Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Grossglocknerská vysokohorská silnice: dojeďte si pro fascinující výhledy!

Národní park Vysoké Taury nemusíte procházet celý pěšky. Jeho krása je mnohem dostupnější díky skoro 50 kilometrů dlouhé panoramatické silnici.

Hlavní silnice měří 47,8 kilometrů, ale zajet si můžete taky na dvě odbočky, a to k Edelweissspitze (1,6 kilometru) nebo na Kaiser Franz Josefs Höhe (8,7 kilometru). 

Co vás na Grossglocknerské vysokohorské silnici čeká?

Tahle silnice spojuje dvě rakouské spolkové země – Salcbursko a Korutany. Vede od Fuchsu na severní straně hlavního alpského hřebene k Heiligenblutu na straně jižní. Je na ní 26 číslovaných zatáček a během jízdy překonáte převýšení 1 748 metrů. Největší sklon na hlavní silnici má 12 %, na odbočce k Edelweissspitze dokonce pojedete do 14% stoupání. Tenhle vrchol je mimochodem nejvyšším bodem celé silnice.

Grossglocknerská vysokohorská silnice
Na tuhle projížďku jen tak nezapomenete!
Zdroj:
Bigstockphoto

Z Edelweissspitze se můžete pokochat výhledem na 37 třítisícovek a 19 ledovců. Z Kaiser Franz Josefs Höhe se vám zase v celé své kráse odhalí nejvyšší hora RakouskaGrossglockner se svými 3 798 metry.

Plány na krásný průjezd z roku 1924

O tom, že je v horách krásně, věděli už naši předci. První plán na vybudování téhle silnice vznikl už v roce 1924 a stavba byla zahájena o 6 let později. V roce 1935 došlo k jejímu slavnostnímu otevření. 

Grossglocknerská vysokohorská silnice 2
Vysoké Taury jsou dostupné i autem. A ocenit to může každý!
Zdroj:
Bigstockphoto

Kdy na fenomenální jízdu vyrazit?

Grossglocknerská vysokohorská silnice je otevřená od začátku května do začátku listopadu. V květnu vždycky od 6.00 do 20.00 hod., v červnu, červenci a srpnu od 5.30 do 21.00 hod., v září a říjnu od 6.00 do 19.30 hod. Nejpozději se můžete na silnici vydat 45 minut před koncem uvedených časů. Od začátku listopadu do konce dubna se na ni nedostanete.

Grossglocknerská vysokohorská silnice 3
Grossglocknerská vysokohorská silnice měří i s odbočkami víc než 50 kilometrů.
Zdroj:
Bigstockphoto

A kolik to stojí?

Za průjezd se tu skutečně platí, ale stojí to za to. Cyklisti to mají zadarmo, motorky za 27,5 eura, osobní automobily za 37,5 eura. Silnici můžete během dne opustit a pak se na ni zase vrátit, lístek platí po celý den bez omezení. O pár eur levněji ho seženete v informačním a rezervačním centru v obci Heiligenblut. A když si lístek schováte, můžete mít jízdu ještě tentýž rok jen za 13 eur! 

Grossglocknerská vysokohorská silnice
Cestou se můžete zastavit i v muzeu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

47° 4.3956", 12° 38' 42.432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Grossglocknerská vysokohorská silnice: dojeďte si pro fascinující výhledy!