Výstup na horu je možný z několika směrů. Ti největší fanoušci vrchol zdolávají několikrát denně. Příkladem budiž třeba Ján Čupa z Metylovic na Frýdecko-Místecku, který byl třeba v prosinci roku 2014 na Lysé hoře jedenasedmdesátkrát.

Propast Macocha

Macocha
K propasti se váže jedna známá legenda
Zdroj:
http://www.propast-macocha.cz

Propast Macocha je největší svého druhu v České republice i Střední Evropě. Její hloubka činí 138,5 metrů a přístupná je celoročně (na rozdíl od vedlejších Punkevních jeskyní). K propasti se váže jedna stará pověst, která říká, že sem svrhla zlá macecha nevlastní dítě. To se jako zázrakem zachránilo. Macecha, ale nezvládla tíživé myšlenky z toho, co právě udělala a aniž by věděla, že nevlastní dítě nezabila, vrhla se do propasti sama. Sirotek byl zachráněný, ovšem macecha už takové štěstí neměla. Ale zpátky do současnosti. Propastí protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka. Horní jezírko je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora. Dolní jezírko je ukryto mezi skalami, takže není shora vidět, a jeho hloubka přesahuje 49 metrů. Jeho zajímavostí také je, že doposud nebylo dosaženo dna.

ZOO Ostrava

Zoologická zahrada Ostrava
ZOO Ostrava prošla od doby svého založení rozsáhlými rekonstrukcemi.
Zdroj:
zoo-ostrava.cz

Další zoologická zahrada, která rozhodně stojí za návštěvu, byla založena v roce 1951. Od té doby prošla celou řadou rekonstrukcí a modernizací. V současné době tady chovají asi 435 druhů zvířat ve více než 4000 jedincích. ZOO je rozdělena na několik tematických celků. Za zmínku stojí třeba africké safari, kterým se můžete projet malým vláčkem. Jsou tady i Mokřady nebo část nazvaná Amazonie.

Pokud se nechcete vydávat společně s proudícím davem, můžete zvolit některou z vedlejších stezek (například stezka vody nebo stínu), kde je o poznání klidněji. Nechybí ani množství restaurací, laviček a dětských parčíků. Nejmenší děti jistě ocení mini zoo, kde si můžou pohladit kozičky nebo další domácí zvířata. Součástí ZOO je také botanický park rozkládající se na ploše 6 kilometrů. Zvláště během května a června je park plný rozkvetlých rododendronů a azalek, s nimiž tvoří největší kolekcí v ČR i na Slovensku. 

Dinopark Doubrava

Dinopark Ostrava
Doubravský Dinopark se nachází nedaleko Ostravy
Zdroj:
DinoTeam – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Menší dítka, ale i zvídaví dospělí, kteří ulítávají na Jurském parku, jistě ocení návštěvu doubravského Dinoparku. Ten najdete nedaleko Ostravy. Naposledy se do něj můžete vydat během říjnových víkendů. Pak bude Dinopark otevřený opět až od dubna. Jeho součástí jsou dvě náhorní plošiny s ozvučenými modely, z nichž mnohé dýchají, hýbají čelistí nebo končetinami. Nechybí ani nespočet stánků s oblíbenými dobrotami, Dino express nebo 3D kino. Všechny tyto atrakce jsou navíc součástí vstupného. Nechybí ani dvanáct metrů vysoká sopka z druhohor, bludiště, dětské prolézačky, houpačky, skákadla nebo lanovka.

Vodní tunel Živá voda

Skanzen Živá voda v Modré
Skanzen Živá voda najdete v obci Modrá
Zdroj:
skanzenmodra.cz

Pokud chcete vidět, jak to vypadá pod hladinou řeky, tůně, mokřadu nebo rybníka, vydejte se do unikátní expozice Živá voda. Projdete se obřím proskleným tunelem, který je mimochodem tím vůbec největším v celé Evropě. Atrakci najdete poblíž Velehradu (nedaleko Uherského Hradiště). Díky expozici se seznámíte s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy, přilehlých potoků i tůní.

Uvidíte typické moravské biotopy s jejich charakteristickými bylinami a dřevinami. Dvě podzemní patra jsou tvořeny sladkovodní expozicí, která je 6,5 metru hluboká a její celkový objem je 830 m3, a osmimetrovým tunelem, který se nachází v hloubce 3,5 metrů. Zimní otevírací doba začíná v úterý od 10:00 – 16:00 a končí nedělí. V pondělí je expozice zavřená.

Dolní Vítkovice, Velký a Malý svět techniky

Areál Dolní Vítkovice
Dolní Vítkovice jsou významnou památkou a místem, kde se koná celá řada společenských a kulturních událostí.
Zdroj:
Boris Renner – Boris Renner, CC BY-SA 3.0

Pokud hledáte památku, která je pro Ostravsko opravdu typická, pak je jí rozhodně areál Dolních Vítkovic. Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysokých pecí Vítkovických železáren. Unikátní industriální památka je oblíbeným cílem turistů z celé České republiky. Během léta se tady konají nejrůznější společenské a kulturní akce i světoznámé festivaly (např. Beats for Love).

Prohlídky jsou možné dennodenně. Zvolit si navíc můžete celou řadu okruhů. Zajímavostí je třeba kavárna Bolt Tower, která je soustředěná ve výšce 80 metrů. Díky tomu se vám naskytne jedinečný pohled na celou Ostravu a její blízké okolí. Za návštěvu jistě stojí také Velký a Malý svět techniky, kde si přijdou na své zvídavé děti i jejich rodiče.

Zámek Lednice

Lednicko-Valtický areál
Součástí zámku Lednice je obrovská zámecká zahrada se známým minaretem.
Zdroj:
zamek-lednice.com

Jednou z překrásných památek Jižní Moravy je nepochybně Lednicko-Valtický areál, který je od roku 1996 součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Areál najdete v okrese Břeclav, kde navazuje na CHKO Pálava. Pokud chcete prozkoumat vnitřní prostory zámku, můžete si vybrat jednu ze čtyř prohlídkových tras.

Za návštěvu ale nepochybně stojí také francouzská zahrada a rozsáhlý krajinářský park, kde můžete spatřit takové skvosty jako Apollónův chrám, dostavěný roku 1819, empírový Chrám tří grácií (1825), umělou zříceninu Janův hrad a na bývalé moravsko-rakouské hranici Hraniční zámeček (1827). Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na minaret – archeologickou památku vystavěnou podle projektu Josefa Hardmutha v letech 1797-1804. Otevírací doba v listopadu a prosinci je stanovena na sobotu od 10:00 do 16:00. Otevřený je ale pouze I. okruh a skleník.

VIDA! science centrum

Science centrum Vida!
Science centrum Vida! najdete u brněnského výstaviště.
Zdroj:
vida.cz

Pro zvídavá dítka a jejich neméně zvídavé rodiče jsme si na závěr přichystali opravdovou lahůdku. Je jí zábavný vědecký park u brněnského výstaviště. Na ploše přes 6 000 m2 je připraveno více než 175 interaktivních exponátů, díky kterým mohou návštěvníci lépe porozumět světu kolem nás a které přibližují základní principy přírodních jevů. Z vystavených exponátů můžeme jmenovat třeba zemětřesnou desku, rentgenové oči, oceán v lahvi, kolo na laně, rotující místnost, simulátor povodně, model lidského srdce v nadživotní velikosti, archeologické pískoviště nebo vodní tiskárnu.

A pozor – vystavených exponátů se nemůžete, ale musíte dotýkat! Od září do června je park otevřen v pondělí od 09:00 do 14:00, od úterka do pátku až do 18:00 a o víkendu začíná otevírací doba v 10:00 a končí večer v šest.

 

 
 

Místo

49° 16' 17.9508", 17° 42' 53.0964"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

11 nejlepších podzimních výletů na Moravě a ve Slezsku