Přejít k hlavnímu obsahu

Oblíbená egyptská letoviska zakázala používání jednorázových plastů

Každou minutu prý skončí v moři takové množství plastů, že by zaplnilo korbu jednoho náklaďáku. Za pouhý jeden den se takovýmto způsobem naplní neuvěřitelných 1440 náklaďáků a na konci roku má tahle „nadílka“ podobu 8 milionů tun. Palčivý problém současné doby se kromě jiných rozhodla řešit i vláda turisty oblíbené africké destinace. Pobřeží Rudého moře, kam patří třeba i oblíbená Hurghada, Marsa Alam nebo Safága, zakázalo používání jednorázových plastů.

Testovací rok 2019

Ačkoli tahle informace nepatří k nejnovějším, před nadcházející sezonou se vám bude na cestách jistě hodit. Návrh zákazu předložila místním úřadům asociace pro ochranu životního prostředí v Hurghadě. Úplný zákaz pak oznámil guvernér Ahmad Abdalláh na jaře minulého roku. Opatření vstoupilo v platnost v červnu a týká se jednorázového plastového nádobí, brček či igelitových tašek.

Bambus i flizelína

Když si vezmete průměrný egyptský resort, jen na jeho terasách a balkonech napočítáte více než 500 plastových židlí a stejný počet plastových stolečků. Ty se v některých hotelech začaly minulý rok nahrazovat bambusovými výrobky. Na samotných pokojích čekávaly hosty plastikové sáčky na špinavé prádlo, které si mohli nechat vyprat v hotelové prádelně. Tyto sáčky jsou průběžně nahrazovány sáčky z flizelíny, navíc je možné je použít opakovaně. Plastová brčka pak spousta hotelů nahradila brčky z tvrzeného papíru a plastové lžičky dřevěnými míchátky.

Plasty moře a oceány
Již nyní plave v mořích a oceánech přes čtvrt milionu tun plastového odpadu.
Zdroj:
Bigstock.com

„PETka“ se rozkládá 450 let

Abychom vnesli do problematiky plastů trochu osvěty, doplníme, že jedné běžné PET lahvi trvá neuvěřitelných 450 let, než se rozloží. Podle OSN plave již nyní v mořích a oceánech přes čtvrt milionu tun plastového odpadu. Do poloviny století by navíc mělo být plastů v oceánech víc než ryb. Obrázky uhynulých mořských želv zamotaných v plastových vlascích rybářů, vyvržených velryb s žaludkem plným igelitových tašek nebo mořských koníků držících se vatové tyčinky obletěly svět. Proto je nesmírně důležité se o danou problematiku zajímat a to nejen „na rodné hroudě“, ale i během cest za zážitky a poznáváním. Za tohle má od nás Egypt „palec nahoru.

 
 

Místo

27° 16' 9.1092", 33° 48' 6.0444"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Oblíbená egyptská letoviska zakázala používání jednorázových plastů