Přejít k hlavnímu obsahu

Smraďocha neminete. Jeho přítomnost ucítíte už z dálky

Netradiční přírodní rezervace se může „pochlubit“ podivným jménem. Když se k ní ale na pár kilometrů přiblížíte, určitě zjistíte proč.

Přírodní rezervace Smraďoch byla vyhlášena v roce 1968. Na ploše necelých 8 hektarů se rozkládá lesní vrchovištní rašeliniště, které je známé především svým nevábným zápachem, který se line i kilometry daleko.

Kolem celého rašeliniště potkáte nanejvýš staré zvířecí lebky, které připomínají rozkládající se faunu. Místo duchů nebo snad fata morgana? Ani jedno, ani druhé.

Český unikát

Rašeliniště je výjimečné především svou polohou. Leží totiž na tektonickém zlomu a jedná se o pozůstatek dřívější sopečné činnosti z doby konce třetihor a začátku čtvrtohor. V této době docházelo k rozsáhlým pohybům zemských desek, ve kterých se otvíraly staré a taktéž vznikaly nové zlomy.

Minerální vody s vůní zkažených vajíček

Vlivem těchto pohybů dnes z hlubin jezírek vyvěrá minerální voda spolu s plyny oxidu uhličitého a sirovodíku. Přesně kvůli tomu je všude v okolí cítit typický zápach zkažených vajíček. Vývěry těchto plynů se správně nazývají mofety, lidově (často nesprávně nazývané) též bahenní sopky, jejichž výskyt je ve střední Evropě velmi vzácný.

Bujná řasová flóra i vzácné druhy

Kromě nepříjemného zápachu je v přírodní rezervaci unikátní i výskyt řasové flóry a roste tady i mnoho vzácných druhů z podříše vyšších rostlin. Mezi ty patří třeba borovice blatka, tučnice obecná, rosnatka okrouhlolistá, šicha černá nebo kokořík přeslenitý.

Součástí rezervace je i naučná stezka

Vstup do přírodní rezervace je možný jedině přes dřevěnou lávku. Naučná stezka, která byla v této rezervaci instalována v roce 1976, je dlouhá 75 metrů a zahrnuje i 2 panely se zajímavými informacemi. Je bezbariérová a dostanete se k ní ze známého turistického místa s názvem restaurace Nimrod nebo z parkoviště za Nimrodem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 47.8256", 12° 43' 4.7456"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Smraďocha neminete. Jeho přítomnost ucítíte už z dálky