Přejít k hlavnímu obsahu

Kam letos na adventní trhy v Evropě? K našim příhraničním sousedům nebo do stověžaté Prahy

Zatímco některé evropské metropole už netrpělivě vyhlíží první návštěvníky, jiné kvůli koronaviru i letos vánoční trhy zrušily. Kde můžete načerpat pravou vánoční atmosféru?

Německo

Stejně jako minulý rok bude i letos v Německu adventních trhů o poznání méně. Pokud to situace dovolí, pravděpodobně je budete moci navštívit v Berlíně, Kolíně nad Rýnem nebo třeba v braniborské Chotěbuzi. Pokud byste se ale chtěli vydat na trhy do Bavorska nebo Saska, pravděpodobně odejdete s nepořízenou. Tady jsou totiž trhy bohužel zrušené.

U ostatních, které pravděpodobně proběhnou, ale bude potřeba doložit doklad o bezinfekčnosti. Naprostá většina trhů bude navíc oplocená a opatřená vstupními branami, kde je potřeba výše zmíněné doklady ukázat pověřenému pracovníkovi. Zároveň zde platí i povinnost nošení roušek nebo respirátorů po celou dobu pobytu.

Holčička na adventních trzích.
Většina adventních trhů je pro letošní trh opět zrušená.
Zdroj:
Bigstockphoto

Rakousko

V současné době (od 22. 11. 2021 – pozn. redakce) platí v Rakousku přísný lockdown, který znemožňuje zahraničním turistům vstup a pobyt na jeho území. V důsledku plošné uzávěry budou muset přerušit provoz mimo jiné i hotely a veškerá volnočasová zařízení, včetně lyžařských rezortů. Uzávěra má trvat nejméně deset dní, nejdéle pak dvacet.

Pokud by se situace uklidnila a adventní trhy by byly ve Vídni povoleny, pravděpodobně vypuknou až těsně před Vánoci. Pokud do Vídně vyrazíte, musíte opět počítat s povinným zakrýváním úst a nosu, omezením počtu osob u stolů na stání nebo s regulací počtu návštěvníků Vídeňského vánočního snu. 

Slovensko

Velmi podobná situace je i u našich slovenských sousedů a v jejich metropoli. I tady jsou bohužel vánoční trhy na Hlavním a Hvězdoslavově náměstí adventní trhy pro letošní rok zrušené. Důvodem je zhoršující se situace okolo pandemie nového druhu koronaviru.

Rodina u stromečků
Pokud to epidemiologická situace dovolí, v Česku začnou trhy s předstihem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Polsko

Jednou z mála evropských metropolí, kde vánoční trhy pravděpodobně proběhnou v plné parádě, je Polsko. Nasát pravou vánoční atmosféru můžete k našim sousedům do Krakova, Katovic, Varšavy nebo do Vratislavi. Lidé sem jezdí za tradičními rukodělnými výrobky, dobrým jídlem a pitím. Trhy by měly letos vypuknout už v pátek 26. listopadu a trvat až do 2. ledna 2022.

Česká republika

Ačkoli první adventní neděle nás teprve čeká, v Česku začaly na některých místech adventní trhy s předstihem. Většinou budou sice bez kulturního programu, ovšem s mnohem menším omezením než vloni. Vánoční sortiment, ale i jídlo a pití už nabízejí stánky například v Olomouci, Českých Budějovicích a částečně i v Praze.

V posledním zmíněném městě se můžete na horký punč nebo svařák vydat třeba na náměstí Míru, kde se vloni kvůli epidemii vůbec nekonaly. Na trzích nechybí jak tradiční výrobky, tak ani jídlo a pití. Největší adventní trhy, které se mají konat na Staroměstském náměstí, se letos bohužel opět musí obejít bez slavnostního rozsvícení vánočního stromu i doprovodného programu.

I Brňané o rozsvícení vánočního stromečku přijdou. Chybět tady letos bude i tradiční vyhlídkové kolo. To si pro změnu užijí obyvatelé Ostravy. Kromě obřího ruského kola a vánočního stromečku, který bude po několika letech opět živý, se mohou obyvatelé Ostravy nově vyřádit i na obřím kluzišti. To bude letos nově doplněno o speciální ledové chodníčky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

51° 2' 7.6324", 10° 1' 53.4637"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam letos na adventní trhy v Evropě? K našim příhraničním sousedům nebo do stověžaté Prahy