Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší a nejkrásnější cyklostezky v Evropě

Co si budeme povídat, jízda na kole je úžasný způsob, jak aktivně odpočívat. Jestli si chcete zajezdit v zahraničí, vydejte se na ty nejlepší a nejkrásnější cyklostezky v Evropě.

Jezdíte na kole, protože vás to baví? A víte, že tím taky spálíte pořádné množství kalorií
a zasloužíte se o svůj kvalitnější spánek? Ke všemu se při téhle aktivitě můžete seznámit s podobnými nadšenci a v neposlední řadě si užít okolní krajinu, kterou byste autem jen profrčeli bez povšimnutí.

Vybrali jsme pro vás vždycky tři cyklostezky v oblasti severní, jižní, západní a východní Evropy, abyste měli na výběr, ať už chcete objevovat kterýkoli kout starého kontinentu. Inspirujte se!

Sever Evropy

Malebný, skvostně drsný sever Evropy se těší oblibě spousty turistů. Nevýhodou tady může být častější déšť, ty nádherné výhledy a zážitky z jízdy za to ale stojí.

Pro rodiny s dětmi od 10 let

Asi 80 kilometrů severně od Göteborgu leží město Trollhättan, kde můžete na kolo nasednout a ujet poměrně nenáročných 50 kilometrů rovinatou krajinou podél plavebního kanálu až k městu Vänersborg, jemuž se přezdívá Malá Paříž. Město se nachází na břehu známého jezera Vänern.

Během cesty se můžete zastavit u hory Hunneberg, případně si na ni i vylézt. Je vysoce pravděpodobné, že tu spatříte celá stáda losů. Buďte ale opatrní a sledujte je pro jistotu jen zpovzdálí.

Nejkrásnější scenérie

Pokud se rádi kocháte krásou kolem a chcete si užít Norsko plnými doušky, pusťte se na cyklostezku údolím řeky Veo, která je dlouhá asi 40 kilometrů a nabízí spoustu sjezdů. Nebudete se tedy muset dřít do kopců a zbyde vám víc času na sledování úžasné přírody.

Když si budete chtít trasu prodloužit, můžete. Dalších 25 kilometrů najedete, když se napojíte na stezku kolem jezer Lemonsjoen a Tesse.

Pro zkušené cyklisty

Chcete-li si pořádně zajezdit, neuděláte chybu, když se vydáte na cyklostezku vedoucí po náhorní planině Rondane. Tenhle národní park ukrývá místa, která se právem řadí k těm nejhezčím v zemi.

Z náhodní planiny se vydáte k jezeru Rondvatnet, sjedete soutěskou Uladalen k městečku Otta a pak pojedete údolím řeky Sjoa. Tahle trasa měří 45 kilometrů, ale klidně si ji můžete prodloužit o dalších 35 kilometrů. Stačí se z Otty vydat podél stejnojmenné řeky parádním stoupáním přes vesničku Lalm nahoru k okouzlujícím ledovcovým jezerům. U nich můžete i zakempovat.

Průzračná hladina norského jezera Rondvatnet.
Průzračná hladina norského jezera Rondvatnet.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Jih Evropy

Ne každého láká drsný sever. Možná spíš oceníte tipy na cyklostezky v jižní části Evropy.

Pro rodiny s dětmi od 10 let

Poklidnou projížďku s dětmi si užijete na cyklostezce mezi španělskými městy Úbeda a Baeza, přičemž se cestou můžete kochat nejen samotnými městy, ale i olivovými háji v okolí. Pak můžete pokračovat přes Ibros a vrátit se zpátky přes Canenu do Úbedy. Celková délka záleží na vás, může být 30-50 kilometrů. Na několika místech si totiž trasu můžete zkrátit.

Olivové háje v Andalusii.
Olivové stromy v andaluské krajině.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Nejkrásnější scenérie

Božské scenérie, u nichž nevyjdete z údivu, najdete na řeckém ostrově Kos, který tak nějak platí za cyklistický ostrov. Je poměrně plochý, takže se nebudete muset příliš dřít, zato příroda vás svou krásou rozhodně šetřit nebude. Perfektní je projet se po pobřežních cestách, ale pokud budete chtít trošku protáhnout horské kolo, můžete se vydat z města Kos přes vesnici Zipari do Tingaku a zpátky. Na téhle trase vás čekají rovinky, ale právě i úseky, při nichž si trošku „zakrosíte“.

Ostrov Kos
Ostrov Kos.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Pro zkušené cyklisty

Jestli se chcete opravdu pořádně svézt, vyrazte třeba do Chorvatska. Když se ocitnete v okolí města Skradin, uděláte jedině dobře, když sednete na kolo a projedete si trasu určenou pro horská kola, která měří téměř 67 kilometrů a povede vás třeba podél Prokljanskeho jezera nebo přes města Vodice a Šibenik. Z nejnižší nadmořské výšky 4 metrů vystoupáte až do 439 metrů a pojedete převážně po makadamu.

Prokljanské jezero v Chorvatsku.
Prokljanské jezero.
Zdroj:
Photo by Hrvoje_Photography ?? on Unsplash

Západ Evropy

Přírodu i města můžete ze sedla obdivovat i v západní části kontinentu.

Pro rodiny s dětmi od 10 let

Pro rodiny, které svoje malé cyklisty rády berou i do zahraničí, je jako stvořená jízda podél francouzského kanálu s názvem Canal de Nivernais. Jde o jeden z nejhezčích kanálů, s pestrým okolím, krajina se příjemně vlní a nemusíte toho denně najet příliš.

Gotická katedrála sv. Štěpána v Auxerre.
Gotická katedrála sv. Štěpána v Auxerre.
Zdroj:
Extremtour.cz

Náš tip: Vydejte se na zájezd po Burgundsku, který kombinuje cyklistiku s pohodovou plavbou kanálem. Loď denně neurazí víc než 40 kilometrů, a tak ani vašich ujetých kilometrů nemusí (ale může) být víc. Tradičně ho pořádá CK Extrem Tour a delegáti vám vždycky poradí jen to nejlepší! Např. těchto 5 míst.

Nejkrásnější scenérie

Holandsko je pro cyklisty ráj a nabízí i pěkné výhledy po okolí. Přesvědčit se o tom můžete třeba ve střední části země, kde se budete projíždět podél kanálů, kochat se můžete větrnými mlýny a nakonec objevíte i kouzlo měst a vesniček. Pěkná projížďka vás čeká mezi Goudou a Utrechtem (42 kilometrů), a když to bude málo, pokračujte v cestě ještě do Kinderdijku na předměstí Rotterdamu. Uvidíte tu skvostné mlýny a atmosféra je tady nezapomenutelná.

Krávy a mlýn u holandského Utrechtu.
Typický výjev z utrechtské krajiny.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Pro zkušené cyklisty

Jestli chcete, aby kilometry odsýpaly a krajina se rychle míhala kolem vás, můžete zakusit dálkovou cyklostezku EV4, která začíná v ukrajinském Kyjevě a vede přes Polsko, Česko, Německo, Holandsko, Belgii a Francii. Celkem měří 5 100 kilometrů, takže na výběr, kde začít a kde skončit, rozhodně máte. Ideální volbou je trekingové kolo, protože některé úseky nejsou úplně jako ze žurnálu.

Východ Evropy

Východní Evropa je malebný kousek světa. Nádherná příroda a pohostinnost místních sem láká čím dál víc turistů, a to i těch na kolech.

Pro rodiny s dětmi od 10 let

Velmi příjemná stezka je podél břehů slavného maďarského Balatonu. Stezka zvaná Balatoni Körút vede dokola a zdatnější jezdci s kondičkou ho objedou za dva dny (měří asi 236 kilometrů). Pokud s sebou ale vezmete děti, trasu si můžete rozdělit a naplánovat i jinak a třeba z ní i odbočit k různým zajímavostem, jako je národní park u západního břehu nebo poloostrov vyčnívající do jezera, kde najdete městečko Tihany, případně je nedaleko taky Annagora Aquapark, který děti dozajista ocení.

Kostel ve maďarském městě Tihany.
Kostel ve městě Tihany.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Nejkrásnější scenérie

Jestli patříte k fajnšmekrům a chcete se dívat po okolních nádherách, které k východní Evropě neodmyslitelně patří, pak vyjeďte do Albánie, kde je pro vás připravená cyklostezka na západním břehu Ohridského jezera měřící 45 kilometrů. Když budete chtít jezero objet a zavítat tak i do Makedonie, čeká vás ještě zhruba jednou tolik kilometrů.

Pro zkušené cyklisty

Je vaší doménou horská cyklistika a toužíte po poznání východních zemí Evropy? Pak můžeme vřele doporučit cyklostezky v Černé Hoře, které vás nezklamou. Čekají vás tu čisté řeky a říčky, jezera, úchvatné kaňony a vysoké hory. Své trasy si tu v pohodě vyberou jak ti zdatnější jezdci, kteří chtějí napočítat co nejvíc kilometrů a co největší převýšení, tak pohodáři, kteří se prostě jen chtějí přiměřeně svézt.

Přímořské silnice a hory v Černé Hoře
Příklad úchvatné přírody v Černé Hoře.
Zdroj:
extremtour.cz

Absolutním skvostem je pomyslný prstenec okolo Durmitoru, na němž se projedete přes dvě sedla do kaňonu říčky Sušice. Stoupání 2 000 m a stejné klesání na 80 kilometrech vypadá hodně slibně, co říkáte?

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší a nejkrásnější cyklostezky v Evropě