Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Machteš Ramon: v izraelském Grand Canyonu vás překvapí barvy i kozorožci

Když se vypravíte do Izraele, nejspíš budete bažit po celodenním toulání Jeruzalémem, koupačce v Mrtvém moři nebo ruchu Tel Avivu.

To všechno je možné. Pokud ale chcete dát přírodě Blízkého východu větší šanci, nevynechte na své cestě Machteš Ramon, 40 kilometrů dlouhý a 2–10 kilometrů široký kráterovitý útvar v Negevské poušti. Na mapě při troše fantazie připomíná protáhlé srdce a společně se svým okolím tvoří přírodní rezervaci. 

Machteš Ramon v Izraeli
Komu nestačí pohled z vyhlídky, může si tu naplánovat i trek.
Zdroj:
Shutterstock

Kráter tu nevznikl po dopadu jakéhokoli tělesa. Vytvořil se vlivem ústupu oceánu, který tu dřív býval. Proto se možná doslechnete, že Machteš Ramon může se všemi svými vrstvami sloužit jako učebnice geologie

Skvělou zprávou pro všechny, kteří mají nabitý plán, je to, že na kráter se můžete podívat i jen krátce. Přímo u silnice č. 40 u městečka Micpe Ramon je vyhlídka, na které se vám Machteš Ramon otevře a ukáže v celé své kráse. Když pak budete pokračovat směrem na jih Izraele, kráterem přímo projedete a bez pochyby si ho vychutnáte.

Machteš Ramon průjezd
I samotný průjezd touhle krajinou vás ohromí.
Zdroj:
Shutterstock

Svůj název získal kráter z arabského slova „ruman“, tedy „Římané“, a to nejspíš kvůli starodávné obchodní stezce, která kráterem vedla. „Machteš“ je zase v hebrejštině „hmoždíř“.

Machteš Ramon kráter
Machteš Ramon svým tvarem připomíná protáhlé srdce.
Zdroj:
Shutterstock

Kráter, který je možná spíš vápencovým údolím, vás dokáže v mnohém překvapit. Zdejší scenérie nejeden návštěvník přirovnává ke Grand Canyonu v Arizoně, učarují vám i různě barevné vrstvy vápence, které společně se sluncem vytvářejí neuvěřitelnou nádheru. A nakonec tu pravděpodobně zahlédnete i kozorožce!

Machteš Ramon barvy
Padesát odstínů vápence? S jednou barvou se tu příroda nespokojí.
Zdroj:
Shutterstock

Nezapomenutelné treky pro fajnšmekry

Většina návštěvníků skončí právě na vyhlídkách, což je ale škoda. Celým údolím vedou stezky, které jsou značené červenou, zelenou a modrou barvu a u nichž nechybí ani rozcestníky. Možná se tu proto budete cítit skoro jako doma… 

Machteš Ramon a návštěvnické centrum
Pohled na 40 kilometrů dlouhé a 2–10 kilometrů široké údolí je absolutně úchvatný.
Zdroj:
Shutterstock

Vydat se sem můžete pěšky, ale i na kole a na koni, případně terénním autem. Je ale potřeba myslet na to, že se tu nejspíš neschováte před sluncem a je tu skutečně jen minimum orientačních bodů, podle nichž budete stěží odhadovat vzdálenosti. Proto je vždycky jistější požádat o společnost místního průvodce.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

30° 36' 35.928", 34° 47' 57.012"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Machteš Ramon: v izraelském Grand Canyonu vás překvapí barvy i kozorožci