Přejít k hlavnímu obsahu

Slovensko na talíři: Halušky se neobejdou bez pořádného špeku a kvalitní brynzy

Kuchyně našich sousedů je stejně tak bohatá a rozmanitá jako ta naše. Pokud byste pátrali po národním pokrmu, asi vás napadnou halušky. S jejich historií je to ale komplikované.

Národní jídlo, které někteří neuznávají


Ruku na srdce – komu z vás se nezačnou sbíhat sliny při pomyšlení na aromatickou brynzu, voňavou slaninu a domácí brambory? Asi neexistuje nikdo, kdo by si na pravých slovenských haluškách nepochutnal.

Zarážející nicméně je, že řada rodilých Slováků je za svoje národní jídlo vůbec nepovažuje. Byť oficiální zdroje hovoří jinak. Najdeme v nich třeba informaci o tom, že halušky se na území dnešního Slovenska konzumovaly už v 17. století a to pod rumunským vlivem.

Tradiční slovenské halušky se neobejdou bez tučné brynzy a pořádně prorostlé slaniny nebo špeku. Někde přidávají i zelí.
Zdroj:
Bigstock.com

Jiné zdroje zase hovoří o tom, že vydatné bramborové jídlo se na Slovensku objevilo až v 19. století, kdy místní začali brambory vlastně vůbec poprvé oficiálně pěstovat. Navíc dříve šlo pouze o sezónní pokrm, takže podle některých zdrojů a pramenů nemohl být z logických důvodů pokrmem většiny Slováků.

Kde je pravda se asi dnes už nedozvíme. Pravdou nicméně zůstává, že halušky, které se umí správně připravit, patří k tomu nejlepšímu, co nám může kuchyně našich slovenských bratrů nabídnout. A neochutnat je v typické dřevěné kolibě, která kdysi sloužila jako sezonní domov pro pastýře a dnes je z ní stylová folklórní restaurace ve společnosti slovenských krojů a lidových písní, by byl věčný hřích!

Připravte si doma tradiční slovenské halušky

Na tradiční halušky se nevyplatí šetřit surovinami ani časem. Potřebovat budete 300 gramů (ideálně domácího) špeku nebo slaniny, 250 gramů kvalitní a tučné brynzy, 250 ml zakysané smetany (v ideálním případě použijte žinčicu, kyšku nebo podmáslí), 800 gramů moučných brambor, 250 g hladké mouky, sůl podle chuti a případně jedno vejce, pokud by se vám těsto nechtělo spojit.

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte na jemném struhadle s hroty. Jakmile vznikne škrobovité pyré, vyklopte ho na mísu s cedníkem a čistou utěrkou. Volné konce chyťte a z brambor vymačkejte přebytečnou vodu.

Myslete na to, že bramborová hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct. Vodu si schovejte na později (nechte usadit škrob) a obsah utěrky vyklopte do mísy. Oddělte škrob od tekutiny, tu vylijte a škrob přidejte k bramborám.

Halušky si nejlépe vychutnáte v dřevěné kolibě a společnosti bodrých slovenských bratrů.
Zdroj:
Bigstock.com

Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí a vejcem. Těsto by mělo být vláčné. Připravte si velký hrnec s vroucí osolenou vodou, do kterého těsto přes haluškové síto protlačujte vařečkou. Pokud nemáte síto, můžete těsto tradičně odkrajovat přímo z prkénka do vroucí vody.

Jakmile začne voda opět vřít, halušky promíchejte. Vařte asi dvě minuty, a jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je a sceďte.

Mezitím, co se budou halušky vařit, si v menším kastrůlku připravte špek nebo slaninu nakrájenou na kostičky. V hrnci ho/ji opečte dokřupava a nechte dojít. Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou. Hotové halušky přelijte smetanou s brynzou a posypejte vyškvařeným špekem nebo slaninou.

 
 

Místo

48° 8' 44.7936", 17° 7' 54.1272"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Slovensko na talíři: Halušky se neobejdou bez pořádného špeku a kvalitní brynzy