Přejít k hlavnímu obsahu

V ruském Jekatěrinburgu má památník klávesnice. Turisté nevěřícně zírají už 17 let

Klávesnice neodmyslitelně patří k počítači. Bez ní to moc nejde. Zřejmě právě proto si v ruském Jekatěrinburgu vysloužila svůj památník. Monument s díly vážícími přes 150 kilogramů má podle autora plnit i jinou než estetickou funkci.

Jedno z nejromantičtějších míst ve městě

Uralský umělec Anatolij Vjatkin, který má kamennou klávesnici QWERTY na svědomí, si totiž myslí, že jeho dílo může být jedním z těch nejromantičtějších míst ve městě. V roce 2005, když tohle vypouštěl z úst, ještě zřejmě netušil, o kolik budeme na klávesnici ve všech jejích podobách závislejší dnes. Vzít sem na rande přítelkyni, jak při odhalení monumentu navrhoval, dnes získává úplně jiný rozměr – něco jako poselství „nepiš jí, radši s ní jdi ven“.

Takové malé díkuvzdání

Klávesnice je 16 metrů dlouhá a 4 metry široká a najdeme ji při pěší stezce podél řeky Iseť. Tvoří ji 86 dílů s vyrytými písmeny a znaky. Ty jsou zapuštěny do země a ještě zality betonem – autor se totiž obával, že se ve městě může stát všechno. I to, že by se někdo pokusil vzít si „písmenko“ na památku. Mimochodem – je na ní azbuka i latinka.

Autorem Keyboard Monument je uralský umělec Anatolij Vjatkin.
Zdroj: Bigstockphoto

Akce a slavnosti v okolí památníku

V blízkosti objektu se často konají nejrůznější akce a slavnosti, například Den Sysadminů poslední pátek v červenci. V ten den se lidé scházejí, aby se veselili a těšili z toho, že kolem sebe mají systémové administrátory. Probíhá tu například hod počítačovou myší do dálky a další hry.

Vyskákejte si svá přání

Klávesnicový monument přispěl i k vytvoření nových pověstí o tomto zajímavém místě Jekatěrinburgu. Říká se například, že když si na klávesnici „vyskáčete“ své přání a následně skočíte ještě na ENTER, tužba se vám vyplní. A pokud chcete restartovat svůj život, musíte zvládnout i CTRL+ALT+DELETE.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
 
 

Místo

56° 50' 20.1336", 60° 36' 20.5308"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V ruském Jekatěrinburgu má památník klávesnice. Turisté nevěřícně zírají už 17 let