Přejít k hlavnímu obsahu

Objevte okouzlující lázeňské město Spa

Belgické lázeňské město Spa ohromí nejen aristokratickou atmosférou minulých století, ale překvapí i množstvím architektonických památek. Přestože si lázeňské město můžeme spojovat s poklidným, skoro až nudným tempem, pro Spa to neplatí.

Samozřejmě můžete relaxovat v termálních lázních, ale pokud se chcete trochu odvázat, můžete se vydat na závodní okuh Spa-Francorchamps, ohromit svou intuicí a kombinačními schopnostmi v jednom z nejstarších kasin na světě nebo se vydat do lanového centra v korunách stromů.

Parc 7 Heures

V 18. století bylo potřeba pro zámožnou klientelu vytvořit místo k oddechu, takže na loukách podél toku Wayai vznikla tato promenáda. Park si dodnes udržel svůj aristokratický vzhled, v alejích habrů, jilmů a lip můžete obdivovat monumentální sochy, z nichž většina vznikla v 19. století. Největším lákadlem je 130 metrů vysoká Galerie Leopolda II. s dřevěnými kazetovými stropy a elegantními sloupy z lité oceli. S parkem sousedí zábavné minigolfové hřiště a lanovka, která vás vyveze na kopec Lubin nabízející úchvatný výhled na město.

Thermes de Spa  

Hydroterapeutické centrum bylo vybudováno v roce 2000, když se přesunulo do nových výše položených prostor, z nichž je vidět na celé město. Tamní voda má blahodárný vliv na pokožku, metabolismus a krevní oběh. Zdejší procedury kombinují tradiční metody s moderním wellness a na výběr tak máte klasickou vodoléčbu, ke které můžete přidat masáže, sauny, parní lázně, meditační hodiny a mnoho dalšího.

SpaForest

Na zalesněné ploše za městem vzniklo lanové centrum se stezkami v korunách stromů. Pokud máte rádi výzvy a chcete si užít trochu adrenalinu, toto si určitě nenechte ujít. Můžete si vyzkoušet celkem tři okruhy složené z lanových žebříků, lanových skluzů a dřevěných lávek. Kromě toho SpaForest nabízí také nordic walking, lukostřelbu nebo kurzy přežití v divočině.

Spa Eaudyssée

Do sídla výrobce minerální vody Spa se snadno dostanete z centra města pěšky. Od pondělí do pátku je otevřeno návštěvnické centrum. V experimentální galerii plné dotykových obrazovek se dozvíte vše o koloběhu vody i značce minerální vody Spa.

Anciens Thermes de Spa

Budova starých lázní byla postavena v 60. letech 19. století v novorenesančním slohu podle návrhu Léona Suyse, který navrhl například také Bruselskou burzu. Lázně se pyšnily 54 vanami, šesti sprchovými místnostmi, dvěma místnostmi pro hydroterapii a dvěma relaxačními bazénky. Protože se v roce 2003 lázně přestěhovaly, budova nyní čeká na nové využití.

Casino de Spa

Žádné město, kam míří aristokraté a bohatí podnikatelé se neobejde bez kasina. To, které najdete ve Spa, se ale pyšní tím, že bylo založeno v roce 1763, což z něj dělá jeden z nejstarších podniků svého druhu na světě. Zahrát si můžete ruletu, ukázat své znalosti pokeru, blackjacku nebo zkusit výherní automaty, které sem byly v roce 2010 dovezené z Las Vegas. Vstup je povolen osobám starším 21 let a otevřeno je od 11 hodin dopoledne až do úsvitu.

Circuit de spa-Francorchamps

Dějiště belgických závodů Formule 1 bylo postaveno v roce 1920 a leží pouhých 10 minut cesty z města. Okruh je považován za vůbec nejkrásnější na světě. Velká cena Belgie obvykle probíhá na konci srpna nebo začátku září, ale na okruhu se něco děje prakticky každý den od března do listopadu. Kromě toho si můžete zaplatit prohlídku průvodce, který vám ukáže zázemí závodníků, týmů i novinářů.

Spa okruh
Zdroj:
flickr.com

Lac de Warfaaz

V 19. století sužovaly okolí města Spa povodně, proto byl tok řeky Wayai sveden severovýchodně od města. Tím vzniklo 600 metrů dlouhé jezero o ploše 6,5 hektaru. K jezero má zpevněné břehy a chodcům a cyklistům poskytují stín vzrostlé kaštany. Občerstvit se můžete v některém z barů a restaurací. Ovšem, o největší zábavu je postaráno díky možnosti pronajmout si vodní kolo a z malého mola se vydat na průzkum vodní hladiny.

Na desetitisícové městečko je toho ve Spa k vidění a dělání opravdu mnoho. Pokud budete mít na svých toulkách Belgií či přilehlými oblastmi Německa cestu kolem, návštěva Spa určitě stojí za malou zajížďku a alespoň krátké zastavení. Kromě zmíněných míst zde najdete také řadu zajímavých církevních památek a několik menších muzeí.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Objevte okouzlující lázeňské město Spa