Přejít k hlavnímu obsahu

Indie chudá, či bohatá?

Dva nejčastější mýty, opřádající tento největší stát Jižní Asie. Jestliže ovšem nepočítáme opakující se hladomory v minulých dobách, během kterých zemřelo kolem 60 milionů lidí, je Indie bezpochyby zemí  neskutečně bohatou. A vždycky jí byla.

Když totiž Evropané před mnoha stoletími dorazili k břehům Indie, objevili neuvěřitelně úrodnou a štědrou zemi. Proto se také Indie právem stala klenotem Koruny Britského impéria. Měla  totiž  už tehdy kromě koření, čaje, šperků, zlata, dřeva a textilu, dokonale rozvinutá řemesla a zpracovávaly se zde plodiny. Indie také úspěšně obchodovala s ostatními asijskými a arabskými státy. Právě toho Britové postupně využili ke svému prospěchu a ovládli zemi na dalších 350 let. Dodnes například tvoří sbírku britských korunovačních klenotů jeden z největších diamantů světa Kohinoor, symbol slávy a moci Mugalské dynastie.

Indie je bohatá

Čemuž jako turisté zpočátku nebudete věřit. Protože to množství lidí, které všude uvidíte a potkáte, vám přirozeně nabídne dojem obecné chudoby. Navíc, stejně jako všude jinde na světě, nejvíce žebráků a prodavačů všeho možného, se vyskytuje právě na turistických místech. Je tedy snadné podlehnout. Máme totiž tendenci soudit lidi podle oblečení, ale i na základě práce, kterou vykonávají. Nicméně je docela možné, že obchodník, který vám právě prodal mango na ulici, vlastní ještě několik dalších stánků, které mu slušně vydělávají a třeba ten muslim v dlouhé kurtě a sandálech, který vás zrovna minul na motorce, může být velmi úspěšný právník.

Památky v indickém Dillí
V Dillí najdete mnoho podivuhodných monumentálních staveb.
Zdroj:
www.ckgo2.cz

Současná indická střední třída je velmi podobná té evropské a její počet neskutečně rychle narůstá. Nezapomínejme, že indická ekonomika si již pár let udržuje 6. nejvyšší příčku na světě a v poslední době patří mezi ty nejrychlejší. Avšak pravděpodobně nikde jinde neexistují tak propastné sociální rozdíly, jako tady. Ulice vám nabídne jen jednu tvář Indie. Tu druhou nejspíš nepoznáte. Museli byste mít totiž velké štěstí, abyste někoho z těch bohatých milionářů a miliardářů osobně potkali. Tráví čas ve svých rezidencích, kancelářích, na golfu, cestují v limuzínách, či soukromých letadlech, v doprovodu služebnictva. Ani v té nejluxusnější restauraci na ně zpravidla nenarazíte,. Ne proto, že by jich bylo snad málo, ale oni raději zajdou na večeři do soukromého klubu, který jim zaručuje soukromí a jehož členství je nejen neskutečně drahé, ale obvykle i běžně nedostupné.

Když se loni vdávala Isha Ambani, její otec za svatbu zaplatil  kolem 100 milionů USD. Může si to dovolit, je jeden z nejbohatších v Indii. Jeho rodina vlastní a obývá, kromě jiných, výškovou budovu v Mumbai, kde zaměstnává 500členné služebnictvo.

TIP: Vydejte se na zájezd do Indie a poznejte tu pravou tvář této země s českým, místním průvodcem. Zájezd Královská Indie, houseboat a pláže Keraly na 11 dní poříte už od 40 890 Kč. 
Krásná pláž v Indii
Starobylé památky, specifické jídlo, exotická kultura... Indie, to jsou také překrásné pláže.
Zdroj:
www.ckgo2.cz

Miliony obyčejných

Jsou nejvíc na ráně. Mraky lidí, kteří přežívají v chudých čtvrtích, slumech a nebo rovnou na ulici. Počasí jim to umožňuje a oni tam tráví léta, mnohdy prožijí celý život. Většinou jim to tak vyhovuje. Stále zde platí nepsaný zákon, že Indická země patří Indům. A někteří toho chytře využívají. Prostě jednoho dne obsadí veřejné prostranství. První chýše je následována dalšími. A tak vznikají slumy. V Colaba a Cuffe Parade, rezidenční části Mumbai jsou jich spousty. Kdysi tu bývala promenáda podél moře, pak tato místa ilegálně obsadili rybáři. Dnes se slumy rozrostly v městské čtvrti zásobené vodou a elektřinou. Ovládá je vnitřní mafie, a ilegální obchod s nemovitostmi zde prosperuje stejně dobře, jako za jeho branami. Paradoxně původních rybářů zde žije už jen zlomek. Ačkoliv všichni ví, že to není v pořádku, úřady tyto “městské vetřelce” přehlížejí a politici využívají. Především každých pět let před volbami. Jelikož velký počet nevzdělaných lidí na malém prostoru není až tak těžké  zkorumpovat a ovládnout.

Západ slunce v Mumbai v Indii
Mumbai si svou přímořskou poetiku zachovává dodnes.
Zdroj:
www.ckgo2.cz

Hrdost a svoboda

Indové jsou velmi hrdý národ lpící na tradicích a o svou svobodu se jen tak připravit nenechají. Zkuste nabídnout práci těm žebrajícím matkám, svírajíc svá nemluvňata v náručí a klepajíc na vaše auto, když se posunujete v dopravní zácpě. Nikdy nepřijdou. Jednoduše nemají zájem. Tohle je jejich život, jejich rychle vydělané peníze a jejich nezávislost.

Ti bohatší sousedé “za rohem” však musí za vše tvrdě zaplatit. Protože kupříkladu ceny nemovitosti na “dobré adrese” v Mumbai začínají na částce kolem 1 milionu USD za dvoupokojový byt. Taky svoboda, ale už draze vykoupená.

Centrum indického města Mumbai
Mumbai patří mezi 10 nejlidnatějších měst světa.
Zdroj:
www.ckgo2.cz

Indická kultura  je pevná

Stojí a padá na dvou hlavních pilířích. A tím je náboženství a jídlo. A já k tomu ráda dodávám, že “zatímco modlit se někdy zapomeneme, najíst nikdy!” Tím nechci rozhodně tvrdit, že každý z té 1,3 miliardy lidí usíná dennodenně s plným žaludkem. Každopádně jídlo tady pořídíte za pár rupii a navíc Indové mají velmi rozvinutý smysl pro solidaritu. Ve všech větších chrámech je nabízeno jídlo pro veřejnost. V některých Gurudwara templech se vaří dokonce třikrát denně. Potřeba rozdělit se o jídlo nejen s člověkem, ale i se zvířaty, totiž patří mezi základní myšlenky všech indických náboženství.

 
 

Místo

8° 23' 23.1468", 76° 58' 30.0864"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Blanka Jeetendra Varma

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Indie chudá, či bohatá?