Přejít k hlavnímu obsahu

Letiště Praha: Hvězda filmových klasik i zaměstnavatel opeřených pomocníků

Největší letiště v Česku funguje prakticky nepřetržitě už od roku 1937. Denně odbavuje desítky letů do Evropy, Asie, Afriky či Severní Ameriky. Co dalšího se o něm vyplatí vědět?

Zpátky do minulosti

Letiště Praha-Ruzyně, které od října 2012 nese název Letiště Václava Havla Praha, patří k nejvýznamnějším vzdušným přístavům v Česku. O jeho výstavbu se zasloužilo konsorcium firem Konstruktiva a Lanna, které spustilo stavební práce 24. července 1933.

První cestující byli z letiště odbavení za necelé čtyři roky. Nutno podotknout, že pražské letiště mělo na svou dobu vynikající parametry a patřilo k těm nejmodernějším v Evropě.

Historicky prvním letadlem, které přistálo na jedné ze dvou zpevněných travnatých drah se zapuštěnými světelnými návěstidly, bylo letadlo Československé letecké společnosti Douglas DC-2. Do Prahy zamířilo z Piešťan přes Zlín a Brno. Dráhy se dotklo přesně v devět hodin ráno, čímž byl provoz letiště oficiálně zahájen.

Západ slunce Letiště Praha
Letiště Václava Havla Praha funguje už od roku 1937.
Zdroj:
Bigstockphoto

Něco málo ze současnosti

Letiště Václava Havla se rozkládá na ploše 920 ha. Skrze dva terminály pro veřejnost a další dva VIP terminály pro soukromé lety odbavilo v roce 2019 rekordních 17,8 milionů cestujících, a to při více než 154 tisících vzletech/přistání letadel! O rok dříve se dokonce stalo 36. nejrušnějším letištěm v Evropě, a konkurovat tak směle mohlo třeba letišti v Ženevě nebo v Hamburku.

Nejčastěji se z letiště Praha létá do Amsterdamu, Paříže a ještě donedávna se odsud létalo také do Moskvy. Pomyslné čtvrté místo obsadil německý Frankfurt nad Mohanem a páté Dubaj. Do budoucna (výhledově v roce 2025) se počítá s výstavbou další vzletové a přistávací dráhy, která by měla být paralelní s tou dnešní hlavní.

Ruzyně jako filmová hvězda

Věděli jste, že letiště si „zahrálo“ v několika světových trhácích? Vidět jste ho mohli například v bondovce Casino Royale, ve kterém Ruzyně představuje společně s Airbusem A340-600 společnosti Virgin Atlantic mezinárodní letiště Miami. Ze starších snímků pak můžeme jmenovat např. Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky nebo film Zima v Československu.

Pražské letiště se ale objevilo taky v dokumentu České televize Runway 06-24 o dráze 06/24 a zároveň její generální rekonstrukci, která proběhla u 50. výročí její existence. V dílně tohoto veřejnoprávního média pak vznikl i další dokument s názvem Příběh letiště Praha, který popisuje historii a fungování zdejšího leteckého provozu. Letiště se ale objevilo i v jednom z dílů oblíbené pohádky Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Letiště Václava Havla Praha
Pohled na letiště Václava Havla Praha
Zdroj:
foto: bigstockphoto

Opeření zaměstnanci

Letiště Praha zaměstnává přibližně 2 300 zaměstnanců, dalších odhadovaných více než 14 000 lidí pak zaměstnávají firmy působící na letišti či navázané na jeho provoz. Kromě lidí tady ale „pracují“ taky opeření pomocníci. Na mysli máme lovecké dravce, kteří chrání vzdušný prostor letiště před ostatními ptáky.

Mezi opeřené hlídače patří třeba orli, dále sokoli, káňata, jestřábi a krahulci. Sokolníci s nimi pracují vždy od východu slunce až do západu. Obvykle od pěti od rána do devíti do večera. Jejich hlavní pracovní náplní je objíždění plochy letiště a monitorování pohybu ptáků. Dravce pak vypouští ve chvíli, kdy se v areálu nachází kořist.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 6' 6.4475", 14° 15' 46.1387"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Letiště Praha: Hvězda filmových klasik i zaměstnavatel opeřených pomocníků